Отиди на
Форум "Наука"

Житните кръгове все още са загадъчен феномен


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Информация за същността на проблема:

Житните кръгове (crop circles) са геометрични фигури или йероглифи върху житни полета. Тяхната форма може да бъде изключително проста (кръг) или сложна, като се простира на площ от няколко метра до стотици квадратни метра. Например, многоплановите фигури в полята край Стоунхендж изобразяват фрактал (геометрична фигура с начупени линии). Тази композиция е дълга 300 м и съдържа 145 кръга с малък диаметър.

Още не съществува окончателно обяснение за някои от случаите на това явление. През 20-те години на 20в. д-р Терънс Мейдън се опитва да обясни загадката на тези кръгове като резултат от атмосферен феномен, вследствие на вихър или малко торнадо. Но те биха оставили ясна диря по пътя, по който минават, а не сложни фигури само на определени места. Опит да се обяснят житните кръгове с езотерични средства е така наречената "Хипотеза за Каша". Те често се появяват близо до места, където са открити древни постройки и археологически гробища. Някои смятат, че тези места са духовно значими и затова житните кръгове са израз на колективната душа на Земята.

Съществуват художници, които създават житни кръгове и дават неоспорими доказателства, че те са тяхно дело, като обясняват и методите за тяхното създаване.

През XVIIв. в Англия и Холандия има свидетелства за житни кръгове, наречени "дяволът жътвар". Феноменът "житни кръгове", датиран от 22.08.1678 г., е съхранен и описан в брой на английски вестник като дело на дявола.

От 60-те години на 20-ти век феноменът е наблюдаван и в Австралия. През 1767 г. канадски фермер е видял кръгове в житни култури, а през предишните седмици други няколко души твърдят, че са видели НЛО. Според Министерството на националната сигурност на Канада, този случай не е обяснен.

Житни кръгове се появяват и в Англия през 1978 г. Първите са видени в Ейвбъри, Марлбороу и са свързани с имената на Дъг Бауър и Дейв Чорли. Местните жители не са единодушни в мненията си. Едни смятат, че Бауър и Чорли ги правели нощем. Според други двамата са просто пристрастени към пиенето или имат паранормални способности. Твърди се, че феноменът е тяхно дело, но липсва доказателство за това. Загадката е неразрешена. Със средствата и по начина на Бауър и Чорли е непостижимо огъването на растенията, без да се прекършат и счупят стръковете.

---

Житните кръгове представляват част от поле с житни растения, в която мистериозно се появяват слягания на класовете, оформени в определени фигури. Те се появяват за една нощ, като обикновено около самата фигура няма никакви следи от стъпкване на класовете...

Най-разпространеното мнение за житните кръгове е, че те са феномен на 20-ти век. Истината е, че житни кръгове са намирани и в предните столетия. Най-известния от тях е кръгът, намерен в една горска просека през 1678. В статиите на местните вестници се казва, че същество, подобно на дявола, е направило кръговете с коса. В тях се обяснява и историята на един фермер, който отказва да плати полагащата се надница на един косач, като се кълне, че по-скоро ще наеме дявола на работа, отколкото да му плати заплатата. На следващата сутрин фермерът намерил нивата си ожъната, но по удивителен начин. Цялата нива била в абсолютно правилни кръгове, които не биха могли да са дело на човек, особено работещ през нощта на светлината на газен фенер.

Някои криптолози предполагат, че житни кръгове са изобразени върху праисторически камъни и рисунки по стените на пещери в Ирландия. Други намират изображенията на житни кръгове в древноегипетски рисунки.

Първите случаи на житни кръгове в днешни времена изглежда започват в началото на 20 век, като постепенно броят им се увеличава. Рязко покачване има през 60-те, а направо драматичен брой кръгове са регистрирани през 90-те. Поне 190 житни форми са открити и документирани през 1999, може би като предизвестие за това какво ще бъде през сегашното столетие.

Друго грешно, но широко разпространено мнение е, че житните кръгове се срещат само във Великобритания. Наистина там има най-много случаи, но в САЩ има случаи от 1920 година насам, в останалата част от Европа от средата на века, а в Африка, Канада, Австралия, Централна и Южна Америка и Русия в началото на 70-те. В Япония първия случай е регистриран в края на 70-те.

Житните кръгове в Англия започват да се появяват много често и бързо приковават общественото внимание. Тъй като те продължават да се появяват и да стават все по-сложни и по-големи, хората започват да търсят обяснение на феномена. Те са както учени от най-различни сфери на науката, така и поддръжници на движението Нова Епоха и изследватели на НЛО.

