Отиди на
Форум "Наука"

Женският образ на Бог


Recommended Posts

  • Потребители

Значии, случи ми се нещо много интересно вчера :) На вратата ми се позвъни. Нека спомена странично, че вече 2 седмици не спирам да гледам южнокорейски комедийни сериали, дори имам чувството че ще проговоря на корейски. Та звъни се и аз гледам през шпионката, за да преценя дали си заслужава да правя борба с кучето и да го прибирам, за да отворя. И гледам аз две симпатични азиатски муцунки баааааш като от сериалчето ми излезли. Понеже гаджето ми по баща е виетнамец, та реших че някоя леля, братчедка или де да знам го посещава и му прави изненада и набързо го пратих да отваря а аз се преборих с кучето... Излизам и аз любопитна и питам ведзнага от къде са щото явно не са му роднини и като казаха, че са от Южна Корея като истински герои от сериалите които гледам аз реших, че това е съдбовно предопределена възможност да блесна с няколкото фрази на корейски, които бях заучила. Моя любим се представи на корейски и очевидно те видяха възможност да ги изслушаме.

Извадиха библия и аз веднага си помислих, че ще ни агитират за сектата на Муун... Тъй де, те в Корея бъкат от секти но тая е най-известна с извращенията си. Реших просто да им дам възможност да си кажат на развален български каквото имат, но не на мен, а на гаджето ми, аз отидох да си топля филийки (които станаха в крайна сметка на въглен, зарад цялата ситуация ама айде)...

Та говориха те заучени фрази като всеки промит от клишета сектант, но не знаеха къде са попаднали. Бях пропуснала докато си оправях филийките основата на учението им и за това им преподадох урок по теология за начинаещи, въведох ги в догмите на православието и им казах, че трудно ще пробутат подобна църква на православни или атеисти в България. те се съгласиха, най-много роптаха против католицизма, личеше си че обучението им е недостатъчно да преборят православието - т.е. те нищо не знаеха за православието, за схизмата, за отношението между двете деноминации.... Но бяха сладки корейки и за това ги поканих вътре да ни прожектират едно (супераматьорско) филмче и да ми обяснят.

Оказа се, че доктрината на сектата "Божията църква" е една не дотам умела компилация от християнски фрази (взети от Битие и евангелието на Йоан), която доказва (както казах не дотам умело, щото аз мога да го докажа по-добре примерно ако реша), че Бог не е еднополов - ахахаххаха! Има Бог Майка и Бог Баща. както има мъж и жена. Тъй както ипостасите (поне май това се опитваха да ми обяснят на недобър български двете корейски сладурки) са проявления на Бог, така двата пола са единени в него и се проявяват в творението - на мъжки и женски пол (по образ и подобие). Отбелязах им, че ги поздравявам за това идейно нововъведение в света на сектите на християнството, което очевидно е повлияно от древнокитайската и дълбоко залегнала в азиатския светоглед идея за единение и взаимна диалектика на пасивното и активното, на Ин и Ян, на Мъжко и Женско... те очевидно не ме разбраха, тъй като бяха просто изпълнителки на поръчение с промити мозъчета и не схващаха точно какво им се говори, тъй като се стремяха да ни зарибят - естествено ги предупредих, че каквото ще да става аз няма да стана религиозна, изявих разочарование, че не са дошли да разпространяват далекоизточен будизъм ...и им подарих един мой автореферат, а те ми оставиха визитка :) Та гледай какви неща правят в Корея!!! Разгледах им сайта...колко пари, откъде ли ги събират, явно има сума ти народ да дава дарения за такива неща, да пратят даже мисионери в България!?!?!?!

