Отиди на
Форум "Наука"

Бадемите


Recommended Posts

  • Потребител

Бадемите са познати както на здравословно хранещите се фитнес любители, така и на обичащите екзотичната кухня чревоугодници. Причината е в прекрасната и допълваща се двойнственост, която предлагат тези семена - прекрасен вкус и изобилие от качествен състав. Момент, семена ли написах? Бадемите не са ли ядки? Открийте сами!

Бадемът е семето или по-скоро основната част от плода, а не ядката на бадемовото дърво (Prunus amygdalus или още, Prunus dulcis, Rosaceae). Смята се, че това растение е произлязло някъде от областите из Малайзия и Северна Африка. Бадемите са ценени още от първите цивилизовани дни на човечеството. Споменати са дори в Стария завет на Библията.

Археолозите са намерили следи от култивация на бадеми, датирани от времето на Асирия и древна Персия, въпреки това сега-засега за доказано се приема, че култивацията им е дело на Елините (древните гърци). В класическия латински римляните наричат бадемите "гръцка ядка".

Бадемовото дърво расте на височина между четири до десет метра, стволът му е около 30 см в диаметър. Плодовете му приличат на мъхести сливи, но вместо сочна външна обвивка и малка ядка, тук имаме отсъствие на плодна тъкан и голяма твърда костилка, в която се намира ядливата част - зародишът, т.е. бадемът. Названието "бадемова ядка" се е наложило от кулинарите и слабо запознатите търговци на бадеми през вековете.

Бадемовото дърво е чувствително на студ растение, което има нужда от топъл и мек климат, за да дава семена. Средиземноморските условия са златната среда за бадемите, като същото важи и за Северна Африка, Испания, Австралия, Калифорния и др.

Разновидности на бадема

Има две базови разновидности на бадема:

*Горчив бадем - това е див сорт, чиито представители съдържат същите отровни гликозиди (горчиви токсини) както и външната мъхеста обвивка при узряване на плода. Обикновено горчивите бадеми се използват за добив на масла и есенции, които се обработват по специална технология за премахване на токсините;

*Сладък бадем - това е култивираният бадем, който има съвсем леко сладък привкус, заради съдържанието си на захар.

Видове продукти от бадеми

*бадемово масло;

*бадемово олио;

*бадемово брашно;

*бадемови "ядки";

*бадемова паста;

*бадемова есенция.

Бадемите са богати на:

*богати са на витамините: В1, В2, В9, изключително богат на витамин Е (240% над дневна норма);

*богати са на минералите: калций, желязо магнезий и цинк;

*добър източник са на фибри;

*мазнината на бадемите съдържа 86% ненаситени мастни киселини (65% мононенаситени : 21% полиненаситени) и едва 14% наситени мастни киселини;

Как да изберем и съхраним бадемите?

Ако имате възможност да купите бадеми, които все още имат твърди обвивки - изберете тях, те зе запазват значително по-дълго от обелените. Когато купувате сушени бадеми, предпочитайте онези, които имат кафявата си тънка кожа и са вакумирани или затворени в буркани/пакети. Насипно купувайте само печени бадеми.

Съхранявайте бадемите в херметично затворени съдове, без досег до влага и светлина. И бадемите с черупки, и тези без (обелените) могат да бъдат замразени за период до една година, като необелените се запазват за това време дори и при температури малко над нулата. Обелените сушени бадеми можете да съхранявате в хладилник за период до шест месеца.

Идеи за приготвяне на бадемите

Сурови/сушени/печени:

*добавка към овесени ядки и мюслита;

*добавка към салати;

*добавка към каши;

*добавка към протеинови шейкове;

*добавка към макарони (талятели);

*част от гарнитура за риба и дивеч;

*самостоятелно в малки порции между храненията.

Препоръчвам Ви да опитате:

*Маслен протеинов сладолед с бадеми и какао

Идеи за по-здравословна кухня:

*Ако предпочетете 100 гр. сурови небланширани бадеми пред същото количество печени в сол и мазнина, ще си спестите поне 30 ккал и ще приемете повече ценни витамини!!!

*Диетолозите съветват да подправяте салатите си с бадемово олио. Смята се, че то подпомага жлъчката да се освобождава от жлъчни камъчета. Кулинарите препоръчват да комбинирате бадемите с маслини и моркови, когато гарнирате постни риби като тон, акула и др.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...