Отиди на
Форум "Наука"

Изчезването на Агата Кристи


Recommended Posts

  • Потребител

Като че ли е съвсем в реда на нещата безспорната кралица на детективския роман Агата Кристи да бъде въвлечена в лична мистериозна преживелица - внезапното й необяснимо изчезване. Въпреки че е за относително кратък период от време, инцидентът не намира прилично обяснение. Какви са причините зад това събитие, достойно за собствените й заплетени разкази за убийства?

Кристи изчезва в петъчната вечер на 3 декември 1926 г. Когато полицията разпитва съпруга й Арчи за алибито му, той е принуден да признае, че е прекарал уикенда с любовницата си. Тази информация дава основание на полицията да подозира, че Арчи е имал мотив да убие съпругата си или че тя самата е посегнала на живота си.

Веднага започва мащабно издирване и на следващия ден е открита колата на Агата - изоставена и пълна с нейни дрехи и вещи. Автомобилът е намерен в близост до каменна кариера и езеро, което подклажда подозрението, че Кристи може да се е самоубила. Случайно или не, герой от неин детективски роман се удавя в същото езеро. В светлината на тези факти полицията претърсва езерото, но не намира нищо.

Периметърът на издирването е разширен, в него се включват хиляди доброволци. Но това също не дава резултат. После, само след няколко дни разгласяване в пресата, Кристи е намерена жива и здрава в балнеолечебен курорт в Йоркшир, където пребивава под фалшиво име.

Официалното обяснение е, че писателката страда от амнезия, отключена от смъртта на майка й. То обаче звучи като съшито с бели конци и не е основано на реалността. Обществеността остава озадачена.

Кристи не разкрива пред никого действията и мотивите си. След смъртта й през 1976 г. вече няма никаква вероятност да узнаем истината. Писателката не споменава и дума за този епизод от живота си в своите мемоари, нито говори за него, когато я питат за изчезването й. Не поставя под съмнение и версията за амнезията.

През годините са направени много предположения за възможните причини за случилото се. Дали е било акт на отмъщение към съпруга прелюбодеец, или проява на симптомите на нервен срив, или пък хитро замислен рекламен ход? Каквито и да са били причините, случката може единствено да подсили репутацията й на истинска майсторка на необясненото.

http://hubpages.com/hub/Three-Unsolved-Author-Mysteries

post-5946-1255207164_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...