Отиди на
Форум "Наука"

Арамейски и какво е останало от него


Recommended Posts

  • Администратор

Казаха ми, че това е арамейски, аз не познавам този език и в действителност знам малко. Въпроса ми е това наистина ли е арамейски, останал ли е в някаква друга форма и това ли е оригиналното му звучене?

Без да съм разбирач, това май е арабски. Ама и арамейският не е далеч. Обаче е изпято идеално по византийски. Това това трябва да е от Антиохийската патриаршия.

Да не забравяме, че в Ирак, Ливан и Палестина живеят араби, които са православни християни.

Ето какво представлява арамейския - всъщност в крайна сметка, така и не разбрах , тази графема ,арамейската ли е, или новосирийска написана на арамейски . Но поп Шабо Алхури , твърдеше , че говори на езика на Христос. Тази малка сирийска общност е прогонена от Ирак и се е установила в Швеция, етнически са сирийци ,а конфесията им е миафизитство( монофизитство), но интересното е ,че почитат иконите.

<!--quoteo(post=93399:date=Thu Mar 11, 2010 3:28 pm:name=RIZAR)--><div class='quotetop'>Цитат(RIZAR @ Thu Mar 11, 2010 3:28 pm) <a href="index.php?act=findpost&pid=93399"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ето какво представлява арамейския - всъщност в крайна сметка, така и не разбрах , тази графема ,арамейската ли е, или новосирийска написана на арамейски . Но поп Шабо Алхури , твърдеше , че говори на езика на Христос. Тази малка сирийска общност е прогонена от Ирак и се е установила в Швеция, етнически са сирийци ,а конфесията им е миафизитство( монофизитство), но интересното е ,че почитат иконите.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Азбуката със сигурност е сирийска, а не арамейска.

<!--quoteo(post=93406:date=Thu Mar 11, 2010 4:57 pm:name=Aspandiat)--><div class='quotetop'>Цитат(Aspandiat @ Thu Mar 11, 2010 4:57 pm) <a href="index.php?act=findpost&pid=93406"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec--><!--quoteo(post=93399:date=Thu Mar 11, 2010 3:28 pm:name=RIZAR)--><div class='quotetop'>Цитат(RIZAR @ Thu Mar 11, 2010 3:28 pm) <a href="index.php?act=findpost&pid=93399"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Ето какво представлява арамейския - всъщност в крайна сметка, така и не разбрах , тази графема ,арамейската ли е, или новосирийска написана на арамейски . Но поп Шабо Алхури , твърдеше , че говори на езика на Христос. Тази малка сирийска общност е прогонена от Ирак и се е установила в Швеция, етнически са сирийци ,а конфесията им е миафизитство( монофизитство), но интересното е ,че почитат иконите.

Азбуката със сигурност е сирийска, а не арамейска.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

За християнски арамейски текстове е обичайно да се използва сирийски шрифт.

Арамейските езици са група семитски език, произлизащи от староарамейския език. Те са част от северозападносемитската група от езици, която включва също и ханаанските езици, един от които е иврит. Староарамейският език е използван за написване на редица библейски книги и е основният език на Талмуда. Смята се, че Исус Христос е говорил на език от арамейската група.

Първоначално староарамейският е езикът на арамейците, семитска народност, заселила се в Плодородния полумесец около 12 век пр.н.е. С времето той се разпространява сред останалите народи в региона и към 7 век пр.н.е. служи за лингва франка на Близкия Изток. С включването на тези територии в Персийската империя, староарамейският става един от официалните езици в персийската администрация. Макар по-късно той да губи този статус и да започват да се обособяват ясно изразени местни диалекти, арамейските езици запазват значението си в региона до възхода на Арабския халифат.

Днес арамейски езици се говорят от около 400 хиляди души, разпръснати в обособени общности в Близкия Изток. Сред съвременните арамейски езици са:

-Асирийски новоарамейски език

-Западен новоарамейски език

-Бохтански новоарамейски език

-Барзански еврейски новоарамейски език

-Халдейски новоарамейски език

-----------------------

Сирийската азбука е писменост, използвана от сирийския език. Тя е свързана с други азбуки, използвани в семитските езици. Пише се отдясно наляво.

Староарамейският език е семитски език, използван за написване на редица библейски книги и е основният език на Талмуда. Смята се, че Исус Христос е говорил на някой от диалектите на староарамейския. Първоначално староарамейският е езикът на арамейците, семитска народност, заселила се в Плодородния полумесец около 12 век пр.н.е. С времето той се разпространява сред останалите народи в региона и към 7 век пр.н.е. служи за лингва франка на Близкия Изток. С включването на тези територии в Персийската империя, староарамейският става един от официалните езици в персийската администрация.

