Отиди на
Форум "Наука"

Изчезването на лорд Лукан


Recommended Posts

  • Потребител

Изчезването на лорд Лукан озадачава мнозина и внася смут в правната система за десетилетия наред. Престъпленията му остават безнаказани и около тях витаят неразрешени въпроси. И днес, над трийсет години по-късно, загадката си остава еднакво далеч от разбулването.

До изчезването си лорд Лукан води живот на типичен английски аристократ. След като завършва гимназия, прави кратка кариера в армията. После, отново за кратко, се занимава с търговско банкиране, след което се отдава на най-голямата си страст - хазарта. Тук той демонстрира неприкрита склонност към поемане на риск. Всъщност заради успеха, който го съпътства постоянно, си спечелва прякора „Късметлията". За ужас на съпругата му хазартът се превръща в негова професия.

Но с течение на времето късметът му изневерява и той натрупва множество дългове, които застрашават финансовата сигурност на децата му. Това, в съчетание с други фактори, води до разпадането на брака му и е последвано от ожесточена битка за попечителство между отчуждилите се бивши съпрузи.

На 7 ноември 1974 г. нещата се влошават още повече. В семейния дом на Лукан в Лондон стават две престъпления - убийството на детегледачката Сандра Ривет и опитът за убийство на съпругата му. Разказите за събитията от тази нощ изобилстват, съпътствани от редица теории, които се опитват да обяснят случилото се. Но, изглежда, всички са единодушни по отношение на основния заподозрян за двете престъпления - самия лорд Лукан.

След престъпленията лордът разказва своята версия пред приятели. Твърди, че престъпникът влязъл в къщата и нападнал жена му, оставяйки я в истерия и с обилно кървящи рани. Лукан прекъснал нападението и се сборичкал с нападателя, като по време на борбата се подхлъзнал върху кръвта на пода. След като си дал сметка, че без да иска се е замесил в нападението, той стигнал до извода, че няма да му е никак лесно да докаже невинността си, и решил да избяга.

Показанията на лейди Лукан, дадени по време на следствието, са коренно противоположни.

Според нея същата нощ Лукан възнамерявал да я убие, но нещо се объркало и той по погрешка посегнал на детегледачката. Лейди Лукан твърди, че лично се сбила с бившия си съпруг и имала късмет да се спаси. Нараняванията й, изглежда, потвърждават тази версия, но дали нападателят действително е бил съпругът й? Според трета теория Лукан наел човек, който да убие съпругата му, но наемникът по погрешка отнел живота на Сандра Ривет, тъй като двете жени имали сходно телосложение. После Лукан се опитал да се отърве от тялото на Ривет, но жена му го усетила и той посегнал на живота й - какъвто бил и първоначалният план.

Мнозина са на мнение, че бягството на Лукан от местопрестъплението, където остава обезумялата му съпруга, е доказателство за вината му. След изчезването му са получени много неофициални сигнали, че неуловимият беглец е бил видян на най-различни места по света. Те забулват случая с още повече тайнственост и ако Лукан не се появи, най-вероятно истината за престъплението и за безследното изчезване на комарджията никога няма да излезе наяве.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/3088406.stm

http://www.dailymail.co.uk/news/article-47...ct-I-lucky.html

post-1-1255206367_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

А ако на жена му на лорда и е писнало свише и е била достатъчно умна е могла ползвайки насъбралите се до момента доводи от държанието на лорда в собственна полза. А именно .....убива лорда , след това прислужницата и се самонаранява, След това закопава лорда и вика властите представяйки нещата по собствения сценарий.Елементарно Уотсън! При тогавашната техника на криминолозите/основно дедукция/ не е чудно /и при състрадателноста на хората към жертвите/, че е подвела всички и е оставила диря в световните загадъчни феномени. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е твърде, твърде вероятно и е много възможно да е печелишвата версия. Другата е бурната хазартна натура да е преминала към престъпление срещу личността и да е духнал някъде, където да се е скрил успешно, или пък е умрял малко след бягството (защото такива хазартни типове рядко мирясват).

Всъщност това си е един семеен скандал, може би защото е богат англичанин и е стигнал до вестниците, историята е станала известна.

