Отиди на
Форум "Наука"

За котките и котенцета ...


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!Търсейки информация за котараците (тъй като аз имам) :) намерих доста полезни неща ... ще Ви представя най-интерстното от сайта на Уискас.Заповядайте :)

Как мога да помогна на котката да се запази чиста?

По природа котките са много чисти животни. Ето как можете да помогнете на котката да остане толкова чиста колкото иска.

Малките котета по природа са чисти, но все пак те се учат от майките си как да се поддържат наистина чисти през първите седмици от живота си. След шест седмици те сами се грижат за хигиената и чесането си.

Котките използват лапите си, за да решат старателно козината си там, където не могат да достигнат с език. Тук малките предни лапи играят ролята на истински четки. Котките отделят повече от три и половина часа на ден за почистване, защото хигиената е много важна за тях. Докато се почистват, грапавият език стимулира секрецията от мастните жлези, така че козината се импрегнира с кожна мазнина—естествена мазнина—и се защитава от вода.

Вашата роля при чесането

По принцип, котките се решат сами. Понякога все пак те обичат да им се помогне мъничко и вие можете да направите това с фин гребен и четка. Дългокосместите котки се нуждаят от ежедневно ресане против сплъстени косми, за да няма топчици от козина под горния пласт козина и за да предотвратим поглъщането на твърде много косми. А добрата новина е, че котките от всички възрасти обичат да ги решат.

Очите и ушите на котката са много деликатни. Ето защо, почистването им трябва да бъде оставено за ветеринаря. От време на време трябва да махате гурелите от ъглите на очите с влажна кърпа.

Ходене до тоалетната

Котешката тоалетна на вашата котка трябва винаги да е пълна с чист пълнител за тоалетната. Най-добрият пълнител е Catsan®, защото го има в различни разновидности, които са лесни за използване от котката, котенцето и от вас. Напоеният пълнител трябва да бъде сменен веднага, а цялото корито трябва да бъде сменяно изцяло поне веднъж в седмицата, въпреки че веднъж на ден е много по-хигиенично. А вие трябва да миете ваничката често, като използвате деликатен препарат и топла вода.

Тъй като котките естествено си търсят тихо място, за да отидат до тоалетната, те предпочитат някое тихо място в дома, където да използват тоалетната си в усамотение. И, много важно, не трябва да бъде близо до купичките за хранене.

Купички за хранене и места за спане

Котките приемат хигиената на купичките за хранене много сериозно. Ако котката смята, че купичките й не са достатъчно чисти, тя дори може да откаже да се храни. Това означава да миете купичките редовно. Що се отнася до мястото за спане няма нищо специално, тъй като котката избира най-удобното за нея място. Тя ще бъде доволна, ако мястото е далече от течение, тихо, топло и уютно. Що се отнася до хигиената, достатъчно е да изтупвате възглавниците и да ги перете от време навреме.

Моята котка е много шумна. Това нормално ли е?

Повечето котки обичат да бърборят. И все пак някои котки никога не знаят кога „достатъчно” е достатъчно. Сутрин мяукат, следобед пищят, нощем вият и за много стопани-да не споменаваме съседите – е проблем, който трябва да бъде разрешен. Ако крясъците на котката ви дойдат твърде много – или на тези около вас, ето какво препоръчват експертите

Покажете й вратата

Някои котки, като някои хора, никога не могат да решат какво искат: когато са вътре искат да излязат, а когато са навън, се молят да влязат. Като просто монтирате котешка вратичка, можете да ги оставите да се оправят сами.

Хранете я по-редовно

Вместо да храните котката само когато тя моли за храна опитайте да я храните всеки ден по едно и също време. Веднъж разбрала графика за хранене, тя ще бъде по-малко настроена да ви напомня междувременно.

Удължете вечерното хранене

Ако вярвате, че котката ви няма да преяде, опитайте да държите купичката й винаги пълна. Това ще елиминира поне една от причините за нейните оплаквания. Ако започне да пълнее, трябва да намерите друга стратегия.

Гушкайте я повече

Честото мяукане е повик за внимание. Ако прекарвате малко повече време с котката си – галейки я, играейки си с нея, или дори излизане на разходки – вероятно това ще я направи по-тиха.

