Отиди на
Форум "Наука"

Иранска Техника


Recommended Posts

 • Потребител

Хванах се малко по малко да превеждам тази тема

Ф- 4

По време на ескизното проектиране на изтребителя Phantom II , са били разгледани няколко предложения по варианта за оръдийно въоръжение. Но по това време е била популярна идеята, че въздушните схватки от Втората Световна война са вече минало, и на фона на всеобщата ракетизация, бордовата артилерия се е смятала за архаизъм. Благодарение на това, първите Фантоми са били изключително „ракетни”.

Но в хода на войната във Виетнам, недостатъците на най- новите ракети „въздух- въздух” си проличават бързо. Първите модели УРВВ AIM-7 Sparrow, AIM-4 Falcon и AIM-9 Sidewinder не оправдават възлаганите на тях очаквания. Ракетите са били скъпи, ненадеждни и неустойчиви на защитните мерки на противника. Виетнамските изтребители често са избягвали гибелта, заради това, че пуснатата от Фантом-а ракета е отказвала или не ги е отцелвала. Първите варианти на F-4 са могли да носят оръдие, което се е закачало на пилона под фюзелажа, но ползването му увеличавало насрещното съпротивление, а стрелбата не е блестяла с особена точност.

През март 1961 г. фирма McDonnell предлага на ВВС на САЩ първият вариант на F-4 с оръдие, но той не предизвикал особен интерес у военните. В края на 1964 г. конструкторите на McDonnell започват проектиране на новия вариант на Фантом, носещ бордово артилерийско въоръжение. Даденият вариант, получил обозначението F- 4E, привлякъл вниманието на ръководството на ВВС, и от юни 1965 г. разработката се е финансирала от ВВС. След това е съдено F-4E да стане най- масовият и най- разпространен вариант на Фантом.

Основен проблем при въоръжаването на F-4 с бордово оръдие било отсъствието на свободно място в плътно запълнения с апаратура фюзелаж. Решение на проблема се намира в използването на по- дългата носова част на разузнавача RF- 4С. В новия нос е сложено оръдието M61A1 на фирма General Electric. В новия вариант е бил преоборудван опитният самолет YRF-4C (с/н 62-12200). Мерникът с изчислител за оръдието е бил заимстван от F- 1000. Контейнерът с контролно- измервателната апаратура се е закачал на пилона под фюзелажа. Преоборудваният самолет получава обозначението YF-4E, и извършва първия си полет на 7 август 1965 г.

След 50 изпитателни полета в YF- 4E са поставени нови двигатели J79-GE-J1B. Резултатите от изпитанията на YF- 4E са били доста обнадеждаващи. Двата следващи YF-4E били преоборудвани от серийни F-4C (с/н 63-7445) и F-4D (с/н 65-0713). На втория YF-4E е било сложено оръдие, но е отсъствала БРЛС. В двата самолета са били сложени двигатели J79-GE-J1B, по- късно получават J79-GE-17, което е изисквало нови възли за закрепване и допълнителни титаниеви листа, за защита на опашната част от повишената температура на реактивната струя. За поместването на оръдие М61А1 в ограниченото пространство на носовата част на самолета, е била създадена нова система за подаване на боеприпаси. Близостта на оръдието с БРЛС е изисквала създаването на високоефективни виброизолация и пожарогасител.

Първата серия от 96 изтребителя F-4E е била поръчана през август 1966 г. в допълнение на поръчката на F- 4D. Първият сериен F- 4E (с/н 66-0284), пилотиран от Р. Д. Хант и У. Уайт е излетял на 30 юни 1967 г.

Оръдейната установка под носа е пречела на слагането на голяма БРЛС, която се е установявала на F- 4C, за това F-4E е бил съоръжен с полупроводникова станция от следващо поколение AN/APQ-120 на фирма Westinghouse, имаща по- малък диаметър на антената. Обаче заради задържане на доставките на AN/APQ-120 първите 30 самолета са били доставени без БРЛС, които са сложени според тяхната достъпност. На F- 4E е „предписана” система за предупреждение за радиолокационно облъчване AN/APS-107, но поради ненадеждната работа на апаратурата първите 67 изтребителя не притежават тази система.

Теглото на барана с 639 снаряда на оръдието M61A1 е било компенсирано с поставянето на допълнителен 360 литров резервоар в задната част на фюзелажа, в резултат на това, общата вместимост на горивната система се увеличила до 7545 л. Един от бордовите ПВД е бил пренесен на аеродинамичния елемент на РЛС-а. На серийните самолети са слагани двигатели J79-GE-17 с отделна тяга при форсаж 8120 кг. За намаляване на теглото са били свалени механизмите за прибирането на крилата. Също така е бил свален аварийният електрогенерато, захранващ се от влизащия въздушен поток.

