Отиди на
Форум "Наука"

Ревю на православната мода в Москва


Recommended Posts

  • Потребители

Ревю на православната мода в Москва

Да си призная заглавието леко ме смути и ми се стори, че става дума за нещо, което Фелини беше иронизирал в един от филмите си - монахини каращи ролкови кънки и в случая евентуално патриарх, седящ на стол с много лампи, та светия отец да грее. Снимките на танцуващи манекенки, по-скоро в руско национално облекло, а не на хора, облечени в дрехи, с които да могат да излязат по улицата и докато вървят да не им подмятат разни неща, дето няма да искат да чуят също създават негативна нагласа.

Но ревюто съвсем не е това. Идеята не е да се покаже нова модна линия на раса. Става дума за ревю на обикновени дрехи, като православният елемент не е като религиозността пайнерките, т.е. на някое от оскъдните парчета плат на роклите им да се прикачи лъщящ кръст, а да се покаже скромно и прилично облекло.

Интересното е, след като в православните държави толкова се критикува холивудската култура, как ще се възприеме новата идея? И дали след толкова говорене за духовни ценности, обществото е готово да се рездели с онова, дето у нас е известно като "мутренски барок"? По-вероятното е обаче модните тенденции да продължат да се диктуват от утвърдените световни модни подиуми и само евентуален интерес на водещите дизайнери към едно по-скромно и прилично облекло да е в състояние да промени външния вид на хората.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хахахаха, култово, Галахаде, страхотна вест :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мисля, че идеята за скромно и приблично облекло се е осъществила. По скоро се е получило нещо странно, смешно и невероятно, хем селско и даже средновековно, хем ексцентрично.

Например, това мъж ли е или жена. Ако му гледам лицето е мъж, ако му гледам краката - жена. А това, дето му е на главата едва ли може да се нарече православно.

http://pics.livejournal.com/aleshru/pic/0064rzz2

Това деколте пък е доста предизвикателно:

http://pics.livejournal.com/aleshru/pic/0064ez6a

Идеята е на вече доста популярния протойерей Всевлод Чаплин, а е осъществена от модния ветеран Вячеслав Зайцев.

Не принимая во внимание омерзительный пафос мероприятия, с чтением стихов, появлениея "мадонны с младенцем" и надрывным воспеванием патриотических песен, это все равно было ужасно, омерзительно, невероятно плохо. Я не думал, что возможно так плохо одеть женщин. Я не представлял, что можно отобрать таких неумелых и некрасивых манекенщиц. Каждая из них умела показывать что-то одно, одна "аленушку" другая, ножку подгибала, и так весь вечер. В разных нарядах. Наряды на них были просто жуткие. Что-то вроде мешков, или старомодных советских платьев доработаных напильником. Это было воистину жуткое зрелище. Даже то немногое, что было мило в девушках, было начисто убито безвкусицей модельеров. Представить себе, что по улицам люди начнут ходить в таких одеждах я себе не могу, видимо только протоиерей Чаплин может. Страшные шали, платки, сарафаны, и все это с туфлями на высоком каблуке. Сразу видно, что ничего общего с ежедневной действительностью эта одежда не имеет. Да и с реальностью тоже.

http://aleshru.livejournal.com/3415467.html

А на мен ми идва на ум едно стихче на Булат Окуджава:

Просто Вы дверь перепутали, улицу, город и век.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хммм, явно дизайнерите са разполагали с неограничени количества водка по време на дизайнерските сесии...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В случая е по-важна добрата идея. Лошата реализация е нещо очаквано в едно начало. Опитали са се да следват някои утвърдени практики за ревюта, макар че е трябвало да направят нещо съвсем ново. По-същественото е доколко основната идея ще бъде подкрепена. Ако идеята за скромно и прилично облекло срещне една по-голяма подкрепа, може да се очаква, че следващите ревюта ще се равият в тази насока и ще се избягнат някои екцентрични екцесии от настоящото ревю. Друго важно нещо е да се намери разумния баланс, тъй че да не се предлагат за жегите само дрехи подобни на поло. В смисъл, че не е толкова съществена дължината на дрехите, колкото да не са направени провокативно. А с това последното май не са се справили много добре. На практика по улиците може да се видят доста "по-православно" облечени, отколкото някои от участниците в ревюто. Но пък ако ревюто отвори за дискусии въпроса и това ще е успех. При всички случаи обаче не трябва да се забравя, че православието дължи повече на духовната страна, а не на някакво външно и демонстративно парадиране с вяра.

