Отиди на
Форум "Наука"

Вуду - привидни истини и същностни характеристики


Recommended Posts

  • Администратор

Вуду - привидни истини и същностни характеристики

Автор: Калина Хицова

Тук ще разгледаме представите и същността на Вуду религията. Тя често бива използвана за сюжет във филми, видеоклипове, игри, както и за обяснение на странни явления. Но отговарят ли създадените чрез Холивуд и медиите представи на истината? С това ли се изчерпва същността на Вуду практиките? Тези въпроси следва да бъдат разгледани.

Общоприети нагласи и виждания

Многобройни филми запознават зрителите десетилетия наред с вуду практиките. Сюжетите биват различни: изчезнали деца, обладани хора, възкръснали мъртъвци, тайнства, секти, вуду кукли, черни магии, зли жреци. Това, което е общо между всички тях, е жанрът: ужаси и трилъри. Мотиви са страхът, отмъщението, омразата, съмнението.

Несъмнено най-застъпените теми са тези за зомбитата и вуду куклите.

Зомбито е оживен мъртвец. Създава се, за да изпълнява заповедите на господаря си – вуду магьосник. Изглеждат страховито. Вършат злини. Нямат собствена воля и се контролират от друг. Всяват ужас най-вече защото не могат да бъдат убити, след като така или иначе вече са мъртви. Интересно е да се отбележи как мъртвец може да бъде предпазен от зомбиране. Гробът на мъртвеца трябва да бъде залят с бетон, за да не може да бъде разкопан, а самият труп трябва да е със зашита уста, за да не може да се отзове, когато господарят му го вика. Освен това върху гроба може да бъде поставен нож, за да може умрелият да се защити от злия магьосник.

Пронизването на вуду кукла се използва за проклинане. В куклата се забива игла и това рефлектира като физическа болка върху човека, на когото е нарочена. Те са изработвани от восък, към тях се прикрепят косми, парче от дреха или нокти на жертвата. Чрез тайни заклинания жрецът овладява душата и чрез куклата успява да осъществи влияние над човека.

Вуду елементите могат да бъдат проследени и в музикалния бизнес. Сред най-популярните изпълнители попадат: Godsmack- Voodoo, Jimi Hendrix- Voodoo Chile, Prodigy- Voodoo people, Michael Jackson- Thriller, Fergie - Voodoo doll. Текстовете на песните говорят за страх, тъмнина, забрава, демони.

Цялата статия - http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12423

post-6-059018600 1285079135_thumb.jpg

post-6-043953200 1285079136_thumb.jpg

post-6-097144200 1285079136_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...