Отиди на
Форум "Наука"

Сърбите си присвоиха шопската салата


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

"Шопската салата е сръбска, а шопите са асимилирани от българите", написа сръбският в. "Политика". Така западните ни съседи може да поискат от ЕС да регистрира като своя запазена марка популярното по нашите географски ширини предястие. Това окончателно ще ликвидира мераците на българина, възпети в не един и два чалга хита, в най-известния от които се пее: "Обичам шопската салата, ракия ледена да пия..." Това може да добави още една загуба към множеството вече крушения на кулинарния фронт, защото нашенската ракия се оказа словенска, бялото саламурено сирене - гръцко, а не - български запазени марки на единния европейски пазар.

Сръбските претенции се появиха в кулинарната рубрика, където "вещият" автор е написал: "“За произхода на шопската салата може да се спори дълго време, както - и за самите шопи, чието име носи салатата... шопска или сръбска салата е едно и също", пише изданието. В статията е обяснено, че предястието е наречено на шопите, които са хора, "населяващи географска област в пределите на днешна България". Сръбски лингвисти твърдят, че днешните шопи говорят диалект на българския, който прилича много на сръбския.

Всъщност, има едно уеднаквяване на балканската кухня. Салатата се появява в менюто на много балкански държави. Освен в Сърбия и България, тя е неотменна част от кухнята на Македония, Словакия и Чехия. Сръбски учени обаче твърдят, че през Средновековието овчарите и краварите, населявали Призрен и околностите на Шар планина, са били наричани шопи. Те измислили шопската салата, защото този район е известен в цяла Европа с твърдото си сирене. И понеже са имали сирене в изобилие, в салатата от домати, чушки, краставици и кромид лук шопите слагали и сирене. Областта около Шар планина днес се нарича "Долината на сиренето", защото местното сирене не отстъпва пред най-качествените швейцарски сирена. В нея се включва районът на Штръпце и околностите, които днес се намират в пределите на Косово, продължава разсъжденията на кулинарната си страница в. "Политика".

Всъщност, шопската салата е най-популярната българска салата. Тя спада към категорията на предястията. Виртуозите в кухнята не пропускат да я подправят с дресинг от олио или зехтин и с винен или ябълков оцет. Истинските майстори на черпака обаче слагат в нея съвсем малко чесън. Той трябва да убие пушека от печените и лютивите чушки в салатата. В Шоплука отглеждат дори специален местен сорт чушки, които имат приятно лютив вкус - нещо, което не се прави никъде другаде. В Чехия в шопската салата изобщо не слагат печени чушки и лук, а в Словакия я сервират със захар.

http://paper.standartnews.com/

---

Министър Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина, категорично опроверга това твърдение. По думите му, още през 11 век, когато българите са водили войни с Византия, шопите са станали съюзници на България и впоследствие са се българизирали. До 11 век обаче те не са принадлежали към нито един народ, а са били диви племена. След войната с Византия обаче част от шопите се заселили в България, а друга част - в Сърбия. Това обаче не означава, че те са сърби, обясни Димитров.

Пред „Новинар” известният сръбски готвач Майстор Миро категорично опроверга информациите, че шопската салата е сръбска. Той заяви, че е кулинар повече от 30 години и знае, че тя е български специалитет. Кулинарът обясни, че в Сърбия има сръбска салата, която съдържа почти същите зеленчуци, но в нея няма сирене. Тя е направена от домати, краставици и много люти чушки.

Шопската салата пък има същите съставки, но съдържа и натрошено или наръсено сирене и няма люти чушки в нея. Въпреки, че шопската салата се води национален специалитет на България, тя все още не е патентована като типично български специалитет. Според еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева, в момента в ЕС не могат да се патентоват храни само по географския им произход.

http://www.novinar.net/

---

По БТВ етнологът Георг Краев и готвачът Иван Звездев обясниха, че "шопската салата" е изобретена около 1960 г. от Балкантурист. В готварска книга от 1950 г. няма описани рецепти за салати. През средните векове не е имало домати в Европа. Доматите се появяват след откриването на Америка, откъдето те са внесени на нашия континент. Червени домати в България се ядат от 1930 г. До този момент са се ядяли само зелени домати (като туршия и сладко).

Иван Звездев даде рецепта за шопска салата: червени домати, краставици, зелени и червени чушки - печени и сурови, лук, настъргано твърдо сирене, люта чушка - сурова или печена. Той уточни, че грамажът на салатата трябва да е 150 гр., а не - 300 - 400. И още - салатата не е шопска, а по-скоро - тракийска или дунавска, но се е наложила под името шопска.

Той сподели също, че в Тетевенския балкан се приготвя синьо сирене, подобно на сиренето "Рокфор".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой сериозно ли си мисли, че ''шопската'' салата е измислена от шопите, "френската" любов от французите, "френския'' ключ пак от тях, ''руската'' салата от руснаците, а ''шведската'' тройка от шведите? :biggrin:

Впрочем човека измислил ''шопската'' салата може и да е шоп, но това нея прави типична за шопите храна. Аз съм шоп и може да ми вярвате. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разбира се, че - не.

Но... Това е българска салата, която, вероятно, в контекста на уеднаквяването на балканската кухня, прилича на някаква гръцка салата, нейна "братовчедка". В гръцкия вариант, да речем, сиренето е на бучки (а не - настъргано), съдържа още маслини (и ние можем да сложим!), риган (вместо магданоз), лимонов сок (вместо оцет), зехтин (вместо олио)... Дали ще има чушки е въпрос на предпочитание.

"Шопската" салата е трицветна като българското знаме. Виждал съм я и наредена на линии по цвят - бялото сирене, под него зелените краставици (и чушки, ако има), под тях - червените домати (и чушки, ако има).

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Някой сериозно ли си мисли, че ''шопската'' салата е измислена от шопите, "френската" любов от французите, "френския'' ключ пак от тях, ''руската'' салата от руснаците, а ''шведската'' тройка от шведите? :biggrin:

Впрочем човека измислил ''шопската'' салата може и да е шоп, но това нея прави типична за шопите храна. Аз съм шоп и може да ми вярвате. :bigwink:

Ето тук - клик, казвам нещо подобно...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Гръцката салата е маруля, сирене, домати и маслини, лимонов сок и зехтин. Тя няма връзка с шопската салата. Не, че сиренето е натрошено или настъргано. Просто, то няма вкуса на българското! Нищо няма вкуса на българското. Няма и печена чушка! В България съм ял и шопска салата с парченца от сърца на печен патладжан. Убиец! Не можеш да се напиеш, че и гаджето после пишман става! Изкарваш си го на нея! :biggrin:

Тук, гърците казват на кебабчето - гриик сосидж!!!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...