Отиди на
Форум "Наука"

Филми с Натали Портман


Warlord

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Наскоро реших да проследя филмовата кариера на тази актриса. Това стана след като си припомних шедьовъра Léon, който бях гледал като малък и естествено тогава съм проявявал интерес само към патакламата във филма, но сега бях много по-впечатлен оценявайки сюжета и актьорската игра. Жан Рено няма какво да го коментираме, той си е доволно познат и признат. Имал е и няколко предишни роли доста подобни на Леон, но определено този е най-завършения и многопластов образ от всички тях. Докато Натали Портман впечатлява с това, че за първи път застава пред камера, едва на 12 е, поверена й е доста трудна роля, но се справя блестящо с нея, което не можеше да не провокира интерес у мен да проследя как се е развила в последствие тази актриса след като е порастнала.

Макар и Léon да е сериозно разкритикуван след премиерата му си остава емблематичен и запомнящ се за всички, които сме го гледали. Критиците по принцип са прави, че ситуацията, в която изпадат главните герои е направо абсурдна, но точно и заради това е интересна. По принцип никога не съм харесвал слъзливи драми по темата с невъзможната любов, но този е изключително добре направен.

Изглежда специфичният образ на Натали във филма доста е впечатлил американските режисиори и в някои следващи продукции са й давали подобни роли. В Beautiful Girls е с подобен образ – малко симпатично, интелигиентно, привлекателно момиче, всякаш надрастнало себе си и връстниците си и силно впечатляващо възрастните. Макар и там да е второстепенна роля, но пък и самия филм само от заглавието му личи що за треторазредна американска бозица представлява. А пък елемента с растението на Леон се появява и в Where the Heart Is, първия филм, където тя е най-главната роля. Но и той и другите от тийнейджърския й период експлоатират типичното американско злободневие и банални вътрешно семейни проблеми. И честно казано ги изгледах всичките единствено заради излъчването и актьорската игра на Натали Портман. Е не ми стигнаха нервите само за мюзикълите и някои от новелите, в които е участвала, както Star Wars и V for Vendetta, от фантастиките винаги ми се е доспивало от отегчение.

Но положително Star Wars, както и Cold Mountain са преходен период в кариерата й. Жалко че ролята й във втория беше толкова кратка и трагична, макар и много добре изиграна, някакси успява да накара всеки да й влезне в положението. Но така или иначе в този нелош филм всичко останало попадаше под сянката на Никол Кидман.

В по-новите филми образът й продължава да следва приблизително същите линии – винаги е естествено привлекателна и предизвикателна, винаги крие нещо в себе си и си играе с чувствата и делата на хората чието внимание силно привлича, винаги плаче и се смее често и го прави по трогателен начин. Дори и в роли които според мен не й подхождат особено, като комарджийка в казино (My Blueberry Nights) или стрийптизиорка в нощен клуб (Closer), заради който така като гледам е имала най-много номинации.

С интерес забелязах, че напоследък е участвала и в по-близки до моите интереси филми на историческа тематика, но от тях точно останах с противоречиви впечатления. Goya's Ghosts например беше доста добре като замисъл да се поразсъждава върху творбите на художника и да се проследят и възстановят вдъхновенията и историите провокирали го да ги направи. Всъщност режисиора Милош Форман въобще не е бил запознат с нейната филмова кариера, но откривайки прилика между нея и въпросното момиче от картината на Гоя решава, че именно тя трябва да влезне в ролята й (както и на дъщеря й в последствие). Но филма е някак объркан, леко недодялан, с неясно послание и незавършеност на образите на лирическите герои и като цяло не ми хареса особено.

Същото мога да кажа и за The Other Boleyn Girl. Някак много бързо и откъслечно се разви действието, нямаше дълбочина и последователност в характерите и ситуациите. Същата история беше далеч по-добре пресъздадена в сериала "The Tudors" например.

Последното, което намерих с Натали Портман беше филма Brothers и като по правило отново останах доволен от нея, но не и от филма. Пак Афганистан и пак типично американските терзания и „проблеми”, които в страни от Третия свят където САЩ продават оръжието си и водят войните си въобще не стоят на дневен ред защото хората там имат далеч по-сложни перипетии пред себе си, от колкото мрънкащите дечица на редника, криминалния му брат и взаимоотношенията им с жена му.

От тази година филмите, в които участва все още не мога да ги намеря в торентите. Love and Other Impossible Pursuits, Hesher и Black Swan – това има в каталога засега, както и списък на тези излизащи през следващата година, все интересни заглавия и пипкави тематики, които обикновено се движат по тънък лед и лесно от очаквани шедьоври се получават пълни провали. Но да видим.