Поставете граница

Докато повечето котки мяукат по-малко щом получат това, което желаят, други рядко се отказват. Каквото и да правите, не окуражавайте котката. Дори да издържите възможно най-дълго и след това откликнете, това, което тя научава , че колкото повече мяука, толкова е по-вероятно да привлече вниманието ви. Просто я игнорирайте.

Възнаграждавайте доброто поведение

Както е важно да игнорирате котката, когато бърбори, също така е важно да я наградите за това, че е тиха. Изчакайте да утихне и кажете; "О, какво добро момиче". Дайте й нещо вкусно, или я погалете и си поиграйте с нея.

Взимайте строги мерки

Следващия път, когато котката навлезе във фаза на мяукане, опитайте да я стреснете с воден пистолет или мачкаща се бутилка. Тя бързо ще разбере, че не е много забавно да мяука, ако всеки път щом измяука, е пръсната с вода в лицето.

Помогнете й да се отпусне

Постоянното мяукане при котките може да е признак на скука или стрес. Така че, защо не й дадете нови играчки, за предпочитане нещо, което ще я предизвиква? В много от магазините за домашни животни има котешки игри; прости игри със затворена топка, които стимулират развитието на издръжливостта. Котка, която е стимулирана и има интерес, обикновено е тиха.

Кога да отидем при ветеринаря

Докато повечето мяукания са вик за внимание има случаи, при които мяукането може да означава, че котката е болна, боли я нещо и има нужда от ветеринар. Ако забележите какво прави котката, докато мяука, това може да ви доведе до някакви догадки за това какъв е проблемът. Ако мяука, докато се храни, например, може да я болят зъбите или да има трудности при преглъщане. Подобно, ако мяука, докато е в котешката тоалетна, това може да означава, че има запек или има проблеми с уринирането.

Как да въведа нова котка в домакинството?

Въвеждането на нова котка в дом, в който вече живее друга котка, може да бъде трудна задача.

Котките са социални същества, но също така обичат да имат възможност да бъдат сами от време навреме. Дори котенца, отглеждани заедно, могат да станат конфликтни. До момента, когато навършат 9 месеца до една година, тяхната игра става по-агресивна и в групата се появява йерархия на доминиране. Само в този случай те могат да съжителстват в мир.

Зряла котка, която е била отглеждана сама, вероятно ще покаже агресия, когато новата котка навлезе в територията й. Все пак повечето котки могат да се научат да търпят присъствието на друга котка – а някои дори могат да станат другарчета за цял живот, да спят и се хранят заедно и да използват една и съща котешка тоалетна без проблеми. Този процес не винаги е лесен. Вашата цел трябва да е да направите процеса колкото е възможно по-малко стресов за котката, която е била първа.

Зрели котки и котенца

За зрялата котка може да бъде по-удобно да има котенце в дома си – отколкото друга зряла котка . Котенцето няма да предизвика зрялата котка за територията й, и е по-вероятно да й се подчинява.

Период на карантина

Първо е добре за кратък период от време да държите новата котка отделно в дома ви, около една седмица. Това поставя период на разделяне – карантина – което ви позволява да наблюдавате за знаци за заболяване на новата котка, които могат да се появят след стреса от преместването в новия дом.

Като държите котката отделно с отделна храна, вода и тоалетна, вие минимизирате разпространението на болестта. Уверете се, че ваксинациите на котката са актуални, прегледайте новата котка при ветеринаря колкото е възможно по-скоро, за да се уверите, че е здрава и няма инфекции и паразити (като бълхи и глисти), които могат да преминат върху другата ви котка.

Консултирайте се с ветеринаря си относно изследвания на кръвта на котката за определени болести, като котешка левкемия и котешки спин, които не могат да се видят при преглед. И двете болести се предават между котки при близък контакт.

Този период на близко разделяне позволява на котките да се нагодят към миризмите и звуците си, но на безопасно разстояние. Вие ще можете да кажете доколко търпими ще бъдат котките една спрямо друга, когато ги срещнете лице в лице. Също така този период позволява на новата котка да си установи своя собствена територия в част от къщата. Внимавайте при избирането на територията на новата котка – ако първата котка обича да спи в леглото ви нощем, не правете територията на новата котка в спалнята си.