Международен сайт на английски език на сектата "Божията църква"

На този сейт се вижда в какви готини сгради се помещават и как готинко си живеят... Вече ме е яд, че не я измислих първа тая секта, и без това е по-яко ако Бог е жена... Но идеята ми е друга. Сякаш корейската национална политика е насочена про- подобни секти... Явно те там си избуяват безпроблемно и няма никаква съпротива от традиционните вярвания - едно че евангелистите там имат огромно влияние и на базата на разни други западни секти там възникват разни странни идеи...от които очевидно се печели добре.

За нас българите това е не просто странно, дори смешно... Макар, че бас държа че ще има и българи, които да последват и да дадат кинти за тая църква... Аз пък смятам да отида да ги проуча. ЕДВА ЛИ ще ми разрешат да снимам, но може да пробвам да запиша нещичко... Ядосва ме само факта, че с тия готини корейки наместо да си говорим за Корейски сериали, трябваше да си говоря за Майката Бог...(не за Богината Майка-хихи) и само поради това ми се ще да внеса смут и въпроси в редиците им... О даже от радост, че ги излушахме ни обещаха кимчи... Не знам дали осъзнават какво им се е случило...да дойдат в България да мисионерстват за корейска секта... Не успях да резбера дали просто са невинни измамници или от големите измамници, та ако някой е чувал за тях да сподели.

Как ли са се регистрирали!? Сигурно имат подкрепата и на посолството на Южна Корея... Изобщо много интересна случка. Вие как мислите?

Ааа и още...

Както Бог се въплътил в човешко тяло като Иисус, за да изкупи греховете на хората, така Майката Бог щяла да се въплъти в женско тяло (нейде по света) и да спаси човечеството преди последния ден... 2012 наближава и се питам дали няма да е икономически изгодно да си призная че съм Бог Майка и да изкарам много кинти??? :doh::doh: Как не се бях сетила досега!??? :))::))::)):

Трябваше още тогава да им обясня, че "Господ е българин" и че няма как и Бог Майка да не е българка....ахахахха

Какви ли не странностти стават по света...

И ТЯ ще ви спаси и ще настане мир! И всичко ще стане едно розовкоооо, ще е пълно със захарни памуци, бонбонки, пасти и розови прасенца, слончета и зайчета! Дори тигърчетата ще са в розово - любимият цвят на Бога Майка - т.е. АЗ

П.П. Не се страхувайте да взимате темата не на сериозно, ако имате сериозни коментари ще се радвам, но просто чакам подкрепа от вас в инициативата да изкарам някой лев като Небесната Майка...Обещавам после да черпя!

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Бедните сектанти... що си губят времето? Всеки добър корейски конфуцианец би им обяснил, че камъкът си тежи на мястото. Представяш ли си наше попче да ходи по къщите в Сеул, да евангелизира с православно катехизисче и да раздава портретчета на патриарх Максим?

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Бедните сектанти... що си губят времето? Всеки добър корейски конфуцианец би им обяснил, че камъкът си тежи на мястото. Представяш ли си наше попче да ходи по къщите в Сеул, да евангелизира с православно катехизисче и да раздава портретчета на патриарх Максим?

Никак не си го представям... но странното е, че са ги пуснали да проповядват нови идеи на базата на хриситянството без да си го подготвили изобщо за спор или убеждаване на православен :) Според мен е някаква форма на "отбиване на номер" в мисионерството, защото се попълва анкета, с която вероятно се отчитат че са били някъде... Пък може и да им пращат... Азиатците са известни с това, че нищо не правят даром :)

П.П. Много ме е яд... Тъкмо си мислех, че мога да се провъзглася за Бога Майка и се оказа, че май пасторът основател Ahn Sahng-Hong обявил че жена му е тая.. Тия двете корейки май им беше неудобно да ми признаят, че жената на Пастора е Бога Майка...ахахахахах

ето я Майката Бог

motherlove-300x254.jpg

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А, значи това НЕ е "обединителната" Църква на Санг Мюнг Муун... Така ли?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Очевидно не е. Ahnsahnghong е новото име на Иисус, а жена му е Майката Бог - инак изглеждат доста неизвестни в сравнение със сектата на Муун и доста по-безобидни... Да отбележим, че Ahnsahnghong е починал в мир през 1985! Сега последователите му очевидно преформулират учението ... Де да знам. Въпросът е, че явно са някакви свръхултрамодерни адвентисти... Самият Ahnsahnghong е роден от майка и баща будисти... Не знам, може пък Муун да ги финансира, но аз ще проуча въпроса, взела съм телефона на корейките :)От уикипедия става ясно, че сектата не е много нова...но е основана на базата на адвентизма очевидно... Абе де да знам!