В хода на употребата на оръдейната установка бързо се изяснило, че мощната сила на пламъка от дулото о излизащите от ствола барутни газове, образуващите се по време на стрелба станали причина за редица проблеми. От изначалната конструкция на спирачките на дулото на оръдието M61A1 при F-4E често са се случвали завихряния в двигателите, в които попадали барутните газове. При това конструкцията на краищата на дулата се оказала такава, че по време на полет, заради насрещния въздух те свирили много шумно, това се чувало добре от земята това издавало самолета, много преди да достигне до целта си. Дадените проблеми са решени чрез удължаване на стволовете на оръдието. Също така е била създадена система, прикриваща входните канали на тръбите на двигателите по време на стрелба, което е изключвало попадането на барутни газове в двигателите.

Вторият сериен F-4E (с/н 66-0285) извършва първия си полет на 11 сптември 1966 г. На този самолет са били внедрени мерки за повишение на ефективността на опашното оперение, а също така са направени изпитания за блокиране. Третият сериен F-4E (с/н 66-0286) на 2 октомври 1967 е бил изпратен в базата на ВВС „Нелис” в щата Невада за експлоатационни изпитания.

В хода на серийното прозиводство изтребителите F-4E постоянно се модернизират. В самолетите Block 31 е започнало поставянето на система за предупреждение на критическите ъгли на атаката. Започвайки от серия Block 40 в замяна на сваления авариен генератор се слага спомагателна силова установка. На Block 41 еластичните фюзелажни резервоари са заменени със самонатягащи се. Серия Block 42 получава нова система РЕП и СПО AN/APR-36/37.

В серия Block 48 е започнато поставянето на електронна оптическа система N/ASX-1 TISEO (Targer Identification System-Electro Optics) на фирма Northrop, позволяваща локализирането и идентифицирането на цели на големи разстояния. Системата, представляваща телекамера с мощен обектив, е поместена в началната част на лявото крило . TISEO е давала изображение на екран в кабината на оператора. На самолетите за износ тази система не се е поставяла. На мястото на ИНС AN/ASN-63, системата за управление на оръжията AN/ASQ-91 и навигационната изчислителна система AN/ASN-46A е била установена цифрова прицелващо- навигационна система AN/ARN-101(V) на фирма Lear-Siegler, която опростила задачите на аеронавигацията, но направила Фантом лош бомбардировач, защото базата на програмата е била неудачно и все още сурово, и не е позволявало да се осъществява ефективно прицелване и бомбардиране. Също така е бил поставен доработеният мерник на AN/ASG-26.

За решението на проблемите с лошата маневреност е била започната програмата "Agile Eagle”, целта на която е била изработката на мерки по увеличаването на устойчивостта на самолета при големи ъгли на атака. В резултат е бил разработен стабилизатор, който автоматично се активирал при ъгли на атака по- големи от 6°. Първият самолет със стабилизатори полетял на 11 февруари 1972 г. След изпитанията ВВС поръчват комплекти за доработката на 304 F-4E, и произведените по- рано машини били снабдени със стабилизатори.

Следва продължение...

ПС: Ако забележите неточности казвайте ;)

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Потребител

Наскоро ми остана малко време и започнах да пиша една статия за иранската космическа програма и първата част е за балистичните ракети на иранците накратко. Не ми е останало време да я довърша, но поне списък на наличния ракетен арсенал със сериозен обсег съм пуснал тук: http://space-bg.org/index.php?option=com_j...126&catid=9

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ми слаби са и трябва още доста.Сега от най-северната си част,могат да достигнат до Унгария и толкова.Пък според САЩ ракетите им ще минат над Полша и Чехия...без никаква логика де...те първо немогат да стигнат до една от държавите в централна(едва достигат границата на Унгария) или западна Европа,че да направят такава дълга треектория.Ама както и да е.Иран имат още доста да слагат в ракетите си,още хляп да ядът че да направят свястна балистична ракета.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това е само за модефицираната Шахаб-3, която е тествана. Кой знае какво имат, но още не са го тествали? Туковиж утре-вдругиден тестват ракета с обхват 4000-5000 км или изстрелят сателит. Да не забравяме изстреляната преди няколко месеца Шахаб-3 в космоса на височина 160 км (космоса почва от 100 км). Може това де е тест и предварителна стъпка за изстрелване на сателит. А нали знаете че който може да изстреля сателит, може да удари всяка точка от земното кълбо!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Е вярно е че никой не е на ясно с какво разполага другият.Вярно е че да минеш 100км и да достигнеш космоса си е постижение и то голямо.Ако изтрелят сателит напрова ще стреснат доста хора,найвече тези в бялата къща.Всъщност щом са направили ракета с 2100км,при ъпгрейд може найстина да достигнат по-голям обхват,ама има да гонят Топол М със своите 10 000км.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Топол М си е класика. Те между другото наскоро пуснаха дългоочаквания ъпгрейд на Топол М в отговор на мераците на Буш да прави ABM бази в Европа.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Офф/Ми то Топол е оригинала, а ъпгрейда е Топол М.Тя е мобилна балистична ракета,която е свърбърза и маневрена.Лети на висока триектория и май обезмисля ПРО в Чехия и Полша.Морският и вариант е Булава,която също взе да навлиза в въоражение в РА...ако трябва нещо за тези двете "чудеса" ще е по-добре в друга тема.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Офф/Ми то Топол е оригинала, а ъпгрейда е Топол М.Тя е мобилна балистична ракета,която е свърбърза и маневрена.Лети на висока триектория и май обезмисля ПРО в Чехия и Полша.Морският и вариант е Булава,която също взе да навлиза в въоражение в РА...ако трябва нещо за тези двете "чудеса" ще е по-добре в друга тема.