Можете и вие да си дадете мнението за тази актриса, евентуални новини и интересности около нея и ако е възможно връзки към филми, които съм пропуснал.

natalie-portman-1.jpg

Natalie-Portman.jpg

Natalie-Portman.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Какво мнение, то просто.... ама айде, на години сме не ни прилича :)) /на мене, де/

А иначе сериозно, прави добро впечатление поведението й след като "става звезда" - образова се, не участва в простотии, а това, в положение като това на тези актьори, говори много. :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да определено, а също така и благотворителните кампании и тн. Но пък това прави участията й във филми доста по-редки в сравнение с другите звезди за съжаление.

"I don't care if [college] ruins my career. I'd rather be smart than a movie star." - ей това е казала пред Ню Йорк таймс :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има хляб в девойката и колкото повече израства (като жена и актриса), толкова повече изненадва. Има интелект и широка обща култура, която си личи от интервютата, които дава (говоря предмно за интервютата й при Чарли Роуз, чието ток шоу не може да се причисли към шоубизнеса).

Има диплома по психология от Харвард и говори иврит, което определено й отваря и други врати за реализация, ако реши да прекрати актьорската си кариера.

Лично на мен филмите, в които най-силно ме е впечатлила (може би защото самите филми са ме впечатлили като цялостен продукт) са: Closer, V for Vendetta, Garden State и Free Zone (специално последните два, доказват, че играе не заради парите, а заради актьорството като изкуство).

С нетърпение очаквам да я видя в новия филм на Аронофски, защото винаги съм смятала, че има физиката и визията на балерина :bigwink: Пък и Аронофски си личи, че доста я е измъчил за ролята. (ОК, признавам си без бой, искам да видя и въпросната еротична сцена между Портман и Мила Кунис :unsure: )

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Направо си има цял хлебозавод в мацката мене ако питаш :) безспорно освен красива е и много интелигентна (доста рядка комбинация, особено за актриси).

V for Vendetta ми звучеше супер кьопав от рецензията, която четох и ми се чини че там Натали, ще е с прекалено ЛараКрофтска роля... Free Zone също го пропуснах заради рецензията описваща го като доста празен от съдържание екшън, ама щом казваш че става може и да го дръпна.

Closer беше гот като цяло, имаше забавни ситуации и готини лафове. Но като цяло не особено смислен, още не мога да разбера главния герой как може да е такъв задръстеняк, че да предпочете пред Натали Портман чудовищната паст на Джулия Робъртс, но се радвам че имаше хепи енд, демек че задръстеняка остана с пръст в уста :laugh: другия докторчето беше по-симпатяга, макар и да го раздаваше малко лузър :)

Garden State пък беше прекалено стандартен, нищо оригинално не съдържаше в себе си, не бих го наредил сред най-впечатляващите.

(а я раздуй малко за тая сцена, в кой филм ше е, кога да го чакам :))

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

:laugh: Кои ги е писал тези рецензии? V for Vendetta, Лара Крофт? Подобно безумие не бях чувала до сега.

Филмът е много добро попадение, макар да не съм особена фенка на братята Уашовски.

А Free zone, определено не е лишен от съдържание - просто е един от онези филми с болезнено бавно действие, което очевидно изнервя много хора.

В едно нещо Портман не я бива - английски акцент. Вече два пъти го е пробвала и хич не й се отдава.

П.П.: И в Goya's Ghost на Милош Форман беше добра :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чакай, че ми припомни добрите стари времена с филма Closer.

Помня, че се бях чупила за целият ден от училище и ходих да го гледам сама - като излязох от кино салона, повечето хора имаха едно доста объркано изражение на лицата и си обсъждаха филам оживено (което не се случва особено често след прожекции).

Иначе, Closer до ден днешен си остава (за мен) един от най-сполучливите преходи от сцената на екрана - пиесата, по която е създаден филма грабва от началото (дори в хартиен вариант, а не в театъра).

Самият филм задълбава безмилостно жестоко и с липса на всякаква цензура, във взаимоотношенията на съвременната двойка. Лентата имаше един воайорствен елемент, в които зрителя се чувства не на място - а именно, защото бяхме въвлечени във възможно най-интимните моменти на една връзка (не говоря за секса, а за безмилостните скандали и караници, през които всички сме минавали...или поне сме чували как съседите минават).

