Отиди на
Форум "Наука"

Съпоставка между съвременните хора и диваците


didukaimos

Recommended Posts

  • Мнения 164
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Трябва да ви кажа, че съществена разлика между съвремените хора и диваците няма.

може ли да Ви помоля да копирате тук съдържанието на статията от линка, защото по политически причини нямам достъп до блог.бг.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Готово. Ето го и текста:

аз ставам все по-скептичен към еволюцията на човека и преднамерено съм склонен да вярвам, че съвременния човек не се отличава от дивака. Той не еволюира, а деградира - нищо, че снимката не е красоречив пример за напредък в това отношение на диваците.

Единствената разлика е бягството на модерния човек от себе си и детайлната проблематизация на всеки един елемент от своето битие. Ако дивакът живее в хармония и мир с естествената си среда, модерния човек отчуждение, надменно величие за способостите си и тотална агресия спрямо средата, в която живее. Дивакът живее в съгласие с общото, а модерния вид избира несъгласието и протеста. Ако модерния човек няма друга работа освен да мисли за безкрайните си проблеми и за себе си, единственото задължение на дивака е принос за благото на общността.

Иначе по всичко останало т си приличат. Дивакът има жените на племето, а модерния човек има своята жена, чуждите жени и своите колежки и ако не му стигне това се намесва порно индустрията. Дивакът има предрасъдъци, съуверия, религиозни чувства, а съвременния човек ги притежава в двойно количество. Нито дивакът вярва в Бог, нито модерния човек, защото и двамата се нуждаят от тотеми, а и са наясно че умират със или без заклинания. Дивакът се перчи със своите бижута и същото модерния човек. Дивакът е фруструран от спокойствието си, а модерния му събрат е фрустриран от неспокойствието и ежедневните си неудовлетворени искания за изкуствения порядък около себе си. Някой ме попита за извода:

Съвременният човек не е започнал да се отличава от дивака. Родовата и индивидуалната еволюция са мираж на перспективата от човешки хаос.

Не на последно място модерният човек живее с милион табута, а дивака е подвластен само на родовия морал, на думите на опита и старейшината. Ако заради страховете си съвременните хора предпочитат да са роби, то свободата при диваците е тяхната голяма награда. Ако дикакът си слага изкуствени знаци и модерните хора правят същото със своите татуировки.

Ако дивакът наранява умишлено кожата си, пробива крайните части на своето тяло и вкарва вътре предмети, то съвременните хора имат пластична хирургия, която реже, тъпче, мачка и шие, кълца и изсмуква човешките тела.

Колкото повече напредва изкуствената еволюция на човешкото битие, толкова по-близо сме до стъпалото на дивака.

В допълнение от днес - 18-12-2010 намерих един филм, който е точно потвърждение на думите ми, че съвременния човек не е по-дабеч от дивака. Очевидно културата и технологииите се унаследяваат във нас също както и гените, но разбира се по други механизми. В този смисъл гените са нашата биологична памет, върху която стъпва социалната и културна памет, но те лесно могат да бъдат забравени. В потърждение на моите думи гледайте филма The lost future.

The lost future е филм от 2010 с фантастичен сюжет за времето далеч след 2028, когато стария свят на проглеса е напълно унищожен и хората са забравили да четат. Навсякъде в горите бродят хора муманти, които заразяват и малкото останали здрави оцелели. Така хората са на път да се претопят след последствията на световния катаклизъм. В една от главните роли участва Шон Бийн.

Леко наивно, но не и лишено от смисъл.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би филма дава повече представа за това което сте разбрали, че искам да кажа. Благодаря ви за мненията. Интересно защо липсват защитници на прогреса и технологията - може би защото всички ценим покоя пред невротизираното ежедневие като част от днешното битие.

Относно Стотинката - тук важи правилото на Архимед за лостовете, отколкото йерархията, но и той не е напълно валиден. Има един друг принцип: повече власт се съпровожда с повече немощ. Така че може да си прав.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трябва да ви кажа, че съществена разлика между съвремените хора и диваците няма.

Няма ли??? Еййй, това културологията може да помете всичко. :bleh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Просто, ама не е тъй просто. Двете прояви - рипането от високо и свиренето на струнен квартет, всъщност са знаци на културното състояние на двете общности. Като обърнеш глава от скока, виждаш голи ..хора и колиби. Като излезеш от концертната зала в Кьолн, виждаш.. знаем какво.