May 29, 2007: http://www.suntimes.com/news/world/404982,...a052907.article

''It seems to be a brand new missile. It's either a decoy or something that has been developed in complete secrecy,'' he told The Associated Press.

http://www.foxnews.com/story/0,2933,276014,00.html

http://en.wikipedia.org/wiki/RS-24

The RS-24 is a Russian MIRV-equipped, thermonuclear intercontinental ballistic missile first tested on May 29, 2007 after a secret military R&D project, to replace the older SS-18 and SS-19 until 2050. RS-24 is a missile that is heavier than SS-27 Topol M, created in response to the missile shield that the United States wants to deploy in Europe, which can carry up to 10 independently targetable warheads. Purported by the Russian government as being designed to defeat present and future anti-missile systems, the ICBM was fired from a mobile launcher at the Plesetsk launch site in northwestern Russia at 14:20 local time and its test warheads landed on target about 5,500 km (3,418 mi) away at the Kura Test Range in Far Eastern Kamchatka Peninsula.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Скоро ще пуснат Шехаб-4 - междуконтинентална балистична ракета - до 1 тон бойна глава, на която може да бъде монтирана и ядрена!

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Скоро ще пуснат Шехаб-4 - междуконтинентална балистична ракета - до 1 тон бойна глава, на която може да бъде монтирана и ядрена!

От къде я имаш тая информация и кога е излязла?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 месеца по късно...
 • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Балистичната ракета Шехаб-3

shahab3.jpg

shahab_3.jpg

Шехаб-3 сравнен с други ракети (Агни-2 е индийската, Таеподонг е северно-корейска)

shahab.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • 7 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

Снимки от парадите за Деня на Иранската армия '08 - http://militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=132541

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ъъъ, тези не се бъзикат. Май САЩ няма да посмее да ги нападне. Пък и като се сетя, че и Хизбула разполага с такива играчки, съм почти сигурен, че и Израел ще си кроти.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Определено са внушителни парадите с масовост и разнообразие на техниката и родовете войски. Само че за да демонстрират това количество и разнообразие са изкарали буквално всички вехтории от музеите включително и каруци като изтребителя F-5. С един приятел се бъзикахме, че след като са тръгнали така, направо да бяха изкарали и бойните слонове и колесниците от Античността :happy: Но също така е истина, че някои от по-модерните пък не са показани, поради някакви проблеми тук липсват Су-24.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Ето ТОВА се нарича "боен дух".

post-471-1209501024_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ужасното е ,че тези луди американци имат бръсначи/ядрено оръжие/ и може да не се двоумят да го използват,японците бяха на хиляди километри от Флорида,но бяха думнати.

Единственото което може да спаси света от война е руския ядрен щит,който беше и пуснат в ход от Путин още миналия октомври.

Затова е това бързане с ПВО програмите на пентагона.

Пентагона е вътрешната част на Пентаграмата.Всичко в Америка е култ към сатаната.Тези ужасни сатанисти вече не се спират пред нищо.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Тези ядрени щитове не са сигурна работа. Много са относителни. Видяхме какво направиха пейтриътите на античните скъдове по време на войната в залива - нищо. Оказа се, че падналите скъдове не са били свалени, а са се скапали сами. Защо Израел си направи собствена ПВО система, която между другото е безполезна пред хилядите катюши на Сирия и Хизбулла? Представи си САЩ пуска ядрено оръжие в Иран. Какво те кара да мислиш, че на другия ден Хизбула или Сирия няма да обсипе северен и централен Израел с химически и биологически оръжия, както и с "мръсни бомби"? Същото се отнася и за съюзниците на САЩ сред арабските държави. Война срещу Иран не е като война срещу Ирак или Афганистан. И особено докато американската армия е под прицел в Ирак.

Не смятам, че някой ще посегне на Иран в близко бъдеще - това ще бъде голяма грешка. От друга страна ще се радвам Иран да започне масово обогатяване на уран, но да не построи ядрено оръжие - това хем ще доведе до баланс на силите в Близкия Изток, хем ще покаже колко са грешели САЩ, Израел и ЕС.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
... ще се радвам Иран да започне масово обогатяване на уран, но да не построи ядрено оръжие - това хем ще доведе до баланс на силите в Близкия Изток, хем ще покаже колко са грешели САЩ, Израел и ЕС.

Смяташ, че Иран ще се въздържи от това? Да не забравяме какво стои зад тази по същество "политическа техника". Не знам за какво ни е такъв именно баланс..

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...