Но все пак е хубаво, че след годините на социализъм и преход това ревю даде един повод да се замислим какъв трябва да бъде облика на православния християнин. Във всеки случай идеята да се потърси формата на ревю е по-добра от това да се пускат шантави призиви да се поднови практиката за се удрят печати по краката при твърде къси поли. На раннохрист. изображения се вижда, че облеклата съвсем не покриват всяка частица от тялото, но това съвсем не означава, че вярата на тогавашните хора е била по-слаба. Тъй че не бива да свеждаме основите на вярата до сантиметри на полата и деколтето. Тъй че трябва да се търси разумния баланс между пайнерките и някои католически или мормонски екстри, които създават доста негативна представа за църквата и вярата.

mormon_underwear.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И тия алтави...

Впрочем тая снимка май е фалшива. Лицата се различават от телата.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, тя снимката е шарж. Инак мормоните са прочути покрай другите си странности и с бельото за страстоубиване.

Инак "православна мода" звучи откровено глупаво.

Рубашка Gucci, галоши/цървули Prada, овчарска торбичка United Colors of Benetton, гега Bulgari, калпак Lacoste... Лятната тенденция за 2011 при нагръдните кръстчета е завръщане към среброто, коментират модни експерти от светошиваческата обител. Епитрахилът - лукс или необходим аксесоар? Последният писък в областта на расото. Власеницата е новото черно. Дизайнерски предложения за калимявки. Загрижени родители отбелязват, че гигантът БПЦ тотално брендира пространството с рекламните си послания: напоследък тениските, кецовете, бейзболните шапки и бермудите са с щамповани църковнославянски текстове. Рапърите пускат бради и пръскат със спрей графити "@мин!" по стените. Броениците изместиха ланеца. Дамски несесер-псалтир. Dolce & Gabanna облича Синода за празниците. Тази литургия достига до вас благодарение на Adidas, официален спонсор и гардероб на Св. Гора. Orthodox Fashion - пряко от Вселенската патриаршия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Orthodox Fashion
:tooth:

"скромно и прилично облекло" е много относително. Може да си приличен за околните, ако си ходиш по къси панталонки и потник из Созопол, но ако влезеш в църквата - ставаш неприличен. Един метър - и нещата се променят.

В Русия жените трябва да са с покрита глава, когато влизат в църква - забрадка или шапка, у нас това не се изисква. Българската църква е по-либерална, покритата глава в този случай е знак за подчинение и по-ниско положение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По принцип и у нас трябва да са със забрадки, защото така пише в Библията (че мъжете трябва да са с непокрита глава, а жените с покрита), но прецизността не е сред българските черти - де българско шосе без дупки. а покриването на главата не трябва да се приема толкова еднозначно - при евреите пък мъжете трябва да са с покрита глава и тези, дето ходят до стената на плача им слагат шапчици.

Иначе се оказа, че у нас най-стриктно се следи за "прилично облекло" не в църквите, а в съдебните сгради http://kolev.info/bg/short_pants_case Но и това разбира си се разви типично по нашенски - не е ясно какво и защо трябва да е така, но е ясно, че иначе законово гарантирания достъп до правосъдие повсевместно се дерогира от поместните феодални правила за дължината на крачола. А това също показва колко объркано е нашето общество по въпросите за приличното облекло и авторитета.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

СКромното и прилично облекло непременно "православно" ли трябва да бъде?!?... Хората съвсем са изперкали...

Никой не твърди, че скромното и прилично облекло непременно трябва да е православно. Просто предлагат подходяща модна линия съобразена с духа и традициите на руското православие.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Никой не твърди, че скромното и прилично облекло непременно трябва да е православно. Просто предлагат подходяща модна линия съобразена с духа и традициите на руското православие.

По скоро в духа и традициите на мужишкото облекло в Русия отпреди два века... Поне това се вижда на кадрото.smokeing.gif

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...