Отиди на
Форум "Наука"

Движението и Пътищата като перверзия и парадокс


Recommended Posts

  • Потребители

Публикувам темата тук, защото засяга част от нашето "съвремие". Като начало, бих желал да споделя впечатлението си от един от най-натоварените пътища по нашето Черноморие: шосето Варна - Златни пясъци.

Пътят е с дължина само 18 км и е разположен изцяло на територията на община Варна. Въпреки това, тези мизерни 18 километра като че ли са събрали цялата човешка глупост или може би глупостта на "компетентните лица" от община Варна. Споделям тазгодишни впечатления.

1. Пътят е невероятно тесен за съвременно движение. Вероятно е ставал за каруци преди около 100 години, но днес определено не става. Това се откроява с особена сила на фона на изключителната му натовареност - свързва курорти, където в постоянно движение се намират не по-малко от 60 000 души, а не село Горно Уйно със село Долно Уйно, както вероятно си мислят някои хора във Варна.

Особено потресаваща, да не кажа стъписваща "ширина" има въпросното шосе в отсечката Св. св. "Констатин и Елена" - "Златни пясъци".

В случай, че не дай си Боже, аварирате, просто няма къде да отбиете колата, за да спрете. НЯМА!

Ако идеята е била, да бъдат впечатлени чужденците - тя на 100% е реализирана. Дори аз, като българин, имах чувството, че се намирам някъде в Африка, а не в община Варна. Екзотиката по въпросния път допълват откритите дупки на пътната канализация, маркирани със..........забит СУХ КЛОН.

Да, не се шегувам - във Варна, а и не само там, използват сухите клонаци с шума по тях като пътна маркировка.

2. Качеството на пътното покритие е повече от смущаващо. При това, колкото сте по-близо до Варна, толкова по-лошо става.

3. Въпросният път няма никаква маркировка под формата на бяла линия. Остатъци от такава забелязах единствено на разклона за Аладжа манастир. Няма бяла линия, няма гявол! До такава степен, че при включване от Златни пясъци (светофара), всеки нормален човек, не минавал оттам, започва да се пита дали не е случайно в платното за насрещно движение?!

4. Маркировката под формата на пътни знаци, също събужда единствено недоумение, както и навсякъде другаде във Варна. Лично аз не можех да се оттърва от чувството, че основната цел на индивидите, поставяли тези пътни знаци, е била да затруднят възможно в най-голяма степен движението по и без това отвратителния път, вместо да го облекчат.

Буквално през 30 метра изкачат знаци за ограничение на скоростта от 40, после 50, после пак 40 после 30 после 60 км/час. Повтарям буквално през 30 метра!

Вероятно идеята е била да има повече глоби! Иначе не мога да си обясня подобна идиотия. Да бяха направили целия 18 км път с ограничение 40 км/ч - няма проблем. А те забивали знак до знак!!!

5. Нещо, което наистина ме разтърси - след Св. св. "Константин и Елена" до "Златните пясъци" пътят НЯМА НИКАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ. И тъй като, от едната страна е пропастта с гората, а от другата скалата с гората, усещането е наистина: ТЪМНО КАТО В РОГ или ако искате, като в г..з. Като прибавим гореспоменатата теснотия и липса на маркировка, ситуацията става повече от ужасна.

И това в курортите, чиито дневен оборот е десетки милиони евро и в общината, която се смята за по-богата и от София! Извинете ме, че съм възмутен.

Естествено всичко това си има цена. В човешки животи. Някакси не предразполага за почивка и отпускане човешката кръв по пътното планто. А там тя се лее доста често.

6. Тъкмо си мислех си, че няма повече нищо, което да ме учуди на тези 18 километра, освен непонятната арогантност на някои местни водачи на МПС, но се оказа че не съм прав.

Разклона за Св. св. "Константин и Елена" по посока от Златните за Варна!!!! За тези от Вас, които не са го виждали - разклонът представлява отбивка, която се спуска и се гмурка под мост.

- В 90% от случаите по света при подобна развръзка на движението, завоят и гмуркането под моста стават след като сте преминали моста по цялата му дължина. Смята се, че това е по-безопасният начин за включване в платното, което минава под моста. При включването, в този случай, може да има светофар, ако движението е много интензивно, а може и да няма, ако не е интензивно.

