Отиди на
Форум "Наука"

Семейство Еноти (Procyonidae)


Recommended Posts

  • Потребители

Семейство Енотови (Procyonidae) са малки и средни хищници, характерни за Западното полукълбо. Обитават всякакъв вид гористи местности, а някой видове се срещат в градските зони. Последните проучвания разделят семейството на 6 рода, 11 вида и най-малко 78 подвида. Един вид е Критично застрашен(Козумелски енот -Procyon pygmaeus), няма изчезнали видове от 1600г. насам, а новооткрития през 2006 г. Андски олинго, все още не е описан от науката. В последните години таксономията на Procyonidae претърпя драматични промени.Малката панда, доскоро част от Procyonidae беше отделена в самостоятелно семейство Ailuridae( в недалечното минало Голямата панда също беше причислявана към Енотовите ). От общо 7 вида еноти(Procyon), четирите населяващи отделни Карибски острови – Бахамски енот (Procyon lotor maynardi),Гваделупски енот (Procyon lotor minor),Трес-Марийски енот(Procyon lotor insularis) и вече изчезналият Барбадоски енот (Procyon lotor gloveralleni) – бяха върнати като подвидове на Същинския енот (Procyon lotor). Така, вместо на ценни ендемични видове, на тях вече се гледа като на привнесени вредители, нанасящи непоправими щети на островната фауна. Единствено по-дребния Козумелски енот(Procyon pygmaeus) запази предишния си статус. Подобна съдба претърпяха и петте вида Олинго, обединени в два пълноценни вида, а разделянето на Западно и Източно Планинско коати, все още не е потвърдено.

Енотовите са всеядни животни, и в менюто им присъства най-малко месо, в сравнение с другите им събратя от разред Хищници. Панамския подвид на Кинкажу (Potus flavus megalotus) например може да претендира за най-плодоядния бозайник, след като до 99% от диетата му е съставена от плодове.По тази причина, не се смятат за вредители и са приемани добре от хората с изключение на Северноамериканския енот (Procyon lotor), който има репутацията на преносител на сериозни болести, като туларемия, лептоспироза и бяс. Последният е преследван и заради ценната козина, като през 1977 на американския пазар са били продадени 3 832 802 кожи.

Разред: Carnivora

Подразред: Caniformia

Семейство: Procyonidae

Род: Bassaricyon

Олинго на Ален (Bassaricyon alleni)

cafa83aa63ab36d8.JPG

Северно олинго (Bassaricyon gabbii)

2bbb3ca8ea18a582.jpg

Род: Bassariscus

Рингтейл (Bassariscus astutus)

2cf3f0f7b9e09cef.jpg

Какаомицли (Bassariscus astutus)

5fc00d4bd24fd4e9.jpg

Род: Nasua

Южноамериканско коати (Nasua nasua)

4602b7c2a269471f.jpg

Белоносо коати (Nasua narica)

1e4c349331a26d7d.jpg

Род: Nasuella

Планинско коати (Nasuella olivacea)

d6e80a6724e4b92d.jpg

Род: Potos

Кинкажу (Potos flavus)

8c4cebecd07e32b3.jpg

Род: Procyon

Енот ракояд (Procyon cancrivorus)

703224deec546707.jpg

Северноамерикански енот (Procyon lotor)

a1606fc54750a673.jpg

Козумелски енот (Procyon pygmaeus)

fa376f3f4ed28a1e.jpeg

Редактирано от Voland
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...