Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Случайно намерих този "виц". Мисля той много точно описва ситуацията в европа днес. На мен лично не ми стана смешно.

Класическата версия на приказката за мравката и щуреца:

През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.

Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щуреца обаче няма къде да се прибере, целия е вледенен, няма и какво да яде.

Край

Френската версия:

През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.

Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щуреца обаче няма къде да се прибере, целия е вледенен, няма и какво да яде, свиква пресконференция и пита защо мравката има право да стои на топло и да има какво да яде, а нещастния щурец мръзне гладен под снега. Телевизията веднага организира предаване на живо, как щуреца е посинял от студ и се чуди къде да се свре на завет. В същото време се пуска видео как мравката се е разположила удобно в топлия си дом, а масата е препълнена с храна. Всички французи са поразени, че в една толкова богата страна оставят бедния щурец да замръзва на улицата, докато другите тънат в изобилие и охолство. Асоциациите, борещи се срещу бедността организират протести пред дома на мравката. Журналистите организират интервюта, питащи как е допуснато мравката да забогатее на гърба на щуреца и искат от правителството да увеличи данъците на мравката, за да плати справедливата цена на богатството си. В отговор на сондажите, правителството приема закон за икономическо равенство и закон срещу дискриминацията. Данъците на мравката са увеличени и плюс това, тя трябва да плати огромна глоба за това, че не е наела щуреца на работа (за да му помогне финансово). Тъй като мравката няма достатъчно пари да си плати глобата и данъците, къщата й е иззета от държавата и тя напуска Франция и се заселва в Швейцария.

Телевизията прави репортажи как щуреца е надебелял. Той е на път да изяде и последните запаси от храна, натрупани от мравката, а пролетта е още далеч. Жилището на мравката се превръща в социално жилище за щуреца и започва да се разпада, защото последният не прави нищо за да го поддържа. И за това се порицава правителството.

Съставя се анкетна комисия по проблема, която ще струва 10 милиона.

Щуреца умира от свръхдоза.

Вестниците "Либерасион" и "Юманите" коментират провала на правителството да се справи със социалното неравенство.

Къщата се превръща в свърталище на банда от паяци имигранти.

Правителството се поздравява с голямото разнообразие на културни общности във Франция.

Паяците организират трафик на марихуана и тероризират целия квартал.

Край.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хайде и на бай Шкуби и то веднага 2 версии. Воала:

1. По кратката:

През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата. Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К.

Но зимата е мека и се получава такъв зимен потоп на реката, че и двамата пукват.

Поука? Да бачкаш, да не бачкаш все един ще ти екраят!:tooth:

2. По дългата:

През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата. Щуреца в начало на лятото отива при мравката да се сбогува.

-Дошъл съм да се сбогувам. -Казва и прегръща една русичка в поршето.

-Тиииии, къде с това гадже?

-На море! Тук е много топло и скучно. В Монте Карло съм с приятели....Знаеш няколко концерта, почивка, ядене пиене...живот!

-На добър път! Да ти прелея...

-Мерси!

......

Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Седнала на топличко си гледа през прозореца и си мисли каво ли има с щурецът....Изведнъш чува кола да влиза в двора. Гледа щурецът с едно готино черно маце излиза от един чисто нов Хумер.... Порше-руса, Хумер-черничка, живот!

-А Ти?

-Здрасти. Нося Ти едно шампаско да се почерпиш на нова година, защото пътувам. Няма да съм тук. Скучно е през зимата.

-Къде?

-Първо в Париж на Коледа концерт давъм а от там в Алпите на ски и нова година. Знаеш на почивка...

-Мога ли да те помоля нещо?

-Може!

-Когато си в Париж ще те помоля да ми потърсиш един мой познат и да му предадеш..

-Как се казва?

-Ла Фонтен...и....-

-Хей! Познавам го! Голям пияница! Цяло лято пие и икрае на рулет в касиното...Пръска пари като крез. Питъл съм го, че мина за злато ли има? А той: Не. По добро. Когато си свърша парите, седна напиша няколко поучателни, тъпи приказки на простия народ, а те ги копуват...

Значи какво да му предам? Знам къде живее.

-Ами предай му: ДА СИ ХЕЙБЕ МАМИЧКАТА МРЪСНА, ГОВЕДО ТАКОВА!

:laugh: :laugh: :laugh::w00t: :w00t: :w00t::tooth: :tooth: :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Само дето не е смешка, а напротив дълбоко болезнена и разглеждаща в неподозирана дълбочина лявата либералната политика в съвременна европа. Старите българи са казвали "Който не работи няма да има какво да яде", за съжаление днешните левичари не смятат така.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За лявото казвате...Слава богу истината за лявото лъсна в Америка оня ден като арестуваха оня дето си мислил че всичко му е позволено. А да ги видим сега французите, не че Саркози е стока, ама левите кви са?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Много хубава басня, много верни неща показва... Ето и още един вариант на стихче:

Бабо мравке,где така?

Отивам щурчо за храна,а ти къде със таз гъдулка?

Днес калинката е булка,та съм канен на свирня.

А когато сняг запръска,що ще чиниш ти зимъска?

Е,срам не срам,малко житце,аз от тебе ще поискам.

Аз пък няма да ти дам,гиди дърти мързелан!

:biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

баснята пропуска, че щурците са гласоподватели и често имат по няколко деца сегашни или бъдещи гласоподватели, т.ч. политическите партии се грижат за благоденствието им за да им купят гласовете ...

пропуска също така и че според съвременните разбирания, щурците не могат да бъдат оставени без покрив, хляб и вода или пък принудени да работят ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно, баснята е преразказ на класическа приказка, когато времената са били сурови и истински и дори упоритият труд не е бил гаранция, че няма да гладуваш. Днес е цивилизовано, като в Рим. Един хляб и малко чалга, зрелище, демек и айдее, мравките нека си пъплят.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Виж ти, то в лявото имало хляб, с една малка редакцийка: физически годните щурци могат спокойно да бъдат принуждавани да работят. Нашето "ляво" бекапе точно това правеше - принуждаваше хората да не са "тунеядци". Модерните леви от Запада могат да се поучат от истинските леви от Изтока в това отношение. Така всички ще са еднакво нахранени и еднакво недоволни, което именно е целта на лявото - богатите ще плащат високи данъци (което не е зле), бедните ще бачкат, всички ще папкат и ще мрънкат, а правителствата ще са на тръни. Те това е истинската демокрация. А за да е социализмът поносим, може да се превърне в национал-социализъм - щурците без документи да се изхвърлят от страната-домакин, когато почнат да отказват да бачкат.

Разбира се, звучи уж просто, ама е адски трудно за постигане... тъкмо заради гласоподавателните права на щурците.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...