Редактирано от Lion Queen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това с отбиването на номер в сектантското мисионерство и аз съм си го мислил. Известно време си лафихме с едни мормони. Та тия ми подаряваха книги и си водеха записки за мъдростите, които са ни изприказвали и се правеха, че съм им голям успех. Веднъж даже и някакъв техен старейшина се донесе на по бира обаче остана неприятно изненадан от върлата ортодоксална пропаганда, която отнесе. Не само твоите корейки, но и мармотите са неподготвени относно православието. Тия хора смятат, че вероятно Библия на български не е издавана, че не сме чували за Христа или нещо такова. "Отчитането на дейност" у сектантите е факт. Човещинка. Кой е казал, че чудаците, дошли да ни досаждат с безинтересната си вяра чак от съседния континент, не могат да бъдат мърлячи като нас...

Освен всичко друго, мармотите също имат книжка, в която се говори, че Дедо Боже Си има жена. Богиня. Или Баба Божка, ако предпочиташ. Готино, а? Книгата се казва "Скъпоценен бисер" и е нещо като допълнение към "Книга на Мормон". Пълна е с невероятни неща. Много странно как секти с напълно различен произход често си приличат. Винаги можеш да се обявиш за Дъщерята-богиня. Кака Божинка. У нас така и така има тракомани, които тутакси биха усвоили култа на Центъра по тракология: там Великата Трилика Богиня-майка (да не се бърка със свинята-майка Триманджи) има за съпруг, син и брат свещения цар-жрец А. Фол, който периодически умира и възкръсва. Ако не бях православен, щях да съм атеист, честно. Хората в такива глупости вярват, че не е за разправяне.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доколкото съм чел, в муунизма има влияние от петдесятната и от презвитерианската протестантски църкви.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хаха, имам познати петдесятници, ще ги питам за Баба Божка, ама ми се чини, че при тях поне тая щуротия липсва.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хаха, имам познати петдесятници, ще ги питам за Баба Божка, ама ми се чини, че при тях поне тая щуротия липсва.

glishev, правилно отбеляза, че това е щуротия! :biggrin:

В тази деноминация, определено не се коментира пола на Бог.

А колкото до мормоните - те са неподготвени да говорят за нещо по-различно извън наизустената им програма

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нищо чудно, в днешните времена на еманципация и феминизъм една модерна религия може да заложи с успех на женски образ на Бог.

Както пеел Булат Окуджава:

...и муравей создал себе богиню

по образу и духу своему.

;)
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Глишев,

нали ти е ясно, че намесата на феминизма в православието, тотално ще го зачекне като религия? Вземай мерки о време, за да не видим някоя папеса Йоана на вселенския престол! :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Глишев,

нали ти е ясно, че намесата на феминизма в православието, тотално ще го зачекне като религия? Вземай мерки о време, за да не видим някоя папеса Йоана на вселенския престол! :tooth:

Не папеса а патриархка, звучи по-православно :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не папеса а патриархка, звучи по-православно bigwink.gif

Аз лично, като православен ристиенин не виждам нищо лошо в това ... Вселенския патриарх да бъде от женски пол..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

... Аз лично, като православен ристиенин не виждам нищо лошо в това ... Вселенския патриарх да бъде от женски пол..

