Отиди на
Форум "Наука"

Етнолингвистична екология


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Етнолингвистична екология

Преди няколко години, в Московския Държавен Институт (Московский Государствений Институт – МГУ) бе създадена нова катедра – тази по етнолингвистична екология. Според ръководителя на новата катедра – академик Вячеслав Иванов, езиците на малките народи постепенно умират и изчезват. Целта на учените, работещите в тази научна област, е да документират за историята всеки изчезващ език, диалект или говор. Защото във всеки от тях е запечатана своеобразна картина на света, а с неговото изчезване, човечеството ще изгуби богатството на това своеобразие.

Етнолингвисти от цял свят се занимават с описване на тези процеси, както и с опити за изследване на все още съществуващите езици, които нямат писменост.

По данни на руските етнолингвисти, към края на XX век, човечеството е говорило на 6 000 езика. Според най-песимистично настроените учени, след около 25-30 г., броят на езиците ще намалее драстично.

Като основна причина за това явление се сочи глобализацията, която оказва влияние и върху световните езици. В момента, доминиращият език е английският. Според учените, след 2050 г., английският ще отстъпи първото място на китайския. Второ място ще си поделят индийските езици хинди и урду, а за третото място ще се борят английският и испанският.

Някои езиковеди смятат, че английският език се е разпаднал на множество английски езици – британски (оригиналът!), американски, австралийски, африкански (южноафрикански и др.), азиатски (японски ангрийски! и др. ). Съществува дори и български вариант на английсия.

Влизайки в обращение в световен мащаб, английският език е подложен на множество регионални влияния и бива “оплождан” с чужди елементи на всяко структурно равнище – фонетика, специфична лексика, синтаксис...

В същото време, китайският език набира скорост както по чисто формален признак (расте броят на хората, за които това е първи, роден език), така и – заради факта, че китайците водят политика на универсализация на своя език. Те създадоха система за записване на йероглифи (японците наричат китайските йероглифи с термина kanji) за интернет и тази тяхна система се монтира паралелно с английската в новите компютри в цял свят. Китайците се стремят да превърнат своя език в най-използвания език в интернет. И имат краен срок – 2007 г.!

Възниква въпросът, дали образователните системи по света отчитат тези тенденции?

В някои райони на Англия, където има струпване на големи еднородни общности от преселници, се коментира изучаването в училище на азиатски и африкански езици, вместо френски, немски испански и италиански. В списъка на новите учебни предмети фигурират езици като хинди, урду, пенджаби, сомали, китайски, японски и иврит. Тази новост, въведена от английското образователно министерство, е политически коректна – след като пришълците изучават по неволя езика на страната-домакин, не е невъзможно да изучават паралелно и родния си език. Дава се възможност и на местните ученици и студенти да изучават езика на пришълците, в името на по-доброто разбирателство между хората и взаимното разбиране на различните култури.

В някои български училища също се изучават екзотични езици като арменски, турски, иврит, китайски, японски, есперанто...

В действителност, езиците не умират толкова лесно. Славянските езици не са застрашени в следващите 50 и повече години. Е, почти са изчезнали горнолужишкия и долнолужишкия, но процеса на тяхното изчезване продължава вече повече от 200 г. и тях все още ги има. Тези езици винаги са живяли в немскоезична среда. Срещу тях е имало репресии и по време на пруската държава, и по време на хитлеристка Германия. Тези два езика, след време, наистина ще изчезнат, но всички останали славянски езици са държавни и книжовни. Конкретно за българския език няма никаква опасност, докато има живи негови носители, докато има литература, писана на него...

Да се върнем на светвните езици... Населението, говорещо китайски език, а също - и езиците хинди и урду, ще се увеличава, заради това, че репродуктивността на говорещите тези езици е висока. А също така – и все повече хора започват да ги изучават. Ползват се и в интернет. Освен това, китайският е един от официалните дипломатически езици. Но това все още не означава, че тези езици ще станат световни. Дали един език е световен, зависи от други неща.

Например, френският език е бил световен в областта на културата, но дори и той не е бил най-разпространен - като брой на говорещите го като свой роден език.

Причините, които определят, дали един език е световен, зависят от много фактори, свързани с техническия напредък, воената сила, политиката, икономиката, културата...

В момента, английският език е доминиращ, но не – заради Англия, а – заради доминиращата роля на САЩ.. Освен това, английският език е лесен за изучаване. За сравнение, китайският, руският и българският са много трудни за изучаване.

Ако някога Китай изземе по някакъв начин функциите на САЩ, може би, едва тогава китайският ще стане световен език. Ще поживеем, ще видим...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По Дискавъри има такава поредица от много кратки филмчета от по 10-15 минути. Във всяко се представя езика на някой рядък и почти изчезващ етнос от целия свят. Много е интересно. :good: От там чух за такива народи, каквито не съм предполагала, че съществуват. :v:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...