Отиди на
Форум "Наука"

Конференция в памет на авторa на „Властелинът на пръстените”


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Приносът към теорията на литературната творба и мащабните измерения на мисълта обединиха Катедрата по философия на Философският факултет при ЮЗУ „Неофит Рилски”, философски клуб „Аргумент” и Толкин-обществото в България за съвместна инициатива – конференция на тема “Слово и свят в творчеството на Джон Р. Р.Толкин”, съобщи гл. ас. Силвия Кръстева.

Както уточни тя, конференцията ще се проведе на 16.05.2009 г. (събота) в УК1 на ЮЗУ „Неофит Рилски”, а заявките за участие (трите имена, институция, тема и резюме) ще се приемат до 30.04.2009 г. на адрес: exentaser@yahoo.com

Джон Толкин (1892-1973) е роден в Южна Африка, малко след което родителите му се местят в Англия.

Доктор по философия и литература, професор по Английски език и литература в Оксфорд. Печели изключителна популярност с книгите си „Хобитът”, „Властелинът на пръстените” и „Силмарилион”. Неговият свят е увличащ, разнообразен, изпълнен с чудновати образи и синтезиращ в едно различни религии и митологии. Мащабът на неговата творба „Властелинът на пръстените” е величествен, описва един нов свят с образи, чиито съдби ще вълнуват читателите още много години напред.

Според организаторите на форума, творчеството на Дж. Толкин дава възможност да се постави истински интердисциплинарно поле за споделяне и за актуални изследвания на широк кръг специалисти и запалени почитатели на книгите му.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребители

На 16 май, 2009 г., в благоевградския университет “Неофит Рилски” се проведе конференция на тема “Слово и свят в творчеството на Джон Р. Р.Толкин”.

Организирана от философски клуб “Аргумент”, конференцията премина в приятна неформална атмосфера. Лекциите успяваха да предизвикат интересни дискусии без да се стига до излишни спорове.

За съжаление не остана време за разходка из самият Благоевград, но това ще имаме възможност да направим на Балканкон през месец август.

Ето ги и самите лекции:

•Васил Сивов – “Епичното фентъзи в творчеството на Толкин”

•Манол Глишев – “Толкиновият разказ за децата на Хурин: предопределение, хюбрис и кръвосмешение. Моделът на античната трагедия”

•Атанаска Чолакова – “Толкиновият герой Турин и героят на Херман Хесе като образи на раздвоеност, водеща до едно неизменно страдание”

•Марио Саласар – “Билбо или Беулф”

•Георги Велчев – “Алгарион и Ерендис – една история за хора”

•Стефан Атанасов - “Символи”

•Антоанета Николова – “Архетипни модели в творчеството на Толкин”

•Силвия Кръстева – “Начала на приказното”

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...