Отиди на
Форум "Наука"

Откриха нелеганен архив с документи свързани с Гоце Делчев и Кръстьо Мисирков


Elemag

Recommended Posts

  • Потребители

Дядо продава архив на войводи

Бай Атанас събирал документите на пл. "Славейков"

Антимафиоти арестуваха 76-годишен пенсионер с нелегален архив на войводи. В дома на Атанас П. ченгетата от ДАНС и ГДБОП се натъкнали на дневника на Кръстьо Мисирков, както и на кореспонденция на Гоце Делчев, Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов. "Този архив е единствен по рода си", категорични бяха от МВР, но не пожелаха да съобщят на каква сума се оценява находката.

Преди дни в родното ФБР постъпил сигнал, че пенсионерът разполага с лични документи на македонски войводи, които не само не декларирал пред властите, а се опитал да пласира и на черния пазар. Агентите се свързали с колегите си от сектор "Трафик на културни ценности" към ГДБОП и пратили на бай Наско агент под прикритие, който сгащил стареца с ценните документи. Освен дневници и писма в пенсионера са открити архивите на войводата Петър Ацев, както и на Атанас Лозанчев. Старецът събирал документите нелегално, докато продава книги на площад "Славейков" в столицата. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов бе категоричен, че ценностите от подобен тип обикновено са семейно наследство, затова сделките стават чрез посредник. Прекупвачите са готови да извадят десетки хиляди евро, за да се сдобият с исторически документи или предмети, собственост на войводите. Това финансиране обаче е от македонската държава, не от частен колекционер, убеден е лидерът на ВМРО. Особено интересен бил и фактът, че купувачите се опитали да се сдобият с архива на Кръстю Мисирков. "В Скопие почитат публициста като баща на македонската нация. От друга страна обаче, във всичките си книжа той ясно се самоопределя като българин", поясни още Каракачанов.

Теодора Йолчева

Десислава Георгиева

http://paper.standar...?article=341254

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребители

Как "бащата на македонизма" Кръстьо Мисирков се оказа чист българин

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=995281

ЗА КРЪСТЬО МИСИРКОВ И МИСИРКОВЩИНАТА

http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=194:2011-01-10-08-13-18&catid=34:2010-04-24-13-08-01&Itemid=55

Записки за България и руско-българските отношения

автор: Кръстьо П.Мисирков

155719z.jpg

http://www.books.bg/books/173/155719.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Това е активно мероприятие срещу сръбската агентура и мекеретата от БЮРМ, които крадат и измислят история. Нищо ново под слънцето.

Браво на нашите ченгета, най-после да свършат нещо полезно вместо да продават дрога на собствените си деца.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...