Отиди на
Форум "Наука"

Румънците се готвят за суборбитален полет


Recommended Posts

  • Потребител

Румънската частна организация ARCA се готви първа от Балканските държави да осъществи суборбитален полет с ракета собствена разработка. Видеорепортажи тук:

Завиждам им че имат пълна подкрепа от държавата, фирми които ги спосорират и помоща на румънските ВМС от чийто кораб ще стратира ракетата.

Който се интересува от подробности ето сайта им:

http://www.arcaspace.ro/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Идва новото време на "братя Райт"!!! Удивителното е, че след американците ще са.. румънците. Тази нация не спира да ме изненадва. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...
  • Модератор Космически науки

Румънската фирма ARCA представи ракетата си ЕкоРокет на площада в Констанца

2021-ecorocket-constanca.jpg

На снимката: ракета "ЕкоРокет" на площада в Констанца. Photo credit : Arca

27 юни 2021 г. 11:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 27-ми юни, румънската космическа фирма ARCA представи публично своята ракета "ЕкоРокет". Това се случи на площада в Констанца (Кюстенджа), където всеки може да се запознае с разработчиците и да се снима с ракетата. 

ecorocket-how-it-works-1.jpg

Спецификите на ракетата "ЕкоРокет" (натиснете тук, за да увеличите илюстрацията). Image credit : Arca

"ЕкоРокет" е ракета с уникална концепция - единствено третата от нейните степени работи с керосин и кислород, класическо ракетно гориво. Първите ѝ две степени работят на вода (откъдето идва названието "ЕкоРокет"). Ракетата ще излита частично потопена от Черно море, като голямата първа степен ще може да достигне само 8-километрова височина. Оттук насетне втората степен ще трябва да довежда комплекса от третата степен и спътника до 50-километрова височина, след което следва запалването на класическия третостепенен двигател. 

На фона на всичко това не е чудно, че ракетата "ЕкоРокет" е сериозно критикувана в космическите форуми, като някои анализатори твърдят, че никога няма да достигне до орбита. Но това не е единствената причина за скептицизъм. Колкото и да е трудно за вярване, ARCA е основана през 1999 г., т.е. фирмата е по-стара даже от компанията СпейсЕкс на Илон Мъск и се е съревновавала в първото състезание за изпращане на човек в космоса XPrize. Макар че повечето от загубилите фирми впоследствие фалират, ARCA изненадващо оцелява до ден днешен. Само че за тези две десетилетия прогресът на румънците е изключително скромен. ARCA се хвали, че е провела десет полета, но от тях нито един не е космически. Шест са осъществени посредством балон и само при четири е имало тестово запалване на ракетен двигател. 

И все пак едно нещо не може да се отрече на румънците - поне се опитват. Кога обаче ще станем свидетели на първия опит за космически полет на "ЕкоРокет", все още не може да кажем. Първоначално стартът беше насрочен за юни, но тъй като месецът изтича, вече е очевидно, че това няма как да стане. 

За повече информация: ARCA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4047-2021-arca-presents-rocket

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...