Отиди на
Форум "Наука"

Топенето на ледовете може да обърка въртенето на Земята


Recommended Posts

  • Модератор Биология

Стапянето на ледената покривка на Антарктика няма да повиши нивото на Световния океан толкова драстично, колкото се предполагаше досега, но ефектите ще бъдат също толкова значителни. Може да се промени гравитационното поле и дори въртенето на Земята, предполагат учени, цитирани от световните агенции и БТА.

Нови измервания на геометрията на антарктическата ледена шапка, направени от британски и холандски геолози и климатолози сочат, че ако тя изчезне, повишението на нивото на океаните ще е с 3,2 м, а не с прогнозираните 5 до 7 м. Според изследването, ръководено от проф. Джонатан Бамбър от Бристолския университет и публикувано в сп. "Сайънс", повишаване на океанското ниво дори само с 1 метър ще е достатъчно опасно. То може да промени земното гравитационно поле в Южното полукълбо и да се отрази на въртенето на планетата. Промяната на въртенето на планетата пък ще доведе до събиране на океанска вода в Северното полукълбо и може да стане причина за значителни различия в нивата на отделните океани. Повишаването на морските нива ще е най-голямо по източното и западното крайбрежие на Северна Америка. Там повишения от 25% над средното глобално ниво могат да причинят катастрофални наводнения в Ню Йорк, Вашингтон, окръг Колумбия и Сан Франциско.

Според данните от изследването на поведението на ледената покривка в Западна Антарктика в условията на глобалното затопляне раздробяването на леда ще промени фокуса на земното гравитационно поле. В резултат ще настъпи дисбаланс и морските нива около Северна Америка ще се повишат повече, отколкото в други части на света. Ако ледената покривка на Западна Антарктика изчезне, загубата на толкова голяма маса от южното полукълбо ще увеличи силата на земното притегляне в Северното полукълбо. Това ще промени въртенето на Земята и ще стане причина там морските нива да нараснат драстично.

info

Личното ми мнение е, че господа учените малко преувеличавт, пак.

Досега не се е сбъднала нито една прогноза за пагубно топене на ледените шапки!

В момента Земята се намира в един от периодите с леко повишение на температурата си.

След време ше започнем да се вайкаме, че температурите прекалено се понижават?!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Промяната на въртенето на планетата пък ще доведе до събиране на океанска вода в Северното полукълбо и може да стане причина за значителни различия в нивата на отделните океани.

Аз пък си мислех, че океаните са като скачени съдове...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Аз пък си мислех, че океаните са като скачени съдове...

Почти така е, но и сега има значителна разлика в нивата на Тихия и на Атлантическия океан. Дължи се на въртенето на Земята.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...