Нивата еднакви ли са? Не са. Толкоз.

БТВ в развитите култури скачат от високо - или във вода, или от мостове. Чудо голямо, че и онези скачали. Предстои им да се облекат и да съчинят симфонии. Някъде около 3500 г. сл.Хр. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма ли??? Еййй, това културологията може да помете всичко. :bleh:

Не, КГ, няма съществена разлика. Под пластовете наслагвана "цивилизованост" човекът не се различава значително от дивакът.

Разлики има в "дрехите", но не и отдолу.

КГ, имаше един много добър филм по дискавъри точно затова. Защо папуасите не са развили цивилизация, за разлика от европейците. Наистина добър филм. Та там го изнамери човека отговора :) . Ама не се сещам името на филма. Та отговора беше в географията и в ресурсите. Иначе се бъзикам за другото :).

Глупостите на Джерълд Даймънд и неговото карго-обяснение, не благодаря.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

това е един несериозен писател. За масова консумация, така да се каже. Лаиците му се връзват на теориите. Но ние, тойнбианците, го гледаме с насмешка на опитите да обяснява нещо, което вече е обяснено.

Ром, и на теб ще кажа това, дето казах на КГ. Избягвай да четеш книги, дето са подредени на централната лавица в книжарницата точно срещу входа, т.нар. бест селъри, това е чалга в литературата. Всъщност, ти може да не чел книгите му, и добре си направил, аз умрях от смях, то 1000 страници това чудо бе, гледал си филмите му сигурно.

Проблемът при него е, не че не цитира Ранд, а че не цитира Тойнби.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Направили сте един културен микс - Бранденбургски концерт - перфектен аргумент - с нотните листи германските бакали са си ужижали саламите и това е пример за "циливилизация".

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • 4 месеца по късно...
  • Модератор антропология

Разлика, м/у "съвременния човек" и "дивака", разбира се, има; но тя едва ли е в посоката, в която очакват писалите по темата до тук. "Цивилизацията" е процес на култивиране, на одомашаване чрез селекция. Съвр. човек е одомашена версия на "праисторическия човек", т.е на ловеца-събирач от ранно- и средно - каменната епоха. Процесът на одомашаване при човекът не се различава от процеса на одомашаване на вълка, превърнат чрез селекция, изкуствен подбор и култивиране в куче, или от процеса на превръщане на дивото говедо в крава. Окултуравянето на човека е паралелно на окултуряването на дивите зърнени растения и превръщането им в "културни" - селекция на "необходимите" черти и елиминиране на "нежелателните". В общи линии, има правопропорционална зависимост м/у навлизането на даден етнос в "неолитната революция" (т.е. преминаването към аграрен начин на живот)и нивото му на "окултуряване". В този смисъл, вероятно най-окултурени и одомашени са китайците и някои от близкоизточните етноси,навлезли в "аграрната" епоха преди 10-тиха хиляди год., респективно - най-далеч от "дивака". Европейците, при които неолитит настъпва преди 5-6 хиляди години, са вероятно по средата м/у дивака и най старо окултурените етноси. А най "млади", респективно най-малко одомашени са американските индианци от с. америка, аборигените и някои от африканските групи, при които неолитната революция настъпи преди няколкостотин години или тепърва настъпва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съществуват ли единни и общоприети критерии, чрез които обективно да се оценяват различните нива на развитите на културите, и ако да какви са те?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Съществуват ли единни и общоприети критерии, чрез които обективно да се оценяват различните нива на развитите на културите, и ако да какви са те?