Лице в лице

Когато сте готови да срещнете котките лице в лице, започнете бавно. Нека се срещнат през вратата например. Когато се срещнат лице в лице, очаквайте много съскане и ръмжене. Оставете котките да се оправят сами доколкото това е възможно – но стойте близо с шише вода, за да ги пръскате в муцуните с вода, или кърпа която да хвърлите между тях, ако се стигне до сериозна схватка.

Не забравяйте да похвалите много първата си котка за доброто поведение, и я разберете ако е разстроена от новия съквартирант. Не се поддавайте на изкушението да глезите новата котка в нейно присъствие - тя ще негодува срещу това.

А ако не се спогодят?

Понякога двете котки продължават да бъдат агресивни дълго след първоначалното запознанство, а някои просто не могат да се адаптират към дом с много котки. Ако това е случаят, вие винаги можете да говорите с ветеринаря си по отношение на справянето с тези проблеми в поведението. Въпреки всичко, многократните агресивни атаки могат да застрашат здравето и психичното състояние на жертвата (и на стопанина), а може да се наложи котките да бъдат разделени за постоянно.

В повечето случаи с време и търпение две котки могат да се научат да се приемат една друга и да живеят заедно в хармония. Дори може да се приберете някой ден и да откриете две космати топли телца, свити заедно, мъркащи тихо с мирно задоволство.

Как да поддържам ноктите на котката в добра форма?

Котките си имат чудесен естествен начин за защита на ноктите от увреждане-те ги прибират в кожухчета. Те използват този механизъм по редица причини, като разтягане на пръстите, задържане на хлъзгава повърхност, при борба или когато точат ноктите си. Котките могат да използват ноктите на предните си лапи, за да се задържат по разни предмети.

Тези нокти са по-подвижни, макар и не толкова силни, колкото на задните крака.

Трябва редовно да проверявате лапите на котката, за да видите дали ноктите не са прераснали. Това може по-вероятно да се случи при вътрешни или по-стари котки, тъй като повечето котки острят ноктите си, като драскат по дърветата или оградите. Осигуряването на дъски за драскане за вашата котка е много важно, ако котката ви стои вътре в дома.

Какво да правя с бълхите?

Бълхите могат да бъдат истинска напаст. Намирането на дори една бълха в козината на вашата котка, която е много трудна за намиране, а още по-малко за хващане, може да бъде знак за масово разпространение на бълхи. Бълхите могат да направят живота на котката много неприятен. Още повече, въпреки че бълхите са наричани "котешки бълхи", те не са много придирчиви и могат да намерят и други гостоприемници, включително вас самите.

Бълхите са малки, кафеникави, подскачащи насекоми. Можете да ги видите в козината на котката, но по-лесно ще ги видите като малки черни точки по козината и кожата й. Специално търсете около главата и ушите, на задната част на врата, основата на опашката и самата опашка.

Така или иначе е лесно да се отървете от бълхите. Най-добрият начин е да използвате продукти срещу бълхи, като стриктно следвате инструкциите на ветеринаря или тези изписани на шишенцето. Тези инструкции са важни, защото честотата на лечението може да варира и може да бъде с критичен резултат. Не забравяйте да третирате средата на котката, като нейното легло и любими мебели, както и килимите във вашия дом, защото бълхите прекарват много време далече от гостоприемника си.

Чувствам вина, че оставям котката си сама по цял ден. Какво да направя, за да облекча отегчението й?

В случай, че трябва да оставите котката си сама, за да отидете на работа или училище, ето няколко идеи за това какво можете да направите, за да бъде тя стимулирана и да се забавлява, докато ви няма.

Всеки ден милиони котки биват оставяни сами вкъщи, тъй като техните собственици отиват на работа. Тези домашни любимци прекарват часове сами, като разделят времето си между спането и играта. Въпреки, че това може да звучи като спокоен режим на живот, проучванията показват, че някои котки могат да се отегчат.

"Много стопани са пробождани от вина, когато оставят любимците си," казва д-р Джеймс Х. Соколовски. "Малки промени в дома и подходящи играчки могат да спомогнат за намаляването на отегчението и да направят времето на котките много по-забавно и приятно."

Ето няколко съвета за облекчаване отегчението на котката:

1. Поставете огледала там, където играят котките. Това е не само забавно за котките, но също така спомага за социализирането им.