Общо взето филма е доста...земен и реален. Не е любовна история, а си е реална, съвременна драма, в която конвенциалната идея за любов (за което обичаме да говорим, да четем и да гледаме на екрана) е разбита на парчета и посипана, вместо със захар и хепи енд, със сол и реализъм. Филма на мен определено ми хареса, а пърформънса на четиримата актьори беше феноменален.

Обаче ти засегна една много интересна тема (за мен). А именно:

...още не мога да разбера главния герой как може да е такъв задръстеняк, че да предпочете пред Натали Портман чудовищната паст на Джулия Робъртс...

Когато човек бушува в бурната си младост, критериите му за връзка са едни. Нещата се променят, когато човек започне да съзрява с годините и прецени, че външната привлекателност и/или сексапилност не винаги стоят на пиадестал пред останалите качества, притежавани от един индивид. Всяка една жена (и съответно мъж) има различен appeal - в случая героинята на Джулия Робъртс беше по-зрялата, финансово независима, интелигентна, отговорна и успяваща жена, чийто качества са магнит и препокриват липсата й на горещ сексапил и невероятна женска красота (което не я прави грозна или физически неатрактивна). Помниш ли, имаше една реплика на Портман във филма, когато Джъд Лоу й призна за аферата си и тя го попита: "Is it because she is successful?". За това говоря.

Портман, от друга страна е сексапилна, тайнствена, притежава уникален чар и силна сексуалност. Което силно привлича мъжете, но (както й видяхме на екрана) за малко. Защо? Защото независимо от това, че е по-красива и сексапилна, героинята й си остана обикновена стриптизьорка, без образование и по-тежък интелектуален багаж. Качеставата й могат да привлекат абсолютно всеки мъж, но могат да задържат само малцина.

Мъжките персонажи във филма не са в по-различно положение. Грубият, не особено привлекателен, но пък успешен кардиолог е момък за женене :laugh: Въпреки недодяланата си външност и грубянско сексуално поведение, именно неговият образ - на емоционално стабилен, успешен лекар, е мъжът, с които една жена като героинята на Робъртс би предпочела да създаде семейство. Двамата имаха страхотна химия и най-важното - умееха да се разсмиват взаимно. Защото красотата повяхва, годините си текат и човек в края на крайщата иска да бъде до някой, който умее да го разсмива. Понякога имам чувството, че връзките базирани на чувство за хумор са най-успешни :tooth: Помня как баба ми и дядо ми, като не друго, поне към края на 80-те си години, умееха да се смеят заедно - една от малкото истински интимности, които им бяха останали след около 60 годишен брак, 30 години бурен секс (според дядо ми) деца и внуци.

Та по тази логика, завършека на филма беше абсолютно адекватен. В 21 век, много жени нямат нужда от финансовата подкрепа на съпрузите си, но имат нужда от моралната такава. А за каква морална подкрепа си говорим у героя на Джъд Лоу? Изключитено харизматичен и красив, провален писател, който работи в траурна агенция и е по-емоционален и склонен към сълзи и сополи от 5 жени взети заедно?

Така, че филмът от гледна точка на съвременните приоритети си беше доста адекватен.

P.S.: Въпросната еротична сцена, можеш да я очакваш по кината с новия филм на Аронофски - Black Swan. Сцената ще се развива между обичайната заподозряна - Натали Портман и знойната украйнка - Мила Кунис. :sneaky2:

post-2351-087834500 1290109121_thumb.jpg

post-2351-051535500 1290109133_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е това го казах повече на бъзик :) всеки си има собствени критерии и предпочитания към другите личности, незнам доколко героите в Closer биха се замислили за времето когато ще са на 80 г. ама карай. Просто не са ми особено по вкуса любовни триъгълници (в случая четириъгълник, но не съм сигурен ромбовиден или трапецовиден беше :)) и вплетени в тях чувствителни холивудци леещи ред сълзи ред сополи, които все не знаят какво искат.

Иначе съм съгласен с това, което казваш, че в крайна сметка нещата приключиха по логичен път, но самия сюжет и представената история са си едно клише за мен, единствено актьорската игра на 4-мата главни герои му придава известни достойнства, както и свежите лафове и ситуации.

