Отиди на
Форум "Наука"

Търся карта на Хайнрих Киперт


Alexsscho

Recommended Posts

  • Потребител

foto-14_small04042010.jpgХайнрих Киперт - Нова карта на България. 1877 г.

Може ли да ми помогнете да я открия по голям формат ?

Ето инфо

Печатна, оцветена, самостоятелна

Държавна библиотека на Пруското културно наследство – Берлин

Отдел карти – Q 3951 (1-2)

ЦДА – КМФ 35, Инв. № 868/11

Дигитален архив “Тракия” – Геопан

Хайнрих Киперт (1818 -1899) е историк, филолог и професор по география в Берлинския университет. Известен е със своите исторически карти за отделните епохи и региони през античността, които не са загубили своето значение и в наши дни. Като картограф е изработил около 400 карти и е съставил значителен брой атласи, сред които Атлас на Елада (1846), Нов атлас-наръчник за всички части на света (1855, 1878), Голям атлас-наръчник (1871, 1893) и др.

Картата на “Нова България” - предчувствие за освобождението на страната - е постижение за времето си, макар Феликс Каниц да отбелязва редица нейни неточности за “Дунавска България”. Великолепен е и печатът - дело на известното берлинско издателство на Дитмар Раймер. Нейният вид се доближава най-много до вида на съвременните ни карти. Детайлно на картата е отбелязано Екрене (Акрания) и неговия район. Вниманието, което му оказва по това време един от най-големите европейски картографи, недвусмислено сочи, че района има определено стратегическо значение.

Черноморският бряг е очертан много точно, както и местоположението на българските черноморски пристанища и в частност Варна. От нея водят четири пътя - на север към р. Дунав и на юг към Истанбул (Константинопол) по брега на Черно море, в посока към вътрешността на страната към Силистра през Добруджа и към Шумен и Търново. Означена е и жп линията Русе (Rustschuk) - Варна.

В сравнение с останалите картографи Х. Киперт предава най-точно имената на градовете.

Редактирано от Alexsscho
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...