През осемдесетте д-р Терънс Мейдън се опитва да обясни загадката на житните кръгове като резултат от атмосферен феномен, като завихрянето на вихър или малко торнадо. Може би, ако той самият беше виждал нещо подобно, щеше да мисли другояче. Във Финикс, Аризона, вечерните новини редовно показват пясъчни бури и торнада, танцуващи по повърхността на пустинята. Не случайно "танцуват", защото те никога не се движат в права линия. Освен това те не правят перфектно оформени кръгове, нито повалят треви и житни растения на земята. Те могат да засмучат някое растение и да го пуснат на километри от мястото, но не и да накарат житните стъбла да легнат на земята. Най-накрая, един силен вихър или едно малко торнадо биха оставили ясна диря по пътя, по който минават, а не сложни фигури само на определени места.

Друг опит да се обяснят житните кръгове е така наречената хипотеза за Гайа. Те често се появяват близо до места, където са открити древни постройки и археологически паметници като Стоунхендж, Ейвбъри, Сейлсбъри и др. Някои смятат, че тези места са духовно значими и затова житните кръгове са израз на колективната душа на Земята, която изразява по този начин отвращението си от сегашната ситуация и показва, че всички форми на съзнание ще бъдат пренасочени в нова посока на развитие. Има доста възражения относно тази хипотеза.

Нека обаче се върнем на традиционната наука и нейното мнение по въпроса. Много често тя обявява за измама онова, което не може да обясни със своите методи. Тя демонстрира тези си наклонности и в случая с житните кръгове. Когато двама пенсионери през ранните 90 години на миналия век заявяват, че те са направили кръговете, пресата гръмва. Въпреки, че дотогава информацията за житните кръгове е излъчвана предимно по местните телевизии и то в малки репортажи, в този случай СиЕнЕн и няколко международни вестника като "Уолстрийт Джърнъл", "Ню Уорк Таймс" и френския "Ле Фигаро" веднага публикуват подробни статии за твърденията на двамата. Този сценарий е доста подозрителен. Най-напред, сериозни вестници и медии като по-горе изброените, никога преди това не са проявявали интерес към публикуването на подобна информация, а изведнъж, без много да му мислят, поместват статия за житните кръгове. Изглежда след нарастването на популярността на въпроса, той е станал неудобен за някои правителства. Двамата пенсионери са им били достатъчни за да ударят два заека с един изстрел - да оправдаят некомпетенстността на учените и да заглушат обществения интерес към този феномен. Плана сработва, и след тези "сензационни" признания житните кръгове вече не са предмет на разглеждане от официалната наука, а заглавието "Феномена житни кръгове" изгубва шанса да попадне на предните страници на по-големите медии. В допълнение, никоя важна организация не прави сериозен опит да удостовери верността на твърденията на двамата пенсионери. Освен това, дори и да има някаква истина в твърденията им, дори и да са направили няколко кръга, Двама стари хора с въжета и коси не биха могли да направят всички кръгове, разположени на големи разстояния един от друг. Още повече, че косите оставят съвсем различни белези върху стъблата, от тези намерени в много от кръговете.

Редно е да кажем няколко думи за еволюцията на житните кръгове. В началото те били просто кръгове, докато не започнали да се появяват и прави линии. Сложни фигури от по няколко кръга и прави линии са следващата стъпка към днешните удивително сложни и в същото време с перфектна форма житни кръгове, в които често е втъкана някаква сложна математическа формула или изобразяват знаци, свещени за различни култури по света. Изглежда невъзможно тези форми да са сътворени от човек, дори от група хора, само за една нощ.

Основата на житните кръгове е от полегналите стъбла на различни житни растения. Те се срещат предимно в пшеничени и ечемичени насаждения, но в коноп или трева, и дори и в пясък и сняг. Стъблата може да са наклонени в различни посоки в едно изображение, а понящога кръговете са от няколко пласта стъбла, паднали в различни посоки. Интересното при житните кръгове е, че стъблата се пречупват на мястото на възлите, които дават здравина на стъблата, а не както е нормално - между тях.

Възлите държат растението изправено, защото в тях се събира вода, чието налягане крепи стъблото. Растенията в житните кръгове падат, защото техните възли се дехидритират. В самия възел на стъблото има дупка, която е като излаз за водния поток, образуван от голяма горещина. Още по-забележително е, че възлите са пробивани избирателно. Понякога е пробит най-долния възел, а в други случаи по-горни, като растенията в един кръг може да са пречупени на различно ниво. Друга интересна черта на някои кръгове, е че при растежа на растенията фигурата добива различен вид.

