Отиди на
Форум "Наука"

РУСКО-ТУРСКА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА


Apofis

Recommended Posts

 • Потребител

РУСКО-ТУРСКА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА, 1877-1878 г. Освобождението - надежди и разочарование

Водена между Османската империя и Русия (12/24 април 1877 - 19 февруари/3 март 1878 г.). Предизвикана от борбата на българския народ за национално освобождение и изострянето на отношенията между великите сили във връзка с т.нар. Източен въпрос. Международното движение в защита на поробените балкански народи (особено след Априлското въстание, 1876), неуспехът на Цариградската конференция и отхвърлянето на Лондонския протокол от страна на османското правителство правят войната неизбежна. На 12/24 април 1877 г. тя е обявена от руския император Александър II с подписването на манифест в Кишинев. Сформират се две армии: Дунавска (554 500 души) заедно с Българското опълчение и Кавказка (112 600 души). На страната на Русия се включват също Румъния (42 795 души), Черна Гора (26 000 души) и Сърбия (от декември 1877 г. с 40 000 души). Дунавската армия (с главнокомандващ Николай Николаевич) формира 3 отряда: Източен (около 75 000-80 000 души), командван от руския престолонаследник Александър Александрович; Западен (около 35 000 души), командван от ген. Н. П. Криденер; Преден (около 12 000 души), командван от ген.-адютанта Й. В. Гурко. На 15/27 юни главните сили на руската армия начело с ген. М. И. Драгомиров форсират р. Дунав при гр. Свищов. Предният отряд освобождава гр. Търново (25 юни), преминава Стара планина и води тежки боеве при градовете Стара Загора и Нова Загора (18 и 19 юли) с части от корпуса на Сюлейман паша. На 20 юли Предният отряд е разформирован и включен в новосъздадения Южен отряд на ген. Ф. Ф. Радецки. От 9 до 11 август Орловският и Брянският полк и 5-а опълченска дружина водят ожесточени боеве на Шипченския проход. Западният отряд влиза заедно с румънските войски в гр. Никопол (4 юли), предприема атаки за превземането на гр. Плевен (8 и 18 юли, 30-31 август) и достига линията Лом-Берковица. Гр. Плевен е блокиран (1 септември). На 28 ноември Осман паша, който няколко месеца задържа гр. Плевен, капитулира. На 23 декември руските войски влизат в гр. София, а след разгрома на Вейсал паша в сражението при Шипка-Шейново (1 януари 1878 г.) Дунавската армия започва общо настъпление. В 3-дневни бойни действия при Пловдив (3-5 януари) армията на Сюлейман паша е отхвърлена от направлението Пловдив-Одрин към Родопите. Одрин пада без бой (8 януари 1878). Турските войски търпят поражение и в Кавказ. Османското правителство иска мир. На 19 февруари/3 март е подписан Санстефанският прелиминарен договор, чрез който се признава освобождението на всички български земи. На Берлинския конгрес е заменен с Берлинския договор.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 седмици по-късно...
 • Глобален Модератор

В коя война не е имало интереси?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това казвам и аз - всяка война е за интереси,и хората ,когато имат някакъв идеал ,той просто е поругаван от интересите на Големи държави

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да,така е.Е трябваше да сме до белград някъде,1886 почти стигаме,но това е друга тема :vertag: Тази война от една страна е поредната между две държави,но от наша страна си е най-важната тяхна.Затова ми е ядно - интересите изобщо не включват България.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Еми ШАНС! - както обича да казва в такива случаи византиеца :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Еми ШАНС! - както обича да казва в такива случаи византиеца :)

хАбсолютно :P Просто България е не е от галениците на историята, както и да го гледаме....

Редактирано от byzantiner
Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • 3 years later...
 • Потребител

Интересното е, че за масовото включване на българските патриоти в Опълчението през Руско-Турската война попречва руското царско правителство. До юни 1877 г. то наброява 7444 души. По-късно се включват спонтанно и още, но много от желаещите са отклонени. Тук не се включват комитските чети, съдействали на русите, както и милициите по места.

От една страна руското царско правителство се стремяло да използва националноосвободителното движение в България, но от друга се страхувало от революционното движение у нас и най-вече от българските революционери повлияни от руския революционен нихилизъм.

Захари Стоянов, е зачислен в обоза на руската войска с цел да я снабдява със сено и слама. Стамболав също е в обоза. Защо той и Стамболов не са в първите опълченски редици, а в обоза?

Това най-добре обяснява автора на книгата ”Стоянов Захари - непознати страници. Материали от личния архив на писателя." Встъпителна студия, съставителство и бележки - Йордан Палежев, София, 1981 г." На-ука и изку ство", с. 7 и 8.

...”Когато почва войната, Захари Стоянов, въдворен в родното си село Медвен, след дълги митарства по затворите, избягва през Котел и Елена в Търново. Там двамата със Стамболов правят постъпки да влязат в опълчението, НО РУСКОТО ЦАРСКО КОМАНДУВАНЕ ОТКАЗВА. Три години по-кьсно Захари Стоянов ще разкаже как при главнокомандуващия, още преди войските да са минали Дунава, се явили български първенци - чорбаджии и му внушили по време на войната и след нея да се внимава с младежите-комити. Това е добре дошло за командуването - наплашено от нихилизма в своята държава, имало достатъчно подозрения към подобни хора. И двамата апостоли на свободата се лишават от своето най-естествено право да довършат делото си."

И това съвсем не е бил единичен случай.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...
 • Потребител

Един въпрос за старозагорското клане. Мислите ли, че има нещо вярно във въпросната статия ?
Намерих я случайно в мрежата, но съм чела и поне две подобни статии в други издания.

http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/05/20/%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0/

Редактирано от BoriMoli
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Много неща са верни, изводите и заключенията са идиотски. Аман от антисемитизъм! Между другото дьонме също така е и християнин приел исляма.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Зависи какво имаш превид под факт. Кланета е имало, 'жертвоприношенията' са пълни глупости. Сюлейман паша има еврейски проиход, но османската армия по това време е бъкано от офицери и генерали (паши) със всякакъв западноевропейски произход.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Вие сте по-подготвен от мен, но съм чела разкази на участници и преки свидетели на зверства от всякакви епохи, вкл. и от войните в Югославия, и в този ред на мисли ми се струва, че човешката природа е доста непридвидима в своята същност, особено пък в такива смутни времена, за съжаление.

В статията се казва също, че е издаден сборник на Донка Йотова „Пъкленият ритуал. 125 години от Старозагорското клане“, съставен от документи и свидетелства, и от статията „България“ в „Еврейска енциклопедия“ (т. 4, изд. „Тер-ра“, Москва, 1991 г., стр. 964).

Свидетел съм и как биват променяни езиковедски и исторически утвърдени понятия в енциклопедии като "Ларус" без видима приемственост или обяснителни бележки, което ми говори, че "всичко е възможно".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...