Отиди на
Форум "Наука"

Кой град е по-удачен за българска столица при Асеневци?


Recommended Posts

  • Потребител

През въстанието на Петър и Асен срещу византийците, те се опитват първоначално да завземат Преслав, но след като това не става техен център е Търново. И все пак кой град е по-удачен за българска столица - Преслав или Търново? Защото, мисля, Преслав е по-близо до морето и малко по-уязвим. Какво е мнението ви?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Пламене доста е спорно.Преслав е носител на традицията но пък Търново е далеч по удобен за отбрана.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Съществува мнението, че с времето конницата отстъпва и а преден план излиза пехотата.

В този ход на мисли, и българските столици се изместват във височина.

Плиска е на равнинно място, пред нея може да се разстеле българската конница. Но вражеската - също.

Преслав е на по-високо и на по-недостъпно място.

Търновград е разположен най-високо от трите града и е най-добре укрепен. Лесно се отбранява с пехота, а и по-трудно се обсажда с конница.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Стените на Преслав са с дължина повече от 20 километра.Крайно неудобни за защита.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Стените на Преслав са с дължина повече от 20 километра.Крайно неудобни за защита.

По-скоро 7-8 км., при това на Външния град, като кой знае в какво състояние са били в края на ХІІв. В полза на Търново надделяло не само факта, че там е било родното място на Асеневци и безспорно природната му укрепеност, нещо, с което Преслав не може да се похвали. Освен това Централна Стара планина е много по-трудно преодолима от Източна, т.е. ромеите много по-трудно е могло пряко да нападнат Търново отколкото Преслав. Освен това стените на Преслав, подобно на Плиска, не са били някакво чудо на фортификационната мисъл. Когато българите ги строели в началото на Хв., не са се сетили, че за да бъде една крепост ефективна се нуждае от повечко кули. Общо взето Плиска и Преслав били нещо внушително, но неефикасно. То и затова колкото пъти ромеите са достигали до тях, толкова пъти безпроблемно са ги превземали.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Качо откъде правиш извода че Търново е родно място на Асеневци?

Няма преки данни къде им било родното им място. Само косвени.

Защо вдигат въстанието там и правят точно него столица, а не някоя друга крепост в района? Търново през ХІІв. не е било с нищо нещо повече от останалите крепости в Северна България.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Това за вдигането на въстанието също си е доста спорно къде точно е станало.Няма данни че е в Търново.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не ще и съмнение - Търново. Преслав е столица по време на ПБЦ, когато армиите са наборни и доста големи. Съвсем нормално си е било в някоя битка да се вкара армия от 60 000 души. По време на ВБЦ е епохата на развития феодализъм - армиите са малки и професионални. Често армии предвождани от самия владетел са с численост 1000 - 1500 души. С такива сили трудно може да се отбранява Преслав, а камо ли Плиска. Има съществени промени както в начина на формиране на армията, така и в тактиката на воюване.

При столиците от ПБЦ не се едържало толкова на кулите заради тактиката на активна отбрана. Силата на бълг. армия е била конницата. Затова един голям военен стан като тези при Никулцел и Плиска са по-удачни - може да се държи жоляма армия, която лесно да излиза и напада противника от вън. Каменната стена на вътрешния град и тухлената цитадела са повече за вътрешни проблеми или при случайно проникване. Но Плиска и Преслав са били твърде големи за отбрана и обикновено това се е избягвало, като е било търсено сражение извън крепостта дори и с цената на това, столицата да се изостави без бой. Византия е бранела Цариград, но тя е имала великолепен флот и много рядко градът се оказвал в пълна блокада.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Освен това стените на Преслав, подобно на Плиска, не са били някакво чудо на фортификационната мисъл. Когато българите ги строели в началото на Хв., не са се сетили, че за да бъде една крепост ефективна се нуждае от повечко кули. Общо взето Плиска и Преслав били нещо внушително, но неефикасно. То и затова колкото пъти ромеите са достигали до тях, толкова пъти безпроблемно са ги превземали.

Те и валовете не са били чудо на фортификацията, но са свършили работа, тъй като военната стратегия, както е написал в горния пост Галахад, по това време е била друга.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Преслав просто не е планиран като отбранително съоръжение.Иначе в първите години на ВБЦ си изпълнява функциите на столица /вероятно до смъртта на Петър/.Иначе Търново май въобще не е предвиждан за столица но стечение на обстоятелствата - конфликтът между Асен и Калоян от една страна и Петър от друга след 1190 г. определено изиграва своето влияние.Всъщност нямаме никакви данни че Петър е живял и един ден в Търново и има каквото и да е общо с този град.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...