2. Избирайте играчки, които стимулират активната, забавна игра, като топки с тежести, които се търкалят в непредвидими посоки и гумени играчки за дъвчене с различни форми и текстури.

3. Давайте на котката си играчките на ротационен принцип, когато я оставяте, така че тя всеки ден да има „нови” играчки.

4. Снабдете котката си с рафтове, стълби и стълбове за катерене, за да им осигурите различни височини, температура и светлина. Котките обичат да изследват големи пластмасови кубове и кутии.

4. Котките обичат компания, така че ако ще оставяте котката си сама за дълго време, си помислете дали да не си вземете втори домашен любимец.

5. Оставете радиото или телевизора включени, когато не сте вкъщи за компания на котката.

Поставете котешка вратичка така, че котката да има достъп до двора или градината.

6. Ако държите котката само вътре се уверете, че има достъп до прозорец или врата на вътрешен двор, така че да може да вижда навън.

7. Използвайте дървени или покрити с платно стълбове и въжета за звънец, за да задоволите естественото желание на котката да драска и да поддържа ноктите си в добро състояние.

Каква е цялата тази врява около котешката трева?

Това е единственото нещо, което може да направи една котка безпомощна от еуфория и вълнение. Котешката трева окуражава котето да играе, да се упражнява и като цяло да се чувства добре. Но защо котешката трева привлича котките и как можете да я използвате, за да направите вашата котка щастлива?

Какво е котешка трева?

Котешката трева е целогодишно растение от семейството на джоджена, което е добре известно заради медицинските си качества. Използването на котешка трева за лечение на всички видове оплаквания е документирано още от древни римски времена, а напоследък се използва като билков чай за подпомагане на храносмилането. Но най-любопитната реакция към билката идва от нашите котешки приятели. Изглежда, че котешката трева е нещо като афродизиак, но защо котките реагират по начина, по който реагират? Въпреки, че никой не знае точно защо тази реакция се предизвиква в мозъка на котката, е известно, че химикалът, намерен в котешката трева, наречен непеталактон, е причината те да реагират с такава еуфория.

Всички котки ли реагират на котешка трева?

Обикновено вълнението продължава само няколко минути преди котката да свикне с химикала и може да отнеме около час, преди да се предизвика същата химическа реакция. И все пак не всички котки са чувствителни към котешка трева, и се предполага, че предразположението е наследствено.

Някои котки изобщо не се обезпокояват, но повечето полудяват от вълнение. Дори за някои от по-големите братовчеди на котките, като тигрите например, се знае, че също имат моменти на силни усещания от котешката трева.

Котешката трева напълно безопасна ли е?

Тъй като към котешката трева не се пристрастява, можете да бъдете спокойни, че дори и котката ви да яде от сухите листа на тревата, това изобщо няма да й навреди. Всъщност, на пазара има много играчки от котешка трева. Тук се включват всякакви играчки, натъпкани с котешка трева, топки, лакомства и одеяла.

Котешката трева може да бъде чудесно средство за упражнения и поддържане на здравето на котката, без тя изобщо да осъзнава това. Като окуражавате котката да играе с играчки от котешка трева, вие я окуражавате да поддържа добра форма. Можете да купите котешка трева във форма на течност за пръскане, което е чудесно за котките, които си забиват ноктите в мебелите. Разпръсквайки течността върху подпора за драскане, вие я окуражавате да драска и гризе подпората, а не любимия ви фотьойл. Това не само отклонява котката от лошите й навици, но също така действа като награда за добро поведение.

Защо да не си отгледаме котешка трева?

Ако вашата котка е пристрастена към котешката трева, може да решите да я посадите в градината си. Не е скъпо и е лесно за отглеждане, можете да си купите пакет семена от котешка трева от който и да е добър градински център, а най-доброто време за садене е навън в началото на пролетта. Семената на котешката трева обичат много слънце, така че е най-добре да я насадите на най-слънчевото място във вашата градина. При саденето имайте предвид, че тревата може да порасне много високо, така че ви трябват около 25 см между всяко растение. Тъй като е целогодишно растение, тревата трябва да расте всяка година, стига зимата да не е много студена. Тревата започва да пониква няколко седмици след посаждането. Оставете я да расте, докато не започне да цъфти. Тогава подрежете стръкчетата на около 20 см над земята.

