Отиди на
Форум "Наука"

Близо ли е Денят на Страшния съд за Носорозите


Recommended Posts

  • Потребители

Някога властвали над цяла Евразия, Африка и Северна Америка, днес Носорозите е почти невъзможно да бъдат срещнати на свобода. Всички популации са съсредоточени в защитени територии и зоологически градини.

Семейство Rhinocerotidae включва 5 вида, 4 рода и общо 9 подвида. 3 представителя са Критично застрашени и 1 е Уязвим.1 подвид е Изчезнал в природата ,а още 3 подвида най-вероятно са Изчезнали безвъзвратно.

Дългия път на развитие започнал от най-ранния им предшественик Hyrachyus(50млн.г.) , преминал през най- големия съществувал сухоземен бозайник Индрикотерия(Paraceratherium )-23млн.г. и оцелелия до почти историческо време Вълнист носорог (Coelodonta antiquitatis) е допринесъл за оформянето на едни от най-успешните еволюционно представители на мегафауната. Но, колко тежки са тези думи днес?

Двата африкански носорога се срещат в саванните и полупустинни местности на юг от Сахара, а трите им азиатски събратя в тропичните Индо-Малайски гори. Хранят се с много разнообразна растителност, като поглъщат дори силно токсичните Euphorbiaceae , избягвани от други тревопасни животни.

Невидими за окото на обикновения наблюдател остават, бивните на долната челюст на азиатските видове, подобни на тези на слона. Те са около 5-9 сантиметрови и нанасят тежки рани на противника при брачните двубои. Интересно е, че носорозите успяват да се възстановят от много сериозни наранявания, които биха давели до смърт при други бозайници.

Безспорно най-голямото проклятие за носорога е неговия рог(до 130 см ). В азиатската народна медицина се смята , че изградения от кератин носов израстък е, едва ли не панацея и лекува всякакви болести. В последните години във Виетнам се носи легендата, че е средство против рак. Славата му на силен афродизиак също е добре известна. Въпреки че днес тези твърдения са доказано неистинни, цената на черния пазар за килограм от контрабандната стока достига 30 000 долара .

Свирепото преследване от бракониерите и огромната загуба на хабитат, силно са занижили броя на носорозите през последните 400 години.

Четвъртия по големина бозайник на сушата (след трите вида Слонове), Белият носорог (Ceratotherium simum), 2,7 тона, е единствената по-ярка светлина в тунела.Но и тук историята не е особено цветна. През 2010 на базата на ДНК анализи, учените установиха, че разделената от почти 1 000 000 год. северна популация е отделен вид. От нея обаче са останали едва 5-6 животни. Така Северния бял носорог (Ceratotherium simum cottoni) е на път да се сдобие с печалната съдба да изчезне преди още да бъде описан като вид от науката. Все пак в Кения се прави опит с 4 носорога да се възпроизведат , а в чешкия зоопарк “Двур Кралове” през 2000 г. се роди малко, наречено “бебето на хилядолетието”.

Благодарение най-вече на усилията на Република Южна Африка популацията на Южния бял носорог (Ceratotherium simum simum) се възстановява бързо в Националните паркове. В контраст с оцелелите едва стотина животни в края на 19 век, днес в Африка живеят около 17 000 Южни бели носорога.

От 1970 до 1992 г. числеността на Черните носорози (Diceros bicornis) е намаляла с главозамайващите 96% и едва спешните мерки взети в края на 90-те успяха да съхранят вида. В наши дни предполагаемия им брой е около 4000, като Западния черен носорог ( Diceros bicornis longipes) не бе спасен.

Не по различна е участта на Индийският носорог (Rhinoceros unicornis). В началото на 19 век този вид е бил на ръба на пълното унищожение и единствено строго охраняваните резервати на Индийските Махараджи са останали убежище за него. Днес над 70 % от живеещите в Индия и Непал около 3000 носорога са съсредоточени в Националния парк „Казиранга“.

Урока, който научиха природозащитниците по целия свят през 80-те, беше крайно горчив.