Същото горе-долу мога да кажа и за Goya's Ghost, но определено е с няколко нива надолу и останалите персонажи бяха далеч по-безлични. Натали Портман влизаше в три коренно различни но поотделно еднопластови образи в този филм и някак си не можеше да покаже истинския си блясък. С други думи - чини ми се, че в случая Форман се е понаакал малко с тоя сценарий. Тръгнал е да възкресява инквизицията във времена когато е била само фиктивна вече, да ни въвежда в живота на Гоя дето се чудиш защо веднъж окарикатурява църквата с гравюрите си пък после се застъпва за техния служител пред благородниците, да разкрива тайни от картините на Гоя, но по никакъв начин не можа да ми каже защо Гоя се интересува толкова пламенно от въпросната жена-модел - просто му харесвала като такъв и не знаел защо не спирал да мисли за нея, ми то и аз не знам защо ама не съм тръгнал да правя филм за това :). Събитията на края също се стекоха по логичния начин, но всичко това те оставя някак си с празни ръце в края на филма - просто няма какво да си вземеш от него.

Не ангажирам никой с тези разсъждения де, точно тази област в киното ми е леко Тера Инкогнита, но въпреки това очаквам с интерес предстоящите филми за които стана въпрос (като тоя път ще гледам да избягвам рецензиите по-възможност :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не то и аз не ангажирам никой с разсъжденията си, но наличието на такива са винаги полезни.

Защото например една позната беше гледала последният филм на Нолън - Inception и беше много разочарована - изобщо никак не й хареса, а тя е голяма фенка на Кристофър Нолън.

Но когато се обадиха още 3-4 души с техните разсъждения по отношение на филма, тогава девойката го изгледа пак, под съвсем друг ъгъл и всъщност осъзна, че филма си е направо шедьовър. :bigwink:

В този ред на мисли, разсъжденията никога не са излишни.

П.П: Рецензиите са хубаво нещо. Само тези, които определят статично-символичен филм като Free zone за лишен от смисъл екшън не са за четене (това, че действието се развива в Израел/Йордания изобщо не означава екшън - този дето е писал рецензията дори не е гледал филма). :lightbulb:

П.П.2.: Последно - от психологическа гледна точка, почти всеки които наближава 40-те си години (било то мъж/жена) започва да се замисля за сетълинг даун :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
П.П: Рецензиите са хубаво нещо. Само тези, които определят статично-символичен филм като Free zone за лишен от смисъл екшън не са за четене (това, че действието се развива в Израел/Йордания изобщо не означава екшън - този дето е писал рецензията дори не е гледал филма). :lightbulb:

Да, определено. Успях да го изтегля най-накрая след цял ден точене, без субтитри, с лошо качество и разминаващ се звук... но определено не е лишен от смисъл де. Изглежда е леко бая нискобюджетен, всякаш заснет с любителска камера или направо с телефон :) но моменти като този с песента нафона на съответните кадри в началото и в края показват, че и с ограничен бюджет могат да се постигнат силни емоционални ефекти, та от тази гледна точка го адмирирам, винаги съм предпочитал изкуството в киното пред визуалните му ефекти.

Иначе общо взето стандартни неща показва филма и цели прокарване на някаква толерантност и разбиране спрямо враждуващите страни, показвайки им че имат сходни проблеми в личния си живот и конфронтацията им е безумна и ненужна. Но все пак тази продукция ми прилича по-скоро на една ненужно разтеглена новела, можеше и по по-различен начин да бъде представена и с по-разчупен сюжет. Ама лошо няма да се правят и по-нестандартни филми :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Я пиши едно ЛС откъде мога да го дръпна :)

Иначе аз последно гледах В фор Вендетта и като цяло надмина очакванията ми, които обаче не бяха големи. Оказа се по-скоро политическо-социален отколкото футуристично-фантастичен както очаквах. Но отново се прокарват стандартните линии - на дневен ред са изкарани онеправданите гейове и лесбийки, апели за религиозна и расова толерантност. И - да английския народ никога не би допуснал подобен авторитарен режим ръководен от истеричен диктатор, камо ли пък в обозримо бъдеще, колкото и епидемии да го сполетят, виж за гражданската война в САЩ съм по-съгласен. Също така и за глобалната манипулация най-вече чрез телевизията и медиите съм съгласен, доста живописно е представена във филма :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Я пиши едно ЛС откъде мога да го дръпна :)

Иначе аз последно гледах В фор Вендетта и като цяло надмина очакванията ми, които обаче не бяха големи. Оказа се по-скоро политическо-социален отколкото футуристично-фантастичен както очаквах. Но отново се прокарват стандартните линии - на дневен ред са изкарани онеправданите гейове и лесбийки, апели за религиозна и расова толерантност. И - да английския народ никога не би допуснал подобен авторитарен режим ръководен от истеричен диктатор, камо ли пък в обозримо бъдеще, колкото и епидемии да го сполетят, виж за гражданската война в САЩ съм по-съгласен. Също така и за глобалната манипулация най-вече чрез телевизията и медиите съм съгласен, доста живописно е представена във филма :)

Фантасмагория отвсякъде. Слабата авторитарна власт, показана във филма е отражение напълно извънконтекстуално-историческо сравнение например с методиките на Гестапо, ЦРУ или КГБ.