- В 10% от случаите по света, когато теренът не позволява, завоят и гмуркането под моста стават преди него, но тогава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИМА СВЕТОФАР! Той предотвратява колизията с идващите откъм моста в насрещното платно и осигурява безопасно включване при ляв завой.

Как мислите са решили въпроса "гениите" от Варна? Ами световно новаторски. Завоят е преди моста и няма никакъв светофар, нито каквато и да е маркировка по платното!!!!!!

Затова пък на 50 метра оттам има пост на КАТ?! За какво?

В очакване на Вашите коментари и впечатления от този път и от други пътища..............

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тъй като темата включва и движението ще взема отношение към движението. На 6-ти септември прибирах дъщеря ми към София и минаш 30-на минути след катастрофата при 4-я тунел "Правешки ханове" на Хемус. Труповете вече бяха покрити. По късно разбрах, че в резултат на изпреварване на товарния автомобил се е стигнало до този трагичен инцидент. Два часа по-късно (прибирах и майка ми от Врачанско) ме изпревари един ТИР. Карах със 110 в средната лента (карах спорна кола, но рядко дигам повече освен при изпреварване). Направо побеснях, идеше ми да го изпреваря и да го засека (въпреки, че съм доста спокоен, а смятам и разумен човек и шофьор), да го избутам да катастрофира той! Разбира се само за момент и с БТР да бях нямаше да го направя, освен това бях с жена си, майка ми и дъщеря ми (14 годишна както жертвата), но само защото на пътя имаше доста коли. Бях толкоз афектиран, че мислех и тук да пиша. Но реших да не развалям празника и на други.

Тъй като доста се движа по пътищата на България забелязвам, че докато обикновенните шофьори стават доста по-толерантни от преди и в града и извън него, тези каращи тежки стават доста по-нагли. На отиване карах със 100 (сам бях) при разрешени 90 (не на магистралата), но защо, един ТИР ми "духаше" във врата и ме гонеше. Когато видях знак 60 заради неравности намалих не само заради знака, а той пусна всички светлини и тромби и ме задмина на завой, ми ако беше изкочила кола?

Изплаках си болката :(.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

E, hubavo ima mnogo, no tova, koet Hyrs i Mitaca pishat e plod na lipsata na darzhavnost i bezobraznoto upravlenie, koeto nasadi za tolkova godini idiotska kultura.

Vav darzhavnicite i chinovnicite - - zashtoto ot socializma znajat, che mogat da napraviat vsiaka divotia beznakazano, a za prostacite sred grazhdanite - zashtoto znaita, che mogat da izvarshvat prostotii beznakazano.

Edinstvenite, koito n\mozhete da promenite tova ste VIE! Ti, ti i ti, kakto se kazwa... S um i netarpimost i s aktivnost kato grazhdani i glasopodavateli.

Pardon za latinicata, ama pisha ot selo i tuka kirilica nEma.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

***

Pardon za latinicata, ama pisha ot selo i tuka kirilica nEma.

:good::biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някой някога набеди Варна за хубав град и така си остана. Всъщност, хубавото е само лятната ваканционна атмосфера в комбинация с плажовете и близките курорти. В действителност това е една огромна перачница на пари и колосални кражби и източване на общинската хазна. Управата на града е до такава степен прогнила от корупция и некадърие, че оня ден един заместник кмет си прави реклама по медиите като запълнил ЕДНА дупка, която била там от месеци. Няма как иначе да си обясним размера на туристическия бизнес в комбинация с мизерната инфраструктура на града. Златният видял, че "магистралата" към Златни пясъци била тясна. Нека ми посочи ЕДИН широк булевард, който да отговаря като параметри на изискванията на града. НЯМА такъв. Всеки път тръгвам с настроение към Варна и всеки път започвам да псувам още щом стъпя на Аспаруховия мост. Това не е град, това е занемарена кочина от миналия век.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хърсе, не се кахъри. Просто в такива варварски времена служебна кола си вземи /по възможност нова/. И ще видиш, как нито дупките, нито липсата на маркировка или светофари ще ти правят впечатления.

Пък и каква е тази мания да живеем в изкуствен, скучен и подреден западноевропейски свят. Къде по-забавно е на завоя срещу теб да изскочи пернишки голф и да те накара да се почувстваш като в компютърна игра.

:crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...