След като сте я отрязали, трябва да я изсушите. Първо свалете листата от стъблата и ги разпръснете върху табла. Листата могат да бъдат поставяни едно върху друго, така че таблите могат да са с дълбочина около 8 или 10 см. Стъблата могат да се изхвърлят, а таблите се поставят някъде, където има добра циркулация на въздух. Те трябва да бъдат поставени на място, което не може да бъде достигнато от котката, иначе реколтата ви скоро ще бъде унищожена. След няколко седмици листата стават чупливи и започват да се ронят. Когато започнат да се ронят, са готови.

Сега от вас зависи да ги използвате така, както искате вие или вашата котка.

Има ли нужда от тренировки?

Всички котки имат нужда и се радват на тренировки, тук се акцентира върху движение навън: как можете да научите котката да върви на каишка и как да превърнете градината си в зона за игра.

Кога за последен път видяхте котка на каишка? Сигурно преди много време, ако изобщо сте виждали. Това е така, защото повечето котки отказват да ходят на каишка. Просто не свикват с нея. Все пак има начин да тренирате котката си да върви на каишка. И дори и да не стане, повечето котки пак ще получат достатъчно тренировки.

Как да научите котката си да върви на каишка?

Ако искате вашата котка да върви на каишка, това става с тренировки. Някои породи котки се тренират по-лесно за водене на каишка. Сиамската, бирманската, руската синя котка, както и персийската и ориенталската котка, могат да вървят добре на каишка.

Ако искате да тренирате вашата котка да ходи на каишка, започнете, докато е още малко котенце. За начало ще имате нужда от яка, впряг и каишка. Определено ще ви трябва впряг, защото повечето котки могат да се изплъзват от яките – и вашата със сигурност ще се опита.

Започнете, като слагате яката на котката за кратки периоди от време, за няколко дни, докато свикне. Тогава опитайте впряга за няколко дни, без да излизате на разходка. Тогава направете същото с каишката. Просто я сложете и оставете котката да свикне с нея. След това, все още вътре в къщата, окуражете котката да тръгне, като използвате красива играчка или лакомство. И накрая започнете с малки разходки навън и увеличавайте пътя си. Разхождайте се на тихи места и се уверете, че котката свиква с представата и шума на трафика, преди да я разходите за по-дълъг период от време в близост до шумна улица.

Вашата котка и външният свят

Не е добра идея да пуснете котката си да тича свободно навън толкова, колкото тя би искала. Навън има потенциални хищници, както и други опасности като автомобили, които могат да й отнемат живота. Ако вашата котка се нуждае от излизане навън, помислете да построите защитно ограждение. Използвайте здрави дървени стълбове и телена мрежа и се уверете, че мястото е защитено така, че котката да може да се скрие при лошо време или силно слънце. В идеалния случай ограждението има различни нива за стоене на пост, и дървета и стълбове за драскане. Това ще е „раят за игри” на вашата котка.

От друга страна, ако трябва да пускате котката си да тича свободно, се уверете, че носи яка с еластична част, така че да може да се измъкне от нея, в случай че бъде хваната на ограда или клон. Табелка с името също е добра идея. Също като звънецът, въпреки че котката няма да ви е благодарна за него. Звънецът ще ви помага да я следите, но също и ще предупреждава потенциалната плячка като птички и мишки за това, че са дебнати.

Разбира се, дори и да оставите котката си да тича свободно вътре, това води до потенциални опасности. Можете да обезопасите дома си за котката, като следите да няма отворени прозорци. Уверете се, че вратите на миялнята машина и на барабан-сушилнята са затворени и че няма остри ножове някъде в кухнята. Пазете пластмасовите торби, битовите препарати и шевната си машина и се уверете, че няма оголени жици. Добра идея е, да се обезопасят всички чупливи предмети, като порцелан и керамика.

Оставени на самите себе си, повечето котки са достатъчно активни, което ги поддържа във форма. Отговорността за предоставянето на безопасна среда за котките, където те са активни, е ваша.

Как да се справя с алергията към котки?

Много хора имат алергия към котки - най-простият отговор, за да облекчат симптомите е да стоят далече от тях. Въпреки това, много любители на котки не желаят да се разделят с тях. Този сценарий въобще не е непознат, но ако следвате няколко прости правила, вие можете да живеете с котката си и алергията си доста щастливо.

