Отиди на
Форум "Наука"

Хеви метълът - най-новата религия?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Вокалистът на британската рок група Saxon Биф Байфорд застана начело на кампания за обявяване на хеви метъла за религия на територията на Обединеното кралство.

На музиканта активно помагат журналисти от списанието Metal Hammer, прегърнали радушно идеята му.

Байфорд и съмишлениците му искат хеви метълът да бъде признат официално за религиозно учение във Великобритания до 2011.

Фронтменът на Saxon признава, че идеята му хрумнала под влиянието на джедаизма - учение, упоменато в киносагата "Междузвездни войни" на Джордж Лукас. При преброяване, проведено през 2001 г. на територията на Англия и Уелс, 390 хил. души са отбелязали джедаизъм като тяхно вероизповедание.

"Щом има религия джедаизъм, защо да няма и религия хеви метъл? Феновете трябва да имат право любимата им музика да бъде призната за самостоятелно религиозно учение! Това е музика с над 40-годишна история и се е превърнала в явление в планетарен мащаб", пише в подкрепа на Байфорд Metal Hammer.

http://www.dnevnik.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ура, браво, дъ жувей! Обаче St. Anger не е никакъв светец, а жалък еретик :D Все пак Kings of Metal, The Four Horsemen и Judas Priest са по-добри кандидати за метълско обожествяване ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Биф Байфорд на стари години е изкуфял. Рок музиката и в частност субжанра й „хеви метъл” отдавна е „клише” в западния истабилишмънт и в такъв смисъл има белезите на „религия”.

Ето едно „клише” за тази музика от A Dictionary of Jargon (1984):

«простовата, гръмка и мъжествена музика, която се харесва на куфеещите северняци облечени в дънки (Великобритания) и пиещите бира средно-западняци (САЩ).»

Този жанр е институционализиран чрез многобройни звукозаписни компании, дистрибутори, фестивали, клубове, магазини т. н. т. и за хората съпричастни към него това е начин на живот – дълга коса, облекло, посещаване на концерти, клубове и др. Дори и в България такъв начин на живот може да се води. :biggrin: Рок музиката/хеви метълът нямат определена идеология за да се превърнат в „чиста религия”– най-много да се обединят почитатели на някоя група в „клуб”, но нищо повече.

Не ме разбирайте погрешно – аз съм почитател на тази музика.

А и подобна „религия” би породила много „еретически движения” в лицето на другите субжанрове – траш, спийд, дет, блек, индъстриъл, които имат неприятния навик да се оплюват и отричат взаимно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ура, браво, дъ жувей! Обаче St. Anger не е никакъв светец, а жалък еретик :D Все пак Kings of Metal, The Four Horsemen и Judas Priest са по-добри кандидати за метълско обожествяване ;)

Абсолютно, Kings of Metal най-вече :wub:

Иначе ясно че няма смисъл от това с превръщането на метъла в религия, дядката Байфърд или е изкуфял наистина или си прави пиар, въпреки че харесвам музиката му.

Но както казват Manowar в един друг текст за Хеви метъла: "it's more than our religiоn, it's the only way to live!" :rock:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...