Анатема! Наследница на виновната за човешкото грехопадение на вселенския трон?!?! :w00t:

А и както подозира Глишев, това ще доведе до абсолютен религиозен матриархат. Бе, може и да не е лошо, но в никакъв случай няма да е вече православие. :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Анатема! Наследница на виновната за човешкото грехопадение на вселенския трон?!?! :w00t:

А и както подозира Глишев, това ще доведе до абсолютен религиозен матриархат. Бе, може и да не е лошо, но в никакъв случай няма да е вече православие. :hmmm:

Грехопадението е метафора....на раждането, ако зарад Ева не бяха грехопаднали двамцата с Адам, то нямаше да ни има НАС - щеше да има двама души...отбелязвам, че хората са почнали да се размножават едва след грехопаданието...

Преди туй са били нещо като домашни любимци на Дедо Боже и Баба Божка...

Вероятно не Дявола, а баба Божка е подкукуросала Ева да яде от дървото на познанието... :unsure:

Баба Божка е велико име!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А не е така. От поне 20-ина години не съм водил спорове за Адам и Ева, ама тогава под влиянието на Лео Таксил зачекнах това с един приятел поп (май вече не е обикновен). Та въпроса беше за кръвосмешението (как са се пръкнали хората на земята, ако са били само Адам, Ева и Кайн). Та той ме "светна", каза ми, че е имало и други хора, но не са били "богоизбрани" сиреч, не е имало кръвосмешение. Ама отдавна беше и не си спомням подробности, нема начин да не съм го захапал за това кои са и как е станало. Та въпроса е, че ако Адам и Ева не беха....грехопаднали, другите щяха да си се размножават нали. Е аз може би съм от тез другите ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

... Грехопадението е метафора....на раждането, ако зарад Ева не бяха грехопаднали двамцата с Адам, то нямаше да ни има НАС - щеше да има двама души...отбелязвам, че хората са почнали да се размножават едва след грехопаданието...

Преди туй са били нещо като домашни любимци на Дедо Боже и Баба Божка...

Вероятно не Дявола, а баба Божка е подкукуросала Ева да яде от дървото на познанието... :unsure:

Баба Божка е велико име!!!

Че какво лошо има в това нас да ни нямаше? Да не би Вселената да съществува заради нас и ние да я осмисляме? Ако ни нямаше в чисто философски смисъл, нещата щяха да са много простички от наше несъществуващо гледище. Нямаше да отразяваме нищо около нас и респективно да влизаме в отношения с него. Нещата щяха да си стават, но това нямаше да ни касае. Е, берклианците може и да не са съгласни, ама то човек и без това няма угаждане. :laugh:

Адам и Ева щяха да си живуркат блаженно и необезпокоявано в Едема, докато на Бог не му омръзнеше от тях и не сътвореше нещо друго. Честно казано, направо му се чудя как не му е омръзнало от нас и сега? Явно има железни нерви, това Нещо или е абсолютен непукист, който стои над тези неща. :laugh:

А с горната спекулация, че не Дявола, а Баба Божка е в дъното на грехопадението, пак на яве излиза "женският" елемент и същност, които било божествни, било човешки все носят със себе си разрушителен за Рая резултат. А вие искате представител на тази женска същност да оглави светия престол в Константинопол... чак ме хваща библейски страх... :w00t:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А не е така. От поне 20-ина години не съм водил спорове за Адам и Ева, ама тогава под влиянието на Лео Таксил зачекнах това с един приятел поп (май вече не е обикновен). Та въпроса беше за кръвосмешението (как са се пръкнали хората на земята, ако са били само Адам, Ева и Кайн). Та той ме "светна", каза ми, че е имало и други хора, но не са били "богоизбрани" сиреч, не е имало кръвосмешение. Ама отдавна беше и не си спомням подробности, нема начин да не съм го захапал за това кои са и как е станало.

