Отиди на
Форум "Наука"

български исторически атласи


kle4kar

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

преди няколко дни попаднах случайно на Славейков на "Атлас по история на България" на БАН, издание 1963 г. От предговора разбрах че това е всъщност първият подробен български исторически атлас и първият издаден след 1944 г. Повечето от картите са подобни на тези от големият Военно-исторически атлас, може би са били използвани като основа за последния. Не разполагам с атласи и карти от преди 1944 г., но явно няколкото издадени такива (освен преиздадения преди няколко години „Българите в техните исторически, етнографически и политически граници 679 - 1917“) са били доста повърхностни и фокусирани само върху средновековната ни история и етническия въпрос.

ще кача няколко карти които са по-любопитни, обещавам да не слагам картата отразяваща изпълнението на първия двугодишен народостопански план :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, напротив, качи я и нея :):)): Не, че е задължително информацита в нея да е вярно, но пък ще даде добра представа за времето.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Mакар че в картите не липсват кусури, това е единственият добър исторически атлас, издаван у нас. Основното му достойнство е в това, че картите са подробни - Военно-историческият атлас не може да се похвали с такива. Той съдържа наистина много карти и хартията му е луксозна, но исторически погледнато е по-слаб.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...