Около много от кръговете не са забелязани никакви следи от стъпкани стебла наоколо, освен това някои от тях се появяват в заградени зони в рамките на военни обекти. При почвени проби от центъра на кръговете електромагнитните уреди показват отклонение от 100 процента от нормалните стойности. В много от случаите на мястото, където са се появявали кръговете има до 40 процента увеличение на продукцията от мястото, без да има други явни причини.

В житните кръгове има остатъчна радиация, която може да има негативен ефект върху хората, които отиват на мястото. Измерванията показват излъчване на енергия на честоти от 5 килохерца няколко дни след появата на кръговете. Тази честота е в чуваемите граници и някои чуват високи, пискливи звуци и трели. Тялото на много хора реагира при посещение на житен кръг, като често срещани симптоми са гадене, главоболие, световъртеж, усещане да горене и различни болки. Тези симптоми съвпадат със здравните проблеми, редизвикани от радиация. Мобилните телефони, камерите, часовниците и най-вече електронните уреди спират да работят, а компасите на прелитащите отгоре самолети се въртят безконтролно.

Очевидци на образуването на житни кръгове съобщават за забелязано червеникаво сияние на нивото на земята. Повалянето на растенията свършва за няколко минути. Никой от очевидците не е забелязал някой или нещо да причинява сиянието, нито някакъв НЛО, носещ се над мястото.

Червеникавото сияние и образуването на кръговете в рамките на няколко минути, както и последствията за възлите на стъблата са признаци за действието на микровълни или друга подобна радиация. Такава радиация повишава температурата в избраните възли, като кара водата да се превърне частично в пара. В следствие на бързото увеличаване на обема възелът се пръска, растението се пречупва и пада.

Още по-удивителна черта на този сложен начин на образуване на кръгове е, че възлите могат да бъдат поразявани поотделно. Наклона на стъблата и височината на избираните възли се променят в рамките на една форма. Това е доста сериозно доказателство, че ако житните кръгове са дело на човек, те са направени с компютър, който от своя страна контролира някакво друго устройство, което излъчва радиацията, поразяваща растенията. ( сфери с диаметър 30 сънтиметра, кръжщи над местата, където се формират кръговете са били наблюдавани от няколко свидетели). Много от формите изглеждат като направени с компютър изображения. Някои от тях в действителност са толкова сложни и са направени спазвайки толкова много математически зависимости, че единствено компютър би могъл да ги създаде.

Има много случаи, които подсказват, че създателите на житните кръгове реагират спрямо коментарите, критиките или опитите да не се признае истиноста на даден кръг, като веднага правят нови кръгове, които отхвърлят тези критики. Интересно е как става това, след като говорим не за изказвания по телевизия или друга медия, а за разговори между различни хора на мястото на събитието. Изглежда някой знае по телепатичен път какво става в главите на говорещите на тази тема.

Житни кръгове понякога се образуват на територията на военни бази и някои вярват, че това е доказателство, че военните провеждат тайни тестове с радиационни оръжия, предназначени да унищожавта вражеските насаждения. Рзработките на нови оръжия обаче винаги се държат в строга тайна, а нищо подобно не засяга житните кръгове. Нещо повече, те се срещат по целия свят. Защо й е на британската армия да рискува и да навлиза в териториите на други страни, само за да тества ново оръжие. Още по-абсурдна е версията за двамата старци, които проникват през телените заграждения посреднощ, само за да направят няколко кръга в забранена военна зона.

Изглежда кръговете са правени от някой, когото военните не могат да засекат или на когото не могат да попречат да прониква на тяхната територия. Дори този натрапник да прави само житни кръгове, той би трябвало да предизвика голяма загриженост сред военните, защото следващия път вместо кръгове в полето, може да реши да направи няколко кръгчета от "полегнали" военни сгради. Военните със сигурност се интересуват от житните кръгове, изникващи зад техните огради.

Друга грижа за правителствата по целия свят е фактът, че житните кръгове показаха, че има някой, чийто технически възможности му позволяват да прави сложни форми от житни кръгове по целия свят, и въпреки това никой да не знае кой е той, и защо прави това. Има признаци, че британското правителство провежда политика на дезинформация по отношение на житните кръгове и се опитва да спре този или тези, които ги правят, но без успех.

Който и да прави тези кръгове, определено не го прави без цел. Той явно отговаря на непохватните опити на измамници и учени да направят житни кръгове като прави нови и нови кръгове, като техния дизайн, сложност и големина стават все по-трудни за подражание, особено за време от една нощ. Който и да стои зад кръговете, явно има план, а още по-явно е, че е решил да го изпълни.

