Отиди на
Форум "Наука"

списък на археологическите обекти в община Благоевград


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте приятели имам еднин въпрос. За дипломна работа ми трябва списък с археологическите обекти в община Благоевград, някой има ли представа откъде се взима подобна информация. Благодаря.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

http://www.museumblg.com/

Сектор археология..

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:KI599xqVw3wJ:tourism.government.bg/files/politics/file_92_bg.PRT+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82i+w+obshina+blagoewgrad&cd=5&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a&source=www.google.bg

2. Антропогенни ресурси

Поради благоприятното разположение и климат, територията на общината е населявана от дълбока древност. В потвърждение на това са постигнатите резултати, през последните три години, от работата на специалисти от Историческия музей в Благоевград. При проучването на землищата на определени села в общината са регистрирани 85 археологически обекта от различни периоди (от ранен неолит – VІ хил. пр. Хр. до късното средновековие – ХІV в.), като предстои обхождането на останалите селища. В общината има множество интересни и ценни църкви; от тях три са със статут на паметници на културата с национално значение: "Въведение Пресветия Богородици" в кв. “Вароша” в Благоевград, "Свети Архангел Михаил" в с. Лешко и “Свети Архангел Михаил” в с. Логодаж. Още три църкви – “Свети Димитър” в с. Марулево, “Свети Архангел Михаил” в с. Бистрица и “Свети Димитър” в с. Падеж са с предварителна категория “Национално значение”. Всички археологически паметници и всички могили са също обявени с предварителна категория “Национално значение”.

Много са и регистрираните архитектурни и худжествени паметници на културата в община Благоевград. Запазена възрожденска архитектура от типа огражденско-малешевска има в почти всички селища. С най-голямо значение е груповият паметник на културата, възрожденският квартал “Вароша” в Благоевград, който е и средище на изкуствата. В самия квартал има и три единични къщи – паметници на културата; тук се намира и родният дом на възрожденеца Георги Измирлиев – Македончето, превърнат в къща-музей. Благоевградският исторически музей разполага с ценни експозиции, показващи природното и културно-историческото наследство на целия Пирински край.

Много стари традиции са все още живи на територията на Община Благоевград. От занаятите се практикуват предимно “женските” – тъкачество, плетачество, бродерия, и дърворезбата. Празнуват се всички традиционни християнски празници. В Благоевград е седалището на световноизвестния ансамбъл за народни песни и танци “Пирин”. Много самодейни фолклорни състави има не само в общинския център, но и в редица села.

---------

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пълни списъци само във архивите на Държавен вестник, когато са били вкарани като такива...но не мога да зная кой броеве.

Може да потърсиш инфо в местната библиотекла, може би имат такова :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пълни списъци само във архивите на Държавен вестник, когато са били вкарани като такива...но не мога да зная кой броеве.

Може да потърсиш инфо в местната библиотекла, може би имат такова :)

Що сте убеден/а че списъците (било като копие на ДВ, или друго) ги няма в Регионалния Исторически Музей в Благоевград (сектор Археология)? По-лесно, смятам е да се питат хората там, по телефона или по мейлчето, отколкото да се рови "наслука" в ДВ..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това ми звучи като отговор на краен оптимист...

Защото би било много трудно, да намериш музеен специалист който да не го мързи да сподели полезна и нужна за теб информация. Познавам такива, сред тях има и много интелигентни, разбрани и отзивчиви хора. За съжаление не са масовка....

Аз съм писал няколко публикации, няколко разработки за конкурси на национално и международно ниво, и не винаги съм намирал отзивчивос и помощ в лицето на местният "Регионалния Исторически Музей". Затова съм се научил че когато ми трябва нещо трябва да опитам и сам.

Гарантирам ти че те така ще ти отговорят на мейлчето, че е по възможно светът наистина да свърши през 2012-та.

И все пак, да, за мое и все общо щастие във музейте у нас все още може да се намери отзивчив човек, но са единици....повече топлят излишно креслото поради липса на друг "по-ценен кадър"

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Най-добре е да се пробва връзка с музея, защото излизат много нови неща не само благодарение на дневните, ами и на нощните археолози. Музейните ни дейци не са много отзивчиви обикновено, но не пречи да се пробва. На сайта на тамошния музей има форма за контакти.

http://www.museumblg.com/?&mailform

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Офф..Искате да помогнете на моя форумен приятел, но не успявате..(иначе съм съгласен с уважаемия Галахад)

http://zpkm.atspace.com/

"Паметник на културата" е всяко недвижимо и движимо автентично материално свидетелство за човешко присъствие и дейност и за процесите в природата, което има научна и/или културна стойност и притежава обществена значимост.

Разбирам го като

"Паметници на културата" са само избрани, "значими" обекти,

Към "паметници на културата" се включват не само археологическите обекти;

"Археологически обекти", според Правилника за теренни археологически проучвания, са всички движими и недвижими материални следи от човешка дейност от минали епохи, намиращи се в земните пластове, на повърхността им, на сушата и във водните басейни.

=====

=====

Ако от Историческия музей в Благоевград не могат да отговорят на молбата, сравнително актуални данни могат да се намерят в монографията Дремсизова-Нелчинова, Ц. Археологически паметници в Благоевградски окръг. С., 1987

И евентуално се направи сортиране/подбор за тези археологически обекти по селища, такива които се намират в сегашните граници на община Благоевград.

/Благоевградска община заема площ от 628 km2. Бившият благоевградски окръг заема около 10 пъти по-голяма територия./

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...