Отиди на
Форум "Наука"

етнографски музеи


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребители

Като част от проекта "Печелиш и помагаш" на Еврофутбол и Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) на 12 октомври от 17:30 часа в сградата на читалището в с. Ветрен беше открит "Музей на риболова".

На събитието бе официално представена музейна експозиция от фотографии и принадлежности на риболова - типичният за селото поминък.

В рамките на събитието бяха демонстрирани обичаи за посвещаване в рибарството на брега на река Дунав чрез анимация и фолклорно - музикална програма в изпълнение на местни самодейни състави. Откриването на музея завърши с официален коктейл "На рибена чорба и ветренски гозби", който изненада и зарадва всички присъстващи.

Музеят е създаден като част от проекта "Печелиш и помагаш" благодарение на местните жители. Почти всеки от тях е дарил лична вещ за експозицията. Освен нея, гостите на събитието видяха анимацията "Свети Николай - покровител на рибарите" и народни танци в изпълнение на самодеен състав при Народно читалище "Димитър Благоев".

Официални гости на събитието бяха г-н Неделчо Кескинов - кмет на селото, кметовете на крайдунавските села, местни бизнесмени, хотелиери, туроператерски фирми, дарители, медии и рибари.

Инициативата в село Ветрен акцентира върху проучването и популяризирането на бита и традиционния поминък на месните хора - риболова. Пресъздаването на традициите и съществуващото наследство е от особена важност за общностното развитие на село Ветрен - представянето му като район с богато-културно историческо богатство и възможности за развитие на алтернативни форми на туризъм.

Именно, това бе желанието на партньорите по проекта "Печелиш и помагаш", които през месеците септември и октомври възстановиха и съхраниха културното и нематериално наследство на България.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...