Отиди на
Форум "Наука"

Крепост Плиска


Recommended Posts

  • Потребител

Крепоста Плиска е построена за отбрана на първата българска столица на България от основаването на държавата през 681 г. Градът е построен върху старо славянско селище и е бил главен политически център на новосъздадената държава, а също така и средище на културата и на икономиката на България до преместването на столицата в гр. Велики Преслав през 893 г. от Цар Симеон Велики. старата столица се е разполагала върху площ от 23 кв.км. Тъй като е построена в полето и няма естествени защити от врагове, градът е имал три крепостни защити. Първата и най-външна защита е бил големият ров с висок насип, опасал града. Втората защита е бил висок и дебел зид, ограждащ града, с порти, кули и наблюдателници. Третата защитна стена е ограждала цитаделата в рамките на града. Зад неговите стени са се намирали дворецът и покоите на владетеля. Големият дворец е във Вътрешния град. Тронната палата на двореца на българските владетели е била официална сграда, която се е ползвала за съвета на кана, за тържествени приеми на чужди посланици и пиршества. Тук е бил и тронът на владетеля. Размерите на двореца са 52 на 26.5 м. Построен е от хан Омуртаг през 814 – 831г., който има най-големи заслуги за изграждането на Плиска в един голям и модерен за времето си средновековен град. Малкият дворец заемал площ от 568 кв и е бил най-красивата и богато украсена сграда в комплекса. Там са се помещавали личните покои на владетеля и неговото семейство. В цитаделата се намират също така и храмовете, водохранилището, басейните и стопанските сгради. Прозорците на някои от сградите са били от стъкло.

Голямата базилика, която се намирала във Външния град, е най-голямата на Балканския полуостров. Тя е издигната от княз Борис. Тя е трикорабна, а с внушителни си размери -100 на 30 м- се нарежда сред най-величествените български архитектурни творби от епохата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
построен върху старо славянско селище

Това вярно ли е?

Вероятно е имало много славянски селища с по няколко землянки и е възможно (пра)българите да са настъпали някое.

Но дали е било необходимо славяните да им трасират място за нова столица? Твърде съмнително.

Славяните бяха представяни за гениите на българската държава и доминиращ елемент, това се знае.

Етапите на укрепване с валове и стени са поне четири, без да смятаме, че т.нар. Омуртагова каменна стена е по-ранна - на Тервел вероятно, но е била престроена при Омуртаг - най-вероятно.

Хубаво е да прочетем нещо ново, не написаното в старите читанки.

Иначе начинанието е похвално :v:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Плиска е първата българска столица.

В продължение на цели два века от основаването на българската държава през 681 до преврата на Симеон от 893 г. градът е главното политическо, военно, културно и икономическо средище.

Плиска е основана от кан Аспарух. В апокрифен летопис от XI в. - "Видение на Пророк Исая", се казва: "... Испор прие българското царство. И този цар създаде градове велики: на Дунава Дръстър град; създаде велик презид от Дунава до морето; създаде и Плюска град...".

Испор се счита за форма на Аспарух, Дръстър е днешният град Силистра, презид означава стена и вероятно се отнася до Аспаруховия вал, Плюска е днешната Плиска.

За първи път руините на Плиска се споменават от датския пътешественик Карстен Нибур през 1767 г., като "останки от древни времена".

По - добро описание се намира в записките на Феликс Каниц от 1878 г., според които крепостта до с. Адоба "имат голямо историческо - археологическо значение".

Най - верни са заключенията на Константин Иречек, който през 1884 г. посещава руините и заключава, че това вероятно е крепостта Плисков, споменаваната от византийските хронисти Ана Комнина и Лъв Дякон.

Според тяхното описание тя се намирала между Дръстър и Преслав.

Заключенията на Иречек възбуждат силен интерес у Карел Шкорпил, който с помощта на Министерството на просвещението извършва през 1897 - 1898 г. първите разкопки.

Те са проведени с помощта на Руския архиологически инситут в Истанбул с директор Фьодор Успенски.

Проучванията първоначално са съсредоточени в местността Сарай ери, където по-късно се установява че е открит канският дворец и Клисе ери, което се оказва Голямата базилика - първият голям християнски храм, построен след покръстването.

Името на откритото селище не е било твърдо установено до 1905 г., когато до с. Чаталар (преименовано по-късно на Цар Крум) е открита колоната с надпис от времето на Омуртаг (ок.851 г.).

Част от надписа гласи: "...кан ювиги Омуртаг е от бога владетел на земята, където се е родил. Обитавайки стана на Плиска, той направи крепост на река Тича...."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не. :) Заблудата идва от априорно приетата теза, че името Плиска е славянко. Славянски материали в Плиска преди VІІІв. няма.

Има ли пълни данни за намерените в Плиска монети - не само по вид, но и по количества?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има ли пълни данни за намерените в Плиска монети - не само по вид, но и по количества?

Йорданов, Ив. - Монетите и печатите от Плиска (1899-1999), В: Плиска-Пресла, т.8, Ш.2000, с.135-167

материалите след 1999г. можеш да си ги извадиш от сборниците "Археологически открития и разкопки през 1999" , ..... 2000 и така до 2009г.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Йорданов, Ив. - Монетите и печатите от Плиска (1899-1999), В: Плиска-Пресла, т.8, Ш.2000, с.135-167

материалите след 1999г. можеш да си ги извадиш от сборниците "Археологически открития и разкопки през 1999" , ..... 2000 и така до 2009г.

Благодаря - добре ще е да направим хронологично разпределение (графика).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...