Отиди на
Форум "Наука"

Метонимия примери


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Метонимията е назоваване на нещо с названието на друго нещо заради някаква прилика между двете неща. Тук значението е преносно, цели се опростяване и съкращаване на текста. Например: "Талазите идат... Всички нащрек са..." Тук талази е използвано в смисъл, че турците нападат на вълни. Други примери: изядох две чинии (изядох много храна, а не - чиниите), цялото село е на площада (всички жители на селото са на площада), човек се учи от люлката до гроба (от раждането до смъртта си), облечи се прилично, защото целият град ще те гледа по телевизията (много хора ще те гледат, докато те "дават" по телевизията), изпих горчивата чаша (изпих горчивата отрова в чашата или - понесох неприятните последствия от нещо), нашата черноморска столица (Варна), България загуби 2 млн. евро по програма... (българският народ загуби...), България търси талант (търсят се талантливи българи), ще пия само една чаша и ставам (ще пия само малко и...), ще станем за смях на цяла Европа (твърде много европейци ще ни се смеят)...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не, не съм го взел от Уикипедията, ако това питаш. Може да са съвпаднали примерите, случва се.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...