Създаде се „The Sumatran Rhino Trust“ който имаше за цел да организира така наречената ex-situ (грубо казано – в плен) защита за Суматранския носорог (Dicerorhinus sumatrensis). С цената на милиони долари бяха уловени 40 носорога и разпределени по двойки в големите зоопаркове по света. Смъртността, обаче беше шокираща, като почти всички животни загинаха. Големия американски натуралист Алан Рабиновиц написа : „Да помогнеш на един вид да изчезне“ Единствено в зоопарка на Синсинати през 2001,2004 и 2007 се родиха здрави Суматрански носорогчета. .В момента съвсем малки популации се срещат в няколко резервата в Индонезия и Малайзия, като общия им брой не надхвърля 200 индивида.

Жертва на Френско-Индокитайската и на Виетнамската войни, Яванският носорог (Rhinoceros sondaicus) има печалната слава на най-редкия бозайник в света. В началото на 2010 бяха положени големи усилия да се открият оцелели Явански носорози в горите около националния парк „Cat Tien“ във Виетнам. Използваха се дори обучени кучета търсачи, но откритията не бяха обнадеждаващи. През май същата година, тягостна новина заля света на зоологията: Трупа,на вероятно последния Виетнамски явански носорог (Rhinoceros sondaicus annamiticus) бе открит прострелян и с изтръгнат рог.

Така единствената надежда за тези животни остана резервата „Ujung Kulon“ на о. Ява, където живеят последните 40-тина екземпляра.Камери със сензори за движение успяха да заснемат два женски и два малки Явански носорога в „Ujung Kulon“ . Близостта на вулкана Кракатау, опасността от епидемии и много ниския рейт на възпроизвеждане,за съжаление правят срещата им със следващите поколения все по илюзорна.

Въпреки добрите резултати в работата с двата африкански вида , бъдещето на носорозите като цяло, подобно на Тигъра и Пандата, остава крайно зависимо от непрестанни усилия, солидно финансиране и не на последно място сериозна политическа воля. Предполага се, че ако се преустановят мерките по опазването на най-многобройния Южен бял носорог, за 5 години броят му ще намалее с 30%.

Разред: Perissodactyla

Подразред: Ceratomorpha

Семейство: Rhinocerotidae

Род: Ceratotherium

Северен бял носорог (Ceratotherium simum cottoni)

61e2d75391604f4f.jpg

Южен бял носорог (Ceratotherium simum simum)

774489ad28102e8b.jpg

Род: Diceros

Черен носорог (Diceros bicornis)

12bb4a05040c0814.jpg

Род: Rhinoceros

Индийски носорог (Rhinoceros unicornis)

9b392e845ae34dbb.jpg

Явански носорог (Rhinoceros sondaicus)

b18b6ce395a15f9a.jpg

Род:Dicerorhinus

Суматрански носорог (Dicerorhinus sumatrensis)

c3d86e212379bfce.JPG

Редактирано от Voland
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Колко индивида минимум са нужни, за да оцелее един вид носорози и да се избегнат поне "тежките" форми на кръвосмешение?

В публикувания през 2008 доклад "Wildlife in a changing World" Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) даде някой по ясни параметри по този въпрос.

По долу ще изброя трите основни категории на които се разделят застрашените от изчезване видове и техните най-важни параметри.

Уязвим(Vulnerable) - През последните 10 години популацията е намаляла с между 30 и 50%, по малко от 10 000 индивида, вероятност за изчезване на вида - 10% в следващите 100 години

Застрашен(Endangered) - През последните 10 години популацията е намаляла с между 50 и 70%, по малко от 2500 индивида, вероятност за изчезване на вида - 20% в следващите 20 години, 100 години мах.

Критично Застрашен(Critically Endangered)- През последните 10 години популацията е намаляла с между 70 и 90%, по малко от 250 индивида, вероятност за изчезване на вида - 50% в следващите 10 години, 100 години мах.

Разбира се тези цифри дават само ориентировъчна рамка и са зависими от голям брой странични фактори.