При какви условия е разказане неговата версия на приятелите? Ако е след като е избягал, под каква форма е станало това?

Впрочем не е изключено и да се е самоубил, след престъпленията. Не знам дали това би било издържано от гл.т. на психологическия профил.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И аз не разбрах много кога е успял да разкаже на приятелите си какво се е случило, след като е изчезнал. Възможни са редица варианти, макар че никой не ми изглежда мистериозен.

В неговото положение може да е бил отвлечен от кредитори, бавачката да е убита за да види, че не се шегуват, а съпругата да е била сплашена, но оставена жива, защото след като ликвидират и лорда все пак някой трябва да им плати нещо.

Възможно е фалиралият лорд да е искал да забегне с бавачката и оставащите пари, а съпругата да ги е ликвидирала (не е задължително да го е направила лично) и да е спретнала някоя съшита с бели конци история.

Е, може да е станало и както го е описала съпругата или пък както е разказал лорда пред приятели. Драматичните събития не винаги следват нормалната логика. Но лорда едва ли би объркал бавачката и съпругата, тъй че по-вероятно и той не е действал лично, а съпругата се е съмнявала в него и е казала така, защото ако признаела, че е видяла друг човек трудно е щяла да се докаже връзката с лорда и тя е трябвало да живее с човек, за който знае, че дебне сгоден случай да я ликвидира.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Един психологически профил би поизяснил способен ли е на самоубийство... Това от една страна, от друга - колата му е била открита цялата в кръв. Чия? ДНК тогава не е можело, но поне кръвна група и как е попаднала кръвта по колата би могло да се изясни, ерго какво е било положението на оставилото я тяло и пр. и пр. Чии отпечатъци са в колата и по нея, има ли чужди?

После как е убита точно бавачката (сила и посока на ударите, мъж, жена??), какъв почерк и профил издава това? Имало ли е данни за интимни отношения между нея и лорда (ако да, това, заедно с хазарта е добър мотив на милейди да свърши работата). Впрочем нейният профил какъв е?

Имало ли е в къщата други следи от насилие - явно не, следователно каквото е станало извън бавачката е станало явно в колата (но пак се връщаме каква е кръвта в нея).

Въобще, много подробности липсват, за да се види най-вероятната картина.

Върти се собственик на казино, а това навсякъде значи едно и също нещо - мафия, връзки нагоре във всевъзможни кръгове, а тези хора, в Англия от 70-тте са били почти толкова неуязвими, колкото у нас допреди..... малко, ако не и до днес.

Може някой да е дошъл да си търси дълга, бавачката да го е видяла и да я е убил.

Но тогава какво става с приказките на милейди, за това, че той я е нападнал? Това или е вярно, или не е - ако е, къде му е тялото, след като колата е там сама и в кръв? Кой са самоубива в колата си и после се изнася нанякъде? Или все пак кръвта в колата не е негова? Тогава трябва да е на бавачката...

Ами миледйи кога се появява в къщата? Имала ли е време да очисти бавачката, да иде с колата и с лорда някъде и там да го свитне и него? Сама да носи тяло... сложно е, значи е имало и друг човек. Има ли следи от такъв в колата?

И още - разказът на лорда - уплашил се, избягал и го няма никакъв. Не звучи правдоподобно - първо, човек в такава ситуация, хеле в Англия, вика полиция, а не бяга. Звучи или като оправдание, или като дезинформация, фалшива следа. Съществува ли изобщо таквоз нещо като разказ?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Военно дело

Според както са го описали нещата са ясни. Лорда се пробва да убие жена си (хазартна личност), бавачката ги вижда, то убива нея, но не успява да довърши жена си, бяга, заловен е ???, там разказва своята версия. Бяга от полицията (или пък го казва на приятели това?) и... успява да се скрие. Сещате ли се за нашия троен убиец от севлиевско. Човека е на 73 години, нито е млад, нито силен, а на тая възръст не е и импулсивен. Подготвил се човека, пречукал роднините си, запалил къщата (бутилки с газ поставени в легени с машинно масло), и ... няма го. Духна някъде и полицията все още го търси.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не, друга е историята - отива сам при приятели и им разказва, след което намират колата му в едно поле, цялата в кръв от двама души и без никакво тяло...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...