Брей, вярно е, че човешките деца на Адам и Ева са плод на чисто кръвосмешение! Анатема! :w00t:

Ева, дори и създадена само от една безмозъчна кост на Адам, по законите на генетиката трябва ад има идентична ДНК с Адам. Даже трябва са и от една кръвна група. :unsure:

А тези "други хора", от къде ги е намерил това отче? В Библията не пише нищо такова. :read:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има потресаващо еврейско предание, според което Авел и Каин са имали близначки. Всеки е взел близначката на другия. Разбира се, и това предание издиша, защото човечеството не произлиза нито от Каин, нито от Авел, който май загива преди да проима деца. Адам и Ева имат трети син, наречен Сит и именно от него сме се изпонапръкнали всички ние. Ся, не ме питайте Сит с чия близначка се е хванал, не ги разбирам тия работи. Може би като истински Сит си е паднал по някоя джедайка :)

Колкото до потомците на Каин, германските народи имат много готин принос по въпроса като се покръстват - според техните християнизирани легенди всякакви там тролове, сварталви, великани и двергове произхождат от Каин.

Всичко това е яка мешавица обаче е десет пъти по-интересно от приказките на сектантите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Вероятно не Дявола, а баба Божка е подкукуросала Ева да яде от дървото на познанието... :unsure:

Баба Божка е велико име!!!

Ако има женски бог - баба Божка трябва да има и женски дявол - дяволица, има си такава българска дума.

Хората в най-дълбоката древност са си представяли боговете в животински образ, след това в някакъв комбиниран между човек и животно. След това е човекоподобната представа, мъже и жени - Зевс, Хера.

Еврейската, християнската и мохамеданската идея за Бог са по-абстрактни.

Така че това е стъпка назад в представите за божественото, но симетрията е хубаво нещо, инг-янг.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А не е така. От поне 20-ина години не съм водил спорове за Адам и Ева, ама тогава под влиянието на Лео Таксил зачекнах това с един приятел поп (май вече не е обикновен). Та въпроса беше за кръвосмешението (как са се пръкнали хората на земята, ако са били само Адам, Ева и Кайн). Та той ме "светна", каза ми, че е имало и други хора, но не са били "богоизбрани" сиреч, не е имало кръвосмешение. Ама отдавна беше и не си спомням подробности, нема начин да не съм го захапал за това кои са и как е станало. Та въпроса е, че ако Адам и Ева не беха....грехопаднали, другите щяха да си се размножават нали. Е аз може би съм от тез другите ;).

Имало си е хора освен Адам и Ева, както се подразбира от Библията, напр. в историята за Каин (Бит. 4:13-17):

13. И рече Каин Господу (Богу): наказанието ми е по-голямо, отколкото може да се понесе:

14. ето, Ти сега ме пропъждаш от лицето на земята, и аз ще се скрия от лицето Ти и ще бъда изгнаник и скитник по земята; и всеки, който ме срещне, ще ме убие.

15. И Господ (Бог) му каза: затова именно всекиму, който убие Каина, седмократно ще се отмъсти. Тогава Господ (Бог) тури на Каина знак, за да го не убие никой, който го срещне.

16. И отдалечи се Каин от лицето Господне и се засели в земята Нод, на изток от Едем.

17. И позна Каин жена си, и тя зачена и роди Еноха. И съгради той град, и нарече града по името на сина си Енох...

Колкото до женското божество, образът на Св. Богородица съвсем успешно удовлетворява тази изконно заложена потребност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тоест, Тироглифе, според някакви наши си разсъждения върху разказа от "Битие" може да се стигне до извода, че библейският разказ за Адам, Ева и потомството им се отнася само до един народ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тоест, Тироглифе, според някакви наши си разсъждения върху разказа от "Битие" може да се стигне до извода, че библейският разказ за Адам, Ева и потомството им се отнася само до един народ?

Кой обаче? Според генетиката, трябва по това време да е някой църен, африкански (нали прабаба Ева била африканка?)... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...