Отиди на
Форум "Наука"

Културно наследство в риск


raylight

Recommended Posts

 • Потребител

За някои паметници на културата в София и тяхното текущо състояние, въпреки взетите решения от СОС да бъдат експонирани и развити:

http://raylight.blog.bg/drugi/2009/12/24/k...o-v-risk.460832

Klosharia_mavzolei.jpg

Всяка цивилизация се оценява по уважението, с което подхожда към паметниците. Паметта създава цивилизациите, липсата на памет ги убива. Ние имахме претенции да бъдем цивилизация... преди хилядолетие. Сега имаме претенции да сме просто част от цивилизацията. Европейската цивилизация. Имаме миналото за тази цел, но очевидно нямаме настоящето. Що за цивилизация е тази, която разрушава войнишки паметници и после не може да ги построи отново за 35 години? Що за цивилизация е тази, която оставя клошари да спят в саркофазите на нейните древни мавзолеи? Що за цивилизация прави от един археологически паметник, кандидат за Юнеско - световна ценност, на паркинг? Що за общество е това, което оставя дребните победи да му се изплъзнат, докато се бори с вятърните мелници на глобалната политика?

Ние имаме много проблеми, в София, а и в България. Имаме престъпност, корупция, тоталитарна неграмотност, взаимна нетолерантност, страх и недоверие между етносите, неефективна икономика, нетърпимост към по – знаещите и можещите от нас, просташка обща култура и т.н. и т.н. Защо да се занимаваме с такова дребно нещо, като паметниците на културата в нашия град? Та нали клошарите и помиярите ги стопанисват „добре”?

Дребните неща имат едно качество – стават за символ. Символ на отношението към по – големите неща. Хората са дълбоко абстрактни същества по природа, за разлика от животните и имат нужда от символи, които да ги водят. Един мавзолей, или един амфитеатър, който е туристическа атракция и е стопанисван добре – това са символи на работещо общество и на развита цивилизация, на уважение към паметта, на доверие към знаещите, на толерантност към различната (римска) култура, на практичност и желание за просперитет.

От друга страна, един помияр, ровещ в слоя боклуци, покрил останки от капители от римска вила, както и клошарският чувал в саркофага на музея – това са символи на нашето настояще. Те неминуемо ще ни поведат към реалността, която изобразяват. Ако искаме да се озовем в друга реалност, ще трябва да сменим символите.

Една година от решението на Столичния общински съвет за „Разработване на Програма за подготовка на Историческия център на София за Световно културно наследство” .

Античен мавзолей III – IV в.

ул. „Димитър Хаджикоцев”, до Южния парк

Проучен и консервиран през 2001 г.

Оценка на археологическия екип:

«Мавзолеят е вероятно част от по-голям античен комплекс. Малката площ на обекта (около 500 кв.м.), идеалният терен, добрите комуникационни възможности, близостта до улицата и до голям общински терен дават отлични възможности за адаптиране на обекта на място и за неговата много добра социализация».

Базилика "Св. Троица" в кв. Лозенец до Южния парк.

Открита през 2000 г. по време на строеж. Запазена част - около 800 кв. м., останалата по-голяма част бе изрината с булдозери от инвеститорите на построените там блокове.

„Изключително представителен градеж с колони, капители, мраморна облицовка, стенописи. Находките в храма - монети, накити, оръжия и съдове - са около три хиляди. Реконструкцията на плана показва, че дължината на средния кораб на базиликата е 35 м, притвора и апсидата са с диаметър 7 м, а височината на базиликата е около 17,5 м.”

Западна порта на древния град Сердика

По проект тя трябва да бъде експонирана на открито и свързана чрез античната улица през метростанция 7 с църквата „Св. Спас” (под Булбанк), с църквата „Св. Петка Самарджийска” и Източната порта на древния град в подлеза пред Президенството.

Софийски римски амфитеатър.

