Отиди на
Форум "Наука"

Пратеничеството на Пресиян при франкския крал


Recommended Posts

  • Потребител

Четох, че Пресиян праща посолство при франкския крал като продължение на мирния договор, сключен след войната по-рано между българи и франки. Може ли да ме насочите към информация за това събитие, ако то въобще се е случило. Може ли да го разглеждаме като помощ, която българският владетел прави към един от претендентите за императорската корона, тоест намесваме ли се във войната на тримата внуци на Карл Велики.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Поразтърсих се и намерих, че това пратеничество историците предполагат за мирно предложение. А щом е за мирно, според мен, изглежда, че е имало и някакви погранични конфликти може би между нас и франките.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нищо подобно. Но точно така се получават минаващите за факти измишльотини.

Понеже се знае, че е имало пратеничество, обаче няма никаква информация за отношенията по това време, някой е направил п р е д п о л о ж е н и е, че е било мирно (понеже липсват данни за предхождащи го военни действия). След това някой друг (в случая - ти) прочита това, приема го за факт и понеже не знае, че няма други данни, си казва: "Сигурно са се договаряли за мир, защото е имало някаква война." Впоследствие трети, като има предвид мнението на втория, най-категорично заявява: "Имало война между българите и франките и Пресиян изпратил пратеници за сключване на мирния договор". А по-късно, на все същия принцип, следващите ползващи могат да ни светнат къде, защо и как точно се е водила войната.

Така се създават легендите в ново време. Но най-вероятно и в старо време механизмът е бил същият.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

През Средновековието господствала патримониалната теория за държавата, т.е. че държавата е имущество на владетеля. Една от последиците е, че всеки нов владетел издавал наново ред държавни актове като старите служели само за аргумент. По тази причина с идването на нов владетел се подновявали мирните договори (по възможност скрепени с нов династичен брак), издавали се наново дарствените грамоти за манастири и феодали. Да речем след смъртта на имп. Лъв Мъдри отношенията между България и Вазинтия се обтегнали сериозно защото новият император Александър не проявил охота да се потвърдят мирните договори. Разбира се не трябва да абсолютизираме - тъй като не било възможно да се поднови всичко и старите актове си важали докато не се издадял нов.

Тъй че най-вероятно пратеничеството е свързано с такова рутинно подновяване на мирните отношения, защото нямаме данни за някакви военни действия. При някои от големите празници също имало пратеничества, чрез които владетелите си окзавали взаимни почитания без обаче да се решава нещо съществено.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...