Отиди на
Форум "Наука"

Сегашно старобългарски ли е това?


Recommended Posts

  • Потребител

Сегашното положение на основния говор на старобългарски. Много прилича на български: неударените гласни, подвижното ударение, х вместо в/ф и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не, това не е нито "съвременен старобългарски", нито - съвременен български.

Съвременният македонският език няма нищо общо с античните македонци на Филип II и Александър III Велики.

Съвременният македонски език няма по-стари варианти (в античната, в средновековната, дори - и във възрожденската епоха). Защото съвременна Македония е изкуствено държавно образувание, а македонският "език" - също. Появата и на двете "явления" е с датировка в най-новата балканска история. През средновековието византийската тема (област) Македония се е намирала в Източна Тракия с център Одрин.

Съвременният македонски език има "нещо общо" със старобългарския. Единствено - дотолкова, щото македонският е един от западно-българските диалекти, примесен със сърбизми и интернационализми. Допирните точки на македонската граматика с граматиката на българския език не са толкова много. И ударенията на думите, и окончанията им са под влияние на сръбския. Това е един "измислен език", смес от, както казах по-горе - все чужди езици, чужди за "съвременните мАкедонци". Езикът е изкуствен, също като много от проектите за международни езици (Есперанто, идо и др.). С тази разлика, че езикът Есперанто си няма държава Есперантия, където да има нация от есперантисти. А македонският език си има народност, която дори не може да се нарече нация. Може и да прерастне някога, но това е в сферата на фантастиката и фентъзито, както - и в сферата на историческото моделиране.

От гледна точка на граматиката на съвременния български език, македонските текстове са все още разбираеми (не - винаги), но - пълни с граматически грешки. При изговор пък - произношението, ударенията, интонацията са различни.

Какво би станало, ако един македонец се изкъпе? Чист българин!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато казваме, че македонският е изкуствен език, оставяме малко на заден план факта, че за изработването му все пак са взети за основа някои от регионалните говори.

Просто са взети нарочно тези говори, които се отдалечават възможно най-много от говорите, взети за основа на книжовната норма в България.

Сърбизмите са преди всичко лексикални, други не могат и да бъдат. Зорлем морфология не се променя току-така и не можеш да кажеш с декрет на хората, че утре ще говорят с такова ударение или ще използват такова глаголно време, каквото го няма в речта им. Просто няма да се получи.

В известен смисъл всеки литературен е изкуствен, в това число и българският книжовен. Никой българин през 19. в. не е говорил точно на такъв език, какъвто представлява днешната ни книжовна норма. Тя, като всяка книжовна норма, е изкуствен сбироток на разни черти от живите диалекти,с преобладаване на някои от тях (подчертани според престижа на диалекта или според целите на езиковата политика на държавата в дадения момент).

В случая на Македония не самото създаване на книжовна норма е проблем. Това се случва в историята на езиците и няма "по-естествени" и "по-изкуствени" литературни езици.

Истинският проблем е, че създаването на македонския книжовен език е част от насилственото създаване на несъществуваща до момента народностна идентичност.

В древна Гърция също има множество различни диалекти, които се превръщат в литературни езици - поетът Пиндар например е писал на дорийски и всимки, които са създавали хорова лирика, са творили на този диалект. Който като литературен стандарт е бил на светлинни години от йонийския диалект на Херодот.

Само че никой не е бил и вкарвал Пиндар в затвора, за да му създаде "дорийска" идентичност и да го научи, че няма нищо общо с "йониеца" Херодот. Ето това е проблемът!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Напротив, въпреки своята изкуственост, Македонска нация съществува и е много жизнена, защото се базира на едно измислено минало, но когато това минало се втълпява и възпитава в поколенията - то става истина. Че и нас ни учеха че сме почти 100% славяни - въпреки че не е вярно, още си фигурира в учебниците!? Така че не се заблуждавайте, изтървахме момента когато можеше да се обърне хода на историята. Сега поколенията помнещи българския си произход и събиитята от преди 1945 г. са вече почти изцяло в отвъдното. Новите са сръбски еничари, независимо че не го осъзнават!

И нещо друго което здраво ги спойва македонците - добре изгараденото "антибългарско" съзнание!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...