Големия проблем при носорозите е, тяхното сравнително бавно размножаване. Въпреки, че някой видове могат да се разгонват постоянно, бременността трае 16 месеца,а майката се грижи за малкото си цели две години. Въпреки дългия живот на носорозите(до 50 г),те дават поколение средно на 3-4 години веднъж.

За съжаление при Яванския носорог, всички яйца са сложени в една кошница.Така риска скача неимоверно. Една обикновена епидемия би заличила вида от лицето на земята. Има идея за разделяне на популацията в два отделни ареала, но горчивия опит със Суматранския носорог възпира учените.

Що се отнася до генофонда, повечето специалисти са единодушни, че голяма част от него е безвъзвратно изгубен.

Все пак историята познава големи "завръщания" в дивата природа, стига да има воля от наша страна. Зубъра и Бизона са едни от най-ярките примери за това.

По горе дадох пример с Южния бял носорог, който е възстановен от 100-на животни. Смята се, че конкретно сегашната популация е потомствена на не повече от 20 индивида!

Надежда винаги има:)

Само да добавя, че и 4-те Северни бели носорога в Кения имат родствена връзка и има предложения да бъдат смесени с Южни бели носорози за да се запази поне част от генофонда им. Засега, обаче това не е направено и все още се разчита на тези животни да запазят расата си.

Редактирано от Voland
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

А клониране?

Защо не започнат да ги клонират?

Изобщо какви са възможностите за запазване на даден вид с клониране?

(май трябва да се пусне и една тема за клонирането на хора).

А личното ми мнение за по-големите видове животни които са ендимите (мисля така се казва) на Индонезийските острови, е че ще изчезнат безъзвратно, защото са разпространени на много малки територии обикновено един остров, а там населението расте много бързо. Индонезийското правителство има програми за разселване на население от Ява към другите острови, така че смятам, че ареалите на дивите животни бая се свиват там. И особено тежко е за по-едрите видове , които се нуждаят и от по-голяма площ.

А защо Чванския носорог е разпространен във Виетнам?

Разбира се загубата на ареал е огромен бич, особено за мегафауната на Азия. В Африка мухата Цеце е спасила някой ареали на дивите животни, но това е друга тема. При женските явански носорози например понякога отсъства рог и са убивани по-рядко, но войните и пренаселването на Индокитай е свило популацията им неимоверно.

Бъдещето пред клонирането тепърва предстои, но предполагам също е тема на по-широка дискусия.

Гаура, който беше клониран в Щатите, от сурогатна майка крава почина веднага,все пак стана ясно, че причината не бе самото клониране като процес.

Явански носорог е условно наименование и може би най-популярното, затова го използвам. По точното е Малък еднорог носорог в контраст с Големия еднорог носорог т.е. Индийския с който са в един род Rhinoceros (Еднорози носорози). Иначе има три подвида:

Индонезийски малък еднорог носорог (Rhinoceros sondaicus sondaicus) - о. Ява и о. Суматра от който са останали 40 животни в Ujung Kulon но о. Ява

Виетнамски малък еднорог носорог (Rhinoceros sondaicus annamiticus) - Виетнам, Камбоджа, Лаос - вероятно изчезнал

Индийски малък еднорог носорог (Rhinoceros sondaicus inermis)- в Индия и Бирма, изчезнал в началото на миналия век

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Операция летящ носорог

Едно видео снимано от Зелен ренесанс (Green Renaissance, http://www.greenrenaissance.co.za/), което показва как транспортират с хеликоптер един от най-застрашените видове носорози - черния носорог. Хеликоптера се ползва само за малка част от пътуването на носорога към неговия нов дом. Спящия носорог е провесен за глезените. 19 от тези застрашени животни са пренесени от Източнен Кейп (Eastern Cape) до ново място в провинция Лимпопо. Проекта е част от Black Rhino Range Expansion Project (http://www.wwf.org.za/what_we_do/species/black_rhino/) на световния фонд за дивата природа (WWF).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...