Алергични ли сте?

Изненадващ е фактът, че много собственици на котки всъщност не осъзнават, че от самото начало са алергични към котките си. Карън Хейс е подобен случай. Тя не съзнавала, че има алергия, докато приятел не я завел на котешко шоу.

"Бях свикнала с честите пристъпи на кихане и възпалени очи, но го отдавах на факта, че живея в стара и прашна къща." - обяснява Карън. "Докато не отидох на шоу с котки, проведено в зала със стотици котки и не осъзнах, че може да съм алергична към моите собствени две котки. Присъствието на шоуто скоро ми повлия доста зле, очите ме пареха и дланите ме сърбяха невероятно. Започнах да забелязвам, че когато котките ми са в къщата за по-дълго време или пък спяха на леглото ми, се събуждах с всички симптоми на лоша настинка."

За късмет на Карън, тя взе превантивни мерки и сега може да живее с котките си без дискомфорт.

И така, какво точно причинява тези алергии?

Когато хората кихат около котките, причината не е в козината, както си мислят повечето от нас, а в протеинови секреции от мастните жлези в кожата на котките, както и от слюнчените жлези. Известни като придирчиви чистници, котките вероятно имат много засъхнала слюнка върху козината си. Също така те ръсят из къщата изсъхнала кожа, наречена пърхот. Пърхотът на котките е пет пъти по-малък от прашните частици в домакинството, и така преди да падне той се носи във въздуха много по-дълго отколкото прахта. Тези алергени са много прилепчиви, което улеснява попадането им в дома; по стените, дрехите и леглата.

По-добре късокосмести отколкото дългокосмести?

Често срещано погрешно схващане е, че късокосместите котки причиняват по-малко проблеми. Всъщност проучването показва, че има голямо вариране при секрецията, която отделят котките и че дългокосместите котки не са по-лоши, а дори в някои случаи могат да бъдат и по-добри от късокосместите котки.

За съжаление няма хипоалергенни котки, а мъжките котки произвеждат значително повече протеинови секреции от женските. Ако притежавате мъжка котка, то нейното кастриране ще спомогне контролирането на тези секреции. Тези фактори не гарантират обаче, че женската или кастрираният котарак ще бъдат безопасни за алергичния човек, без да се вземат други превантивни мерки.

Какво мога да направя за намаляване на риска?

Два основни фактора, оказващи влияние върху количеството котешки алергени в дома са на първо място, броят на меките мебели и на второ място, дали държите вашия любимец в дома или извън него. Ако държите вашия любимец вътре в дома, ще трябва или да ограничите времето, което той прекарва в къщата, или да го ограничите до определени места в дома. Никога не оставяйте котката да спи в спалнята ви или в стола, на който редовно седите. Дюшеци, пух, чаршафи и покривки за мебели привличат алергените, така че никога не оставяйте котката да спи върху някое от тях.

Ключът е в чистотата

Наистина трябва да свикнете с идеята, че на всеки три месеца ще трябва да чистите с парочистачка вашите килими, защото алергените прилепват лесно към килимите. Почистването с прахосмукачка може да усложни проблема, защото алергените политат във въздуха, така че опитайте да използвате специална чистачка за килими. На пазара има много такива, които могат да почистват алергените. Уверете се, че ползвате лесни за пране анти-алергични покривала на всички възможни места в дома си и най-вече в спалнята. Перете спалната си покривка над 40° поне на всеки две седмици. Държането на отворени прозорци възможно най-дълго намалява алергените в дома ви, тъй като дава възможност за циркулиране на нов въздух. Не забравяйте, че това става бързо, и може да отнеме до шест месеца за намаляване на концентрацията на алергените в дома ви. В някои случаи може да решите да си смените мебелите. Препоръчват се гладки дървени или винилови подове и лесни за почистване канапета, които да могат да бъдат почиствани редовно.

Какво е лечението?

Като при всяка алергия избягването е основният курс на лечение, но съществуват начини за намаляване на реакциите. Начините за третиране на алергии към котки са различни, затова най-добре се консултирайте с лекар. И запомнете, ако можете да намалите алергените в дома си, то можете да третирате алергията си, без да се налага да разрушавате връзката си с котката.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...