Засега никой не може да каже със сигурност кой или какво предизвиква появата и еволюцията на житните кръгове. Техните послания (ако има такива) все още са неразбираеми. Изглежда, ще мине доста време, преди да открием тайната на житните кръгове.

---

Никой не може да ви принуди да се отнесете сериозно към различните теории за появата на странни фигури в житните поля. Вярвате или не обаче, фактите говорят, че само през тази година в Англия са регистрирани 12 нови случая на природния феномен. Последните публикувани снимки са от 3 юли т.г., когато в местността Ийстфийлд в графство Уилтшър е забелязана последната (поне засега) поява на нова необичайна фигура. Този път не става дума за често срещаните кръгови образувания, а за осмоъгълник с два вписани в него квадрата.

Първите сведения за "житните кръгове" вероятно датират от 1590 г. В холандски ръкописи се споменава за подобно овално образувание недалеч от град Асен. В исторически документи от 1678 г. се говори за появата на "окосено за една нощ от Дявола" поле в Стирлингшир, Шотландия.

От края на 70-те години на миналия век нивите в Англия все по-често са набраздявани от странни геометрични образувания с невероятна сложност на рисунъка. Съществуват стотици хипотези за произхода на мистериозното явление. Създадена е дори

наука за изучаване на житните кръгове - цереология

Сред многобройните обяснения най-често се повтарят теориите, че те са продукт на особен вид гъби, че са породени от мистериозни атмосферни завихряния или са се появили след въздействието на плазмени полета. Суеверните хора виждат в житните кръгове символика и послания от задгробния живот. Други откриват сходства между тях, египетските папируси и библейската книга на Апокалипсиса.

В миналото англичаните ги наричат "вещерски пръстени". Повечето изследователи са склонни да вярват, че странните образувания са дело на извънземни. В Сибир е регистриран случай на изпопадали в кръг дървета. Той много напомня на житните фигури, но уфолозите са категорични, че няма никаква връзка с тях. Просто защото появата му най-вероятно се дължи на падането на т. нар Тонгурски метеорит.

В българския фолклор също се споменава за подобни кръгове в полята.

Старите българи ги наричали "самодивски хора" и ги избягвали, защото смятали, че те носят гибел. През 1998 г. съобщения за поява на житни кръгове в Добричко предизвикват сензация у нас. Първото образувание е забелязано в местността Хайдушка поляна край село Цар Асен. Скоро същото явление се появява в района на село Карапелит. На 7 май 2000 г. координаторът на българската уфологична мрежа Иван Лазаров организира експедиция за проучване на мистериозни кръгове от бързорастяща трева в три различни местности край Исперих.

Според учения у нас няма нито един класически случай на житни кръгове като тези в Англия. По-приемливо е да се говори за пръстени от трева, които често се появяват и в конфигурации с формата на цифрите 3 и 8. Последният такъв случай е регистриран на 24 май 2004 г.на територията на Студентски град.

Българският уфолог е споделял наблюденията си с много чуждестранни колеги и е категоричен, че тревните пръстени са уникален феномен, регистриран засега само на територията на България. Обяснение за появата им още не е намерено. За разлика от повечето познати случаи, когато тревата е изсъхнала, а по контурите на появилата се фигура няма никаква растителност, за първи път слегнатите растения имат по-тъмнозелен цвят.

Експерти на Гражданска защита обявяват, че радиацията в района е в рамките на допустимото, а съдържанието на тежки метали в почвата, върху която са се появили кръговете, е под нормата. Един от участниците в експедицията разказва, че когато застанал в центъра на геометричната фигура, усетил силово поле, което се стремяло да го изхвърли извън очертанията на кръга. През 2001 г. близо до разградското село Дряновец се появяват кръгове и полукръгове от изсъхнала растителност. Този път феноменът е съпроводен с три поредни появи на светеща жълта окръжност през нощта. Това затвърждава убеждението, че става дума за извънземна намеса.

Житни кръгове са забелязвани още в Канада, Русия, Испания, Гърция и Словакия. Но най-многобройни - 10 000, са случаите в Англия. В Холандия има сведения за появата на 97 такива фигури, в Америка - 50 случая, а в Япония и Германия - по 30. Общото за всички описани случаи е, че житните класове не са счупени, а само са полегнали, и то в точно определена посока.

