Отиди на
Форум "Наука"

БКП участва в Юнското въстание


Recommended Posts

  • Потребител

Един ден четох за преврата от 9 юни 1923 година - това е поводът да избера този алтернативен вариант. Обаче, кратък преглед на събитията.

БЗНС идва на власт през 1920 година, самостоятелно, но през предходната година участва в коалиционния кабинет на Теодор Теодоров. Партията, която се обявява за защитник на интересите на селяните, е олицетворение на следвоенната картина не само в нашата страна, но и в Европа - наблюдава се засилване на левите партии. Правителството на земеделците, оглавявано от Александър Стамболийски, прави реформи и настройва срещу себе си голяма част от обществото. Военните, ВМРО, създалият се Конституционен блок се обявяват решително срещу Стамболийски и министрите му. Ето защо на 9 юни 1923 година БЗНС е свален от власт, избухва Юнското въстание, потушено е, а бившият министър-председател е жестоко убит. БКП не участва в бунта, тъй като това е "борба между селската и градската буржоазия". След години социалистическата историография ще нарече това голяма грешка, а установеният режим като "фашистки".

Моят алтернативен въпрос е: какво би се случило, ако левите партии - БЗНС и БКП - се бяха обединили и оказали по-сериозен отпор на Цанков? Според мен би станала голяма гражданска война, като допускам, че при евентуален успех на левите щеше да има чуждестранна военна намеса от страна на съседи или бившата Антанта. Върти ми се в главата, че БКП и БЗНС могат да установят контрол, но за кратко, тъй като може да нахлуят чужди войски.

И така - левите ли са щели да спечелят?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нещата щяха да са малко по- ожесточени, резултатът щеше да е същият, като при септемврийсиите събития. Не ги наричай въстание.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Алтернативата за обединение на БЗНС и БКП е възможна , единствено ако го нямаше тов. Сталин :tooth:

Просто на последния не му е било необходимо да разлайва кучетата толкова рано и затова нашите комуняги са били принудени да си траят. Виж след 20 години , с малко помощ от мустакатия чичко , колко отворени и активни стават :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Стамболийски е мачкал жестоко комунистите така че е абсурд да воюват в негова защита.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами има си един хубав виц по въпроса. Питат Т. Живков, дали комунистите е можело да победят през 1944г. е без помощта на Съв. армия, а той отговорил: "Можеше, но ако тогава имаше толкова партизани, колкото са сега активните борци против фашизма." :tooth: Това не е въстание. Докато Стамболийски е бил на власт си е направил партийна армия - т.нар. "Оранжева гвардия". Става дума за сблъсък на държавната армия с партийната. Това през септември по-може да се нарече въстание, макар и в него основната сила да са оратжевогвардейците. Др. Димитров през септември даже не дочакал държавната армия да атакува и побягнал, оставяйки последователите си на произвола на съдбата. Та и тогава повечето са от селата, пък комунистите като пролетарии са от градовете. Тъй че ако БКП през септември е имала кой знае какви ресурси е щяло да има баркади и в доста от градовете - да, ама не.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За сметка на това пък др.Димитров и Коларов, преди да си изнесат по спешност ценните марксистко-ленински търбуси в посока Югославия, са оставили на българските комунисти писмо с напътствия как да се борят...

Наистина не са въстания и двете. Така ги наричаше социсториографията и ний ся след нея като папагали.:))

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

При това септемврийското въстание избухва главно в Старозагорско и Монтанско - крепостите на БЗНС.Когато превземат гр.Фердинанд например бунтовниците развяват главно оранжеви знамена.БКП може и да е организатор на бунта но основната участваща маса са си земеделци.Това е истината.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Веднага след 09.09. интензивно са издирени и ликвидирани хората, свързани с действията на армията и полицията по време на въстанието. С идеята да се отмъсти за "зверствата" срещу въстаниците, но е възможно и за да се махнат запознатите с реалните му измерения.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...