Открит е случайно през 2004 г. при строежа на хотел „Арена ди Сердика“, между бул. „Дондуков” и ул. „Московска”. Съчетанието на римски театър (II - III в.) и късноантичен амфитеатър (III - IV в.) е уникално в световен мащаб. Амфитеатърът е 77-ият античен паметник от този вид открит в света. По размери се доближава до Колизеума в Рим.

Вила Рустика.

Останки от най-голямата известна вила рустика (III-V в.)

край гр. София, кв. Стефан Караджа, ул. „Гинци”, между бл. 23 и бл. 24

Античният мавзолей, част от комплекса, е запазен в зелената площ.

Паметник на загиналите българските войници от Първи и Шести полк от Желязната първа софийска пехотна дивизия.

Паметникът е разрушен при строежа на парка пред НДК.

През 2000 г., е подета инициативата за възстановяване на мемориала.

Одобрен е проектът на Паметника, изработен от арх. Агура.

През 2001 г. СОС учреди безвъзмездно право на строеж за Паметника в Южен парк, втора част. Издадено е разрешение за строеж. Направена е и първата копка за възстановяване на мемориала от Министъра на отбраната през 2001 г.

Вече десет години на мястото на мемориала има само един знак!

Знак за безхаберието на Министерството на отбраната!

Ето и видеоклипа:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • 5 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

и в Италия има вандали, както и у нас:

http://infox.ru/science/past/2010/06/04/Kryestyanin_osporil_.phtml

А в Ирак 'носителите на демокрация' след като предизвикаха разграбването на музея в Багдад и унищожаването на редица произведения на изкуството, сега тъпчат и древен Вавилон:

http://infox.ru/science/past/2008/11/11/Britancyy_pristyydil.phtml

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Е, "предизвикаха".. По-скоро проспаха. Така е, като се напада с малко средства. Иначе при война така става.... Кьонигсберг го няма също. И Дрезден и много друго..

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

Ами тези вопли са след дъж качулка - софиянци трябваше още след Освобождението да законсервират цялата историческа зона в града и да строят новите градежи на голо поле,така спокойно можеше да се правят археологически разкопки и реставрации на античните и средновековни обекти и всичко това да се превърне в един аткрактивен исторически резерват с възстановени крепостни стени-нещо,което дори в Рим няма сега

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ами тези вопли са след дъжд качулка - софиянци трябваше още след Освобождението да законсервират цялата историческа зона в града и да строят новите градежи на голо поле,така спокойно можеше да се правят археологически разкопки и реставрации на античните и средновековни обекти и всичко това да се превърне в един аткрактивен исторически резерват с възстановени крепостни стени-нещо,което дори в Рим няма сега

За съжаление по онова време трудно би могла да се роди подобна идея, но поне да бяха документирали запазеното с по някоя рисунка, план или фотография, преди да събарят църквите и да взривяват крепостните стени.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За съжаление по онова време трудно би могла да се роди подобна идея, но поне да бяха документирали запазеното с по някоя рисунка, план или фотография, преди да събарят църквите и да взривяват крепостните стени.

Твоа за взревявенето не го знаех,направо съм в шок :Oo:

Дори в Албания са имали по-цивилизовано отношение към историческите забележителности там,ето някои снимки,къде у нас може да се видят подобни автентични забележителности?

ПП

Давам линк и към едно уникален античен град в Албания - Βουθρωτόν (съвр. Butrint)

http://www.livius.org/bn-bz/buthrotum/buthrotum.html

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Повечето крепости са заличени именно след освобождението. Предприемчивият български дух не можел да търпи гледката на хиляди безсмислено струпани камъни, които можели да послужат я за настил на железницата, я за бордюри, я за къщи...

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

И Белоградчишката крепост, която оцеляла само защото овчарите си затваряли стадата вътре и не дали да се разхитят камъните.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Повечето крепости са заличени именно след освобождението. Предприемчивият български дух не можел да търпи гледката на хиляди безсмислено струпани камъни, които можели да послужат я за настил на железницата, я за бордюри, я за къщи...

"Предприемчивостта" на българина е била характерна още преди Освобождението. Както пише един от възрожденците ни: "о, простота, ти си разсипала повечето наши старини"...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...