Отиди на
Форум "Наука"

Намериха непокътната римска стъклена купа


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Археолози са открили римска стъклена купа при разкопки в Лондон. Находката е смятана за уникална за територията на Западната римска империя, предаде Ройтерс.

"Хилядолистната" съдинка е от второто или третото столетие след Христа. Тя представлява мозайка от стотици сини венчелистчета с бели ръбове. Джени Хол, куратор на Римската колекция в Лондонския музей, обяснява, че купата е изключително добре запазена. Според Хол тази купа е уникална за западната част на Римската империя.

Купата е намерена на дълбочина между 2,5 и 3 метра при разкопки в древно гробище в Олдгейт, Източен Лондон, край старите градски стени. По закон римляните е трябвало да погребват мъртвите извън градските порти. Купата е сред погребални дарове, намерени близо до дървен контейнер с праха на състоятелен римски гражданин от древния Лондиниум, голяма част от който лежи под днешен Лондон. Археолозите са открили също керамични съдове и стъклени бутилки, в които се е съхранявал парфюм.

info

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Няма да спра да се дивя на съвършенството на Рим и Византия!

И да се притеснявам леко, като знам следващият ги исторически ход...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За мен това е може би най-интересната технология в античното стъкларство. Пресилено е обаче да се твърди, че купата е уникална за западната част на империята.

post-5121-1242233846_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Определено за мен изкуството на Рим е много пред това на Византия въпреки че византииските са по напред хронологично погледнато.

Относно стъкларското изкуство, мисля че България има не по-малко изящни произвидения на стъкларското изкуство, като примерно римската купа от 2 в сл. хр., от Августа траяна, която няма цветна украса, но за сметка на това има много по сложна врязано изображение на танцуваща жена, което за мен е по изящно, и също е намерена абсолютно запазена в некропола на града. Друг факт е че има много други стъклени предмети от нашата територия който по нищо не отстъпват на тези от Западната част от империята, освен по реклама :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Има ли снимки на тези произведения от Бг?

Ето я фиалата с изображение на танцуваща менада от ІІІ-ІV в., намерена в некропола на Августа Траяна (Стара Загора), за която споменава roca.

post-5121-1242252249_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Браво на Tyroglyphos дори не знаех че има снимка във нета, аз съм я виждал на изложба посветена на античното стъкло, но мисля че я бяха датирали 2 в., е възможно и да греша, оттогава мина доста време.

Не мисля че тази фиала отстъпва по нещо на предмета от статиата, въпреки че може би част от източната империя не със същата заможност както западната. Дори за мен нашата като технология мисля е нещо по-сложно, но не толкова красиво.

И трите снимки заслужават невероятно внимание, все пак говорим за технологиите в стъкларството отпреди почти 2000 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Браво на Tyroglyphos, дори не знаех, че има снимка във нета, аз съм я виждал на изложба, посветена на античното стъкло, но мисля, че я бяха датирали 2 в.

Вече има. :) Този тип форма и украса е характерен за ІІІ-ІV в., а и погребението, в което е намерена, датира от този период.

Дори за мен нашата като технология мисля е нещо по-сложно, но не толкова красиво.

Технологията е първо оформяне в калъп, след което изображението се прави чрез шлифоване с въртящ се абразивен диск (това ясно си личи например при ресните, косата на менадата и листата).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...