Не. Както и да е,според работната дефиниция за култура в антропологията, "култура" е всяка информация, която се предава по не-биологичен път (т.е. не се унаследява по рождение, а се учи). Т.е култура e всичко, което е "заучено поведение" (learned behavior)- в смисъл да пишеш е култура, да кихнеш или да се почешеш - не, щото първото се учи, а второто е вродено и т.н. Разделителната линия е "заучено поведение/вродено поведение". В тоя смисъл можем да изведем косвено, че колкото по-натоварено информационно е едно общество, и колкото повече "заучено поведение" имат членовете му, толкова е по-развита съответната култура. Нещо напротив? ;) Съвременните хора отделят за институционализирано учене, т.е. небиологично приемо-предаване на информация (Училище+университет и т.н.) средно 18 години от живота си. което никога не е било досега в човешката история - несъпоставимо нито с дивачеството (средна прод. на живота 25-6 години, а днес на 25-6 още не си започнал работа и семейство), нито с античността, нито с феодализма. Ерго - живеем в епохата на най-сложната и развита култура в досегашната история на вида ни. Културата на съвременния човек е с порядъци по сложна и развита от културата на "дивака". Но това е само, ако се водим от антропологическото определение за "култура", иначе политкоректния отговор на въпроса ви е : "не, няма единни критерии, всяка култура е уникална и всички са еднакво добре развити и на едно и също ниво - от дивака до съвременника". Мир.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ерго - живеем в епохата на най-сложната и развита култура в досегашната история на вида ни. Културата на съвременния човек е с порядъци по сложна и развита от културата на "дивака".

Именно! И това е очевадно за всеки, с изключение на някои днес разпространените течения в науката или поне в популярното й изложение....

Но това е само, ако се водим от антропологическото определение за "култура", иначе политкоректния отговор на въпроса ви е : "не, няма единни критерии, всяка култура е уникална и всички са еднакво добре развити и на едно и също ниво - от дивака до съвременника". Мир.

Политкоректния = на неадекватния, а често и мракобесния..

После се чудим що имаме и дали имаме ново средновековие.. Ми тя науката е отвърнала лице от очевидните факти и дори отрича самата обективност!!!

Често твърде агресивно...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Ерго - живеем в епохата на най-сложната и развита култура в досегашната история на вида ни. Културата на съвременния човек е с порядъци по сложна и развита от културата на "дивака".

Всъщност, Южняк, е точно обратното. Културата ни се опростява, олекотява, ефимеризира, пайра а тона даш койзаш ако ме разбираш. Опростява в позитивен смисъл, т.е става по-лека, проста, гъвкава. Тази тенденция се наблюдава във възходящ план от зората на цивилизациите до днес и се проявява във всеки един аспект.

По въпроса за съвременния човек и дивака. Под тоновете културни напластявания и тежката си цивилизационна ризница, съвременния човек почти никак не се различава от дивака.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По въпроса за съвременния човек и дивака. Под тоновете културни напластявания и тежката си цивилизационна ризница, съвременния човек почти никак не се различава от дивака.

Напротив. Точно тези напластявния променят същността на човека. Промяната е същностна, а не надстроечна или повърхностна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, не я променят. Изменят я козметично, визуално, външно, но не и вътрешно. Доказателство са двете световни войни например и още купища подобни събития от най-новата ни история.

Ако е вярна тезата, че цивилизацията изменя вътрешно човек, как да обясним, че в 20 век, апогея на цивилизацията, чавек прояви най-бруталната жестокост и диващина в цялата 7 000 годишна история на обществото.

Същото противоречие се наблюдава и на ниво индивид. Хора със солидно образование и култура се оказват канибали, изнасилвачи, серийни убийци. Сети се за Ханибал Лектър или оня, дето държеше дъщеря си 20 години в мазето.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това не е така, според мен. И се вижда съвсем емпирично.

Съвременната хуманитаристика има страшни проблеми, да знаете.

Това, за което говориш са статистически пренебрежими девиации. Докато при примитивните общества е норма.

Културата изтиква варварството, това е положението и то е ясно на всички, освен на някои оплетени в политкоретни теории съвременни учени.

Не е вярно, че през 20 век човек е проявил най-бруталната жестокост и диващина в историята си. Някои политически режими нанесоха мощни осъзнати удари върху някои общества, и поради новите мащаби на технологиите тези удари се оказаха ужасни. Но това е друго.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не разбрах кое е норма при примитивните общества. Нека дам един пример. Има племена в Папуа, които са канибали. това е културна норма, има си обективни причини да го правят. В САЩ обаче няма обективни причини за канибализъм, и затова да си канибал там е девиация, докато в Папуа е норма.

Виж сега, техлотологиите не са ти виновни. Ако човекът беше изменил коренно същността си, нито една технология нямаше да има ефект върху него.

Как да не е вярно, че 20 век е най-бруталният. В никой друг век няма 30 милиона жертви на войни.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Объркваш се. Приписваш на съвременните общества типизирани, т.е. общи характеристики като даваш са пример статистически малки, индивидуални направо случаи на тежки девиации. Объркаш се.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...