Отиди на
Форум "Наука"

Парите - знаци и символи


Recommended Posts

Почетете учебници по икономика. Огромна и модерна наука, институции, за които работят милиони. Състезанието се състои в модерно и хитро надлъгване за по- големи печалби. Чрез математика, се създават формули и закономерности. Правят се опити да се докаже, че парите не зависят от хората и крупните им притежатели, че те са нещо отделно, подчиняващо се на собствени „парични" закони. Резултатите са познати на всички-печатане на пари без никакво покритие, хиперинфлация, фалити, кризи- платени от по-бедните. Най- „развитите"държави вече не произвеждат почти нищо. Занимават се с преразпределение, конфликти, финансови и застрахователни спекулации. Даже и щопа разбра, че не „чуват и компири". Това което се произвежда в България, може да се опише на един лист хартия. Това което се потребява и плаща с пари, томове няма да стигнат. Не печелим от наука и интелект. От туризъм- доста по-малко от съседите.

Живеем на кредит, който ще платим ние, простите с всички подобаващи лихви. Валутният борд ще свърши – какъв ще бъде курса на лева спрямо еврото в този „блянуван" ден?

Наскоро се запознах с един опит на наш учен, икономист доц. д-р Николай Неновски да анализира паричният ред и теорията на парите. Едва ли обикновеният читател ще разбере нещо от цитираните икономически теории. Едно е ясно, че парите отдавна не са това, което учихме – знаци и символи,

служещи за размяна и плащане, покрити със златни и други активи.

Особено ценно в случая е неговото, вярно твърдение, че „ Без властта, паричният ред не може да бъде разбран."В началото на статията си описва как е формиран първия паричен фонд на съветската власт, залог за успеха на революцията. Ленин е избягнал грешката на парижките комунари през 1871 г.,които не овладяват средствата на френската национална банка, водещо до тяхната гибел. Много са твърденията и за външни финансови инжекции по експеримента.

По нататък дава примери със съвременния живот, близки събития, корпоративни,държавни и властнически интереси.

Какво от това, ще кажат мнозина. Истината е, че когато са замесени пари и монетарни отношения не може да се създаде хуманно общество.

Експериментът, струващ много човешки животи и съдби, е бил поставен на фалшива основа още в самото начало. С пари може да се направят много неща, но не - и комунизъм.

За него е нужно високо духовно съзнание и интелектуална подготовка. Парадоксално е, но точно парите са тези, които ще принудят хората да мислят и работят във вярната посока.

Всеки по-възрастен помни, как кътаните с години парици за старини и черни дни изчезнаха безвъзвратно. Сега влогът ви е държавно защитен, вярвате ли в това?

5-те ви лева днес, са 4 утре и 3 вдругиден!

Парите, вашите „лични" се управляват и преразпределят от наши и чужди хитреци. Държавната власт по целия свят е пряко свързана с тях. Те измислят правилата и формата на грабежа. Даже се опиват от радост и гордост, когато ни го начукат с модерен финес. Партии над 100, за микро България, „свръхдемократични" избори и управници, на които въобще не им пука за бъдещето и обикновения човек...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защо ли си мисля, че проф.Неновски не казва това в този ненаименовн опит.....?

Можем ли да му видим заглавието, годината на издаване?

Истината е, че такива тези, които, разбира се, ние "простосмъртните не можем да разберем", но кой знае защо трябва да им вярваме, ни връщат някъде в средата на 18 и 19 век при откачените утописти.

Истината е, че възможно най-морално и най-хуманно общество биде изградено с хода на човешката история чрез индустриализацията на страни като Германия, Англия, Япония, САЩ и др. такива. А тази индустрализация стана с пари, т.е. с капитали.

Истината е, че без пари няма общество, няма цивилизация и има джунгла (оп-па, то и там имало пари, че те били от мидички и от камъчета).

Истината е, че заплатеният с пари труд е най-свободното нещо на света, защото собственикът им знае сам най-добре какво да си купи.

А ако в хода на отношението стока/пари има проблеми - тук вече парите нямат вина, както впрочем и стоките. Вина имат самите хора, които не могат, не искат или им пречат да си оправят държавите.

Да погледенм г-н Лудвиг фон Мизес, викам аз, по тези въпроси, досега никой не е успял смислено да му възрази...

Как ще имаме интернет без пари, ако мога да запитам?

ПП

Впрочем, като чета горе, критиката на г-н Неновски е насочена към някои отклонения в развитието на паричните отношения, а не към самият принцип на съществуване на парите. Това е друг въпрос.

Link to comment
Share on other sites

Да на този етап е почти невъзможно без пари, затова много гореказани неща са вярни. Вярно е и това, че парите се превърнаха в източник на зло, а не просто разплащателно средство. Как и може ли да се живее без тяхното наличие е предвет на нови философии и бъдеще. Ето един сайт със статия на уважавания учен :

http://www.point-of-view.org/?p=98

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всичко може да се превърне в източник на зло. Зависи си от социалната организация.

Парите са си пари - исторически формирано универсално средство за размяна на продукти на труда.

Няколкото опита да няма пари доведоха до военния комунизъм на Леон Троцки, когато Русия изнася диаманти за жито, до Пол Пот и до Северна Корея. Няма такова общество, не се заблуждавай.

Link to comment
Share on other sites

В природата и науката е много смело и самооуверено, да кажеш няма. Ако вложиш достатъчно усилия може и ти да си откривателя на нещо ново. Не робувай на догми и постулати. Света е безкраен и най- невероятното тепърва предстои.Даже, е възможно да сложиш правоъгълна рамка на осмоъгълна картина, ако използуваш геометрията на Риман....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Партии над 100 за България, земя като една човешка длан...

Според едно не много отдавнашно изследване съвременните български партии бяха около 400 или дори - повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В природата и науката е много смело и самооуверено, да кажеш няма. Ако вложиш достатъчно усилия може и ти да си откривателя на нещо ново. Не робувай на догми и постулати. Света е безкраен и най- невероятното тепърва предстои.Даже, е възможно да сложиш правоъгълна рамка на осмоъгълна картина, ако използуваш геометрията на Риман....

Да, ама няма. Опитите са повече от три и свършват с такъв одиозен провал, че всеки следващ опит или дори призивът към него трябва да се подвеждат по наказателна отговорност.

Ето последния, на най-видния противник на парите: Вижте го, дълго е но си заслужава.

http://www.youtube.com/watch?v=D4LLh464hhk

ПП

Я покажи как ще вкараш картината в рамката?

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...

Моите разбирания за съвременното общество и държавно устройство не се приемат от много съфорумци и модератори. Това е нещо естествено, особено сред българите. Затова ви предлагам последният филм от една добра поредица, в който участвуват много учени и компетентни хора, даващ отговор на основните съвременни въпроси, актуален и за нас:

http://www.zamunda.net./details.php?id=251874&hit=1

Zeitgeist: Moving Forward / Духът на времето: Продължение (2011)

Ето и част от субтитрите към филмаТекста е извадка от субтитрите към филма.doc

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...