Не пропуснаха нападките към английската управляваща с-ма, чрез взривяването на парламента.

Най-важното добре познатата мощна атака срещу Християнството , представено в лицето на католическия епископ- перверзник и използване на сатанински символики, а също и атака срещу християнските символики изразени в лицето на емблемата на авторитарния лидер, която си беше чист християнски келтски кръст, червен на бял фон.

Без гейове и лесбийките , вече не минава нито един филм на Холивуд.

В случая само доказателство, че тази сатанинска Света Гора( Холивуд) - в противовес на Православната Света Гора е гнездото на комунисти, еврейски антихристки перверзници, хомосексуалисти, проститутки, алкохолици и наркомани.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Абе недей, че знам като факт, че през Православната Света Гора бая дрога минава. :sneaky2:

Както и да е. Това е тотално офф-топик.

Ехе, ти се изкара шеф на албанската мафия , бе , готин ....:whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ехе, ти се изкара шеф на албанската мафия , бе , готин ....:whistling:

Не четеш правилно какво съм написала.

Нямам намерение да го превеждам - българският ми е достатъчно ясен.

А ти как се изкара...няма да коментирам. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е то самия жанр предполага, че ше има фантасмагории. Не ми се струва чак толкова нападка спрямо християнството обаче, сложили са го заедно с подобни символи защото е по-познато и лесно разбираемо за средния американски зрител. А католическите свещеници сами си го изградиха тоя имидж, не бяха един или два случаите с малки момченца в щатите, а пък във филма даже си беше доста умерено - спипаха го с момиче (при това пълнолетно) :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Изглежда филмите, които очакваме ще се позабавят, защото наскоро се разбра че Натали Портман е бременна. И сгодена. За ей тоя оръфляк:

natalie-portman-pregnant-engaged.jpg

Едит: току що забелязах, че "Черния лебед" вече е излязъл, и Венсан Касел участва, баси и мършата е станал. Сега го дърпам :)

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Стига де, какво му е на човека? Мен пък ме кефи. Всеки може да има по-несполучливи снимки, ако прическата е неудачна.

Лично за моя вкус Портман е скучна. Стилна, изискана, красива, сериозна, явно талантлива и безкрайно скучна. Има някаква претенциозност и неизменчивост.

Редактирано от Kuna
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Претенциозност? Незнам, на мене никога не ми е била скучна, образите в които се превъплъщава винаги са ярки и раздвижени.

"Black Swan" не беше зле. Макар че, като съм свикнал да гледам предимно военни филми, тоя час и половина балет ми дойде бая нанагорно, добре че го разнообразяваха чат-пат с хорър и лесбо сценки :) но ефектите и илюзиите не дразнеха с нереалността си както обикновено, дори подчертаваха с някаква фентъзи украска реалните чувства и емоции, може би дори леко пресилено, но като цяло добра работа.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Филмите й от тая година са epic fail... Гледах "No Strings Attached" и "Your Highness". Първия - комерсиална американска романтична комедия с драматични окраски, режисиорите са се напънали да измислят оригинален злободневен сюжет и общо взето са се осрали отсекъде, вероятно са решили, че вулгарния хумор ще забавлява публиката, американската може би - да. Втория е фентъзи дебилщина, адски плоски шеги, като най-забавното би трябвало да е това че героите през 5 минути се напушват. А за "Thor" просто не ми стигнаха нервите да го гледам. Не отиват на добре нещата.

:lac:

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

"Hesher" 2011 :

hesher_poster_review.jpg

Покрай последните разочарования се появи и един, който доста ме изкефи. Въпреки че Натали Портман не заема баш централна роля, по-скоро е второстепенна и го раздава леко смотана лелка, но все пак успешно го докарва ;)

А филма е доста хаплив, на места прекалено дебилно-вулгарен, вероятно критиците не са пропуснали масово да го оплюят в тоя аспект. Но далеч не е лишен от смисъл, дори си е философски и поучителен, макар и по доста авангарден начин.

А и много як саундтрак :rock:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...