Отиди на
Форум "Наука"

Въпрос за библейската символика


Южняк

Recommended Posts

  • Модератор антропология

Буквално от години ме мъчат няколко въпроса, свързани със символиката на библейския език. Извинения, че ще цитирам библията по смисъл, а не буквално.

-Змията Обикновено в човешките култури образът на змията е негативно конотиран, като "врагът". Библията до някъде не прави изключение - в епизода с адам и ябълката представянето на змията е типично - изкусител, опасност, заплаха; намекнато е и вечно противопоставяне, антагонизъм - човеците ще я тъпчат, а тя ще ги хапе.

Горното не е за чудене. Чудя се за следното: В епизода от конфронтацията м/у Мойсей и Фараона, Бог е представен нетипично - Мойсей превръща тоягата си в змия, и то не каква да е - голяма и агресивна, която изяжда змиите на фараона. Тая символна репрезентация - на Бог чрез образа на змия, ме смущава. Не се вписва в човешката метафорика за змиите, която е близо до метафориката от случката в райската градина. В случая с Мойсей обаче има голямо отклонение - Бог е представен....чрез негативен символ? Може ли някой да ми каже на какво се дължи това отклонение от обичайната метафорика?

Има още един епизод, в който змията е конотирана позитивно - в Новия Завет, където Христос казва нещо в смисъл ": Прочее, бъдете незлобливи като гълъби и мъдри като змии" - това с гълъбите ясно, но змията отново е използвана да нотира положително качество отново в ярък контраст с началото на Библията. На какво се дължи това? Никога не съм срещал никакви мнения/обяснения по въпроса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Змията се среща и в патриаршеския жезъл.Въпросът е как е изобразена тя. На жезъла на Патриарха в същност те са две(дуализъм?).

post-4896-058040900 1316862800_thumb.jpg

Змията, която захапва опашката си е символ на вечността, но тя изразява и кръгът на свръхестествената сила. За да не се разпръсне силата (магическа, божествена) е нужен кръг -затова змията поглъща опашката си.

post-4896-043204700 1316862813_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Здравей, Гренадир. На пръв поглед (ако това наистина са змии - не виждам добре на снимката) нищо чудно украсата на патриаршеския жезъл да е точно референция към епизодите, които споменах - т.е. жезълът е репрезентация на тоягата на Мойсей, която се превръща в змия и верифицира върховенството на Господ, като изяжда змиите на фараона /или към новозветните думи на Христос "да бъдем мъдри като змии". Т.е. това на снимката е само реплика към библейския оригинал, който вкарва концепцията. Чудя се обаче в/у оригинала. Не търся аналогия с други религии - ясно, че змията присъства и в символа на асклепий и т.н - това е ясно. Чудя се за мястото й в библейската концепция.

На всичкото отгоре когато римляните опустшават храма в Йерусалим, пленяват оригиналната библейска менора (мисля, изгубена с времето) Както и да е - римския триумф и менората е увековечена в барелеф - на този барелеф се вижда, че основата е инкрустирана с грифони и дракони - змиевидни? rome_honorific_arch_titus16.JPG

Менората е, струва ми се, свещенният предмет на изходната религия на християнството.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Патриаршеският жезъл произлиза от Кадуцея на Хермес.

post-4896-098054200 1316864891_thumb.png

Както казах, – символът е дуалистичен – двете опозиции, примирени от божествената Премъдрост – София, изобразена във вид на криле или слънце. Има връзка и с двете колони на Соломоновия храм – Якин и Боаз.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Всъщност, струва ми се, има още един момент от стария завет, в който присъства символа на змията - при бягството си от египет хибросите правят змия от мисля, мед, която издигат на тояга (дали не греша в детайлите) и носят с цел да се предпазят от ухапвания на змии при прехода си през пустинята по време на екзодуса. Т.е. още един момент, в който змията е представена двусмислено. Възможно е патриаршеският жезъл да е свързан с този момент. А може би просто не разбирам.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Змия

· Змията е универсален символ

Това животно без крайници, свалящо кожата си, плъзгащо се по земята, често носи противоположни значения. Може да е соларен символ /като символира лъчите на слънцето/ и може да е лунарен /ако смяната на кожата символира подновяването на Луната/. Фаличен символ. Спиралното ири кръгло изображение пък сиволизира цикличното повторение на времето и променливата съдба. Заради скритият, подземен живот, зимен сън пък предсавя подземният свят. Също заради сменяне на кожата е символ и на безсмъртието, възраждането.Кривото тяло споменава и за мозакът, затова много пъти сиволизира и мъдроста, логиката, свойството за пророчество.

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...