Английските инженери Колин Ендрюс и Пет Делгадо са сред очевидците на появата на житните фигури. Според описанията им те се образуват светкавично - за около 10-15 сек. Двамата твърдят, че в този кратък интервал се чува и странен шум, напомнящ жужене, който са успели да запишат. След изследвания, проведени от екипи на НАСА, става ясно, че зукът има хармонична компонента и инфразвуков обхват. При някои от житните кръгове апаратурата отчита и фонова радиация, която надвишава с 300% обичайната норма. В голяма част от случаите кръговете се оформят между 2 и 4 часа през нощта. Според Ендрюс и Делгадо, те не може да са друго освен следствие от кацане на НЛО. Учени обаче отхвърлят хипотезата им, защото с нея могат да се обяснят само по-простите фигури с кръгли контури.

Друг изследовател - Дон Скот, твърди, че феноменът е предизвикан от специфичното движение на множество мравки, които се въртят в кръг заради земното магнитно поле. Неговата теория обаче също е отхвърлена като недостатъчно достоверна.

Една от гелемите сензации, свързани с житните кръгове, се появява през 2002 г. Става дума за образувание с дължина 100 м и ширина 77 м. Житният кръг наподобява компактдиск с двоичен код. Учените разпознават в него символи от международната английска кодировка. Оказва се, че те носят конкретно послание, което гласи:

Пазете се от носителите на фалшиви подаръци и лъжливи обещания. Много болка, но още има време. Ние противостоим на измамата. Тайният проход се затваря (звън от камбана).

Някои хора приписват на житните кръгове лечебна сила и твърдят, че те благоприятстват изпадането в състояние на хиперчувствителност. Изследователите откриват и определена последователност при появата им - винаги в периода от началото на април до края на септември. Според учените растенията, от които са образувани, не се променят и са годни да бъдат ожънати. По-скептичните представители на сериозната наука все още смятат, че житните кръгове не са нищо друго освен "човешка шега".

През 1992 г. се появява документален филм, който обяснява, че житните кръгове са дело на английските ентусиасти Дъг Боуър и Дейв Чорли. Когато обаче изследователите започват да ги разпитват подробно кои от известните фигури са тяхно дело, те не могат да посочат своите творения. Въпреки това от 1975-а насам двамата създават над 200 фалшификата. През 1998 г. те правят неочакваното изявление, че работата им винаги е била направлявана от неизвестна сила. Тв каналът "Дискавъри" плаща на други известни имитатори на феномена, за да демонстрират пред камера целия процес на създаването на странните фигури.

Изследователите отбелязват, че в не малко случаи още на следващото лято в полетата няма и следа от кръговете. На други места обаче се наблюдава странна мутация при растенията, израснали върху местата, където предишната година са забелязани странните фигури. Новата реколта е с по-тъмен цвят, стръковете често са по-високи от останалите наоколо. Съществуват и случаи, при които през следващата година върху контурите на появилите се фигури растенията изобщо не поникват.

В средата на 90-те години на ХХ век други двама ентусиасти - Глен Брогтън и Стийв Пейдж се заемат с изучаването на поредица от случаи на поява на житни кръгове в Англия. Те опитват да обяснят защо формите изникват относително често в определени райони, докато в други никога не са забелязвани. Нанасят върху картата на Англия разположението на странните образувания и откриват, че в не малък брой случаи житните кръгове се появяват в местности с подземни варовикови залежи. На базата на това разкритие ученият Джон Бърк формулира хипотезата, че пролетните дъждове, дълбоко просмукали се във варовика през лятото стават причина за повишаването на земния електричен заряд и това вероятно има връзка с образуването на житни кръгове.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%...%BE%D0%B2%D0%B5

http://www.fenomenibg.com/

http://www.novinar.net/

http://ekocako.blogspot.com/

---

Можете да видите снимки тук:

http://images.google.bg/images?q=%D0%96%D0...le&resnum=1

http://www.fenomenibg.com/modules/news/art....php?storyid=90

http://www.temporarytemples.co.uk/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, загадка, дело на хора е. Като графитите по стените, но тука е по-красиво. Само се чудя собствениците на нивите как се отнасят към тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ама нали даваха филм точно как ги произвеждат тия кръгове...има си технолоджи :)

Иначе самодивските кръгове са нещо друго - те са дело на гъби челядинки!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В юлския брой на списание "8" имаше интервю проф. Филипов от БАН, астроном. Той разви интересна теория - че извънземни има, но не притежават физически тела и създаването на такива житни фигури с благотворно излъчване и влияние върху хората и Земята било техният начин да общуват с нас.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...