От него произлизат сирийският език, който ползва сирийска азбука, днес на него говорят много от близкоизточните християни: маронити, несторияни, яковити и др., и самарянското наречие представляващо видоизменен арамейски диалект, примесен силно с юдаизми.

-------------------------------------------

Днес знаем твърде малко за този език , освен, разбира се, че на него е говорил преди две хилядолетия с последователите си Исус Христос. За съвременния човек това придава на арамейският език ореол на загадъчност, и с право – този почти изгубен днес език има над 3000 години история, включва сложна система от диалекти и само за няколко века в древността се превръща в "лингва франка" на Плодородния Полумесец.

Предполага се, че названието му произлиза от името на племе, наречено "арамеи", което се заселило на Плодородния Полумесец(районът на дн. Израел, Ливан, части от Йордания, Сирия, Ирак и Югоизточна Турция) през 14-12в. пр.н.е. Писмените сведения от този най-ранен етап на развитие на езика са твърде оскъдни, за да се правят сериозни изводи за състоянието му, още повече, че освен всичко друго загадка за учените остава и произходът на самите "арамеи", които буквално дошли от нищото и говорели и пишели на семитски език с азбука, близка и вероятно произлязла от финикийската.

Последвалите бурни исторически събития в тази част на света довели в следващите столетия до появата на могъщата Персийска империя, която превърнала арамейският език и писменост в един от многобройните официални езици в покорените от нея държави. По този начин арамейският успял да проникне в редица общества и култури, засегнати по някъкъв начин от експанзията на Персия и нейното политическо и културно влияние – като Египет, Сирия и пр.

Широкото разпространение на арамейският език вероятно е сред причините големи части от Библията – книгите на пророците Даниил и Езра по-късно да бъдат написани на този език. С арамейска имперска азбука, приела названието хебрейска били написани и Талмуда и Зохар, някои от най-важните религиозни книги на юдеите.

Поради това, че се е използвал в различни държавни и религиозни общности, арамейският придобива и многобройни "диалектни" форми, като повечето учени днес приемат, че арамейският език не е единна и монолитна система, а съвкупност от близки диалектни форми – различни "видове" арамейски езици. Сред някои от най-известните диалекти на арамейският са хебрейският – езикът на Стария Завет и на редица юдейски религиозни книги, както и сирийският език и писменост, който се приема за източно – арамейски.(По териториално деление арамейските диалекти се поделят в най-общи линии на източни и западни, а по разпространение във времето – на древни и по-модерни арамейски езици)

Счита се, че най- ранната арамейска писменост е била буквена, , като се е състояла само от букви, които изразявали съгласните звуци, а гласните се допълвали в изговарянето на текста най-често чрез специални добавени знаци. Същинска азбука обаче, позната ни днес от гръцката писменост, кирилицата и латиницата, представлява писмена система, която има буквени еквиваленти и на гласните ,и на съгласните звукове и заради това , че учените наричат арамейската писмена система абукида – тоест линеарна писменост, която не съдържа буквени знаци за гласните звукове.

Счита се, че писмеността на арамейски език възниква и се развива именно около 7 – 5 в пр.н. е. Смята се, че от тази писмена система произлизат еврейската, арабската и сирийската азбука, като чрез последната арамейският език оказва влияние и на редица по-късни писмени системи – тези на согдийската писменост, на орхонската писменост (която, между другото е руническа и е призната като най – старата тюркска писменост), както и на набатейската и манихейската писменост. Тези писмени системи се използват на територията на североизточен Иран, както и в предна Азия до 9в.н.е. и с тяхна помощ са записани редица будистки, манихейски, несториански и зороастрийски съчинения.

Според изследователите арамейският език и писменост имат влияние и над азбуките брахми в Индия, които се разпространяват в Югоизточна Азия с разпространението на будизма и индуизма.

Интересен остава фактът, че с помощта на арамейската писменост или на азбуки, произлезли от нея и почти забравени днес се описват и остават за поколенията съчиненията и образите на създателите на четирите основни световни монотеистични религии – християнство, будизъм, ислям и юдаизъм.

--------

ТОВА НАМЕРИХ ЧРЕЗ ГУГЪЛ< НАЙСТИНА ОСКЪДНА ИНФОРМАЦИЯ

Благодаря и добре дошъл :)

Интересно би било да се чуе как звучи старият арамейски....

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...