Отиди на
Форум "Наука"

Арабите завладяват Константинопол през 718 г.


Recommended Posts

  • Потребители

След продължителна обсада Константинопол е превзет от арабите през 718 г. Ако това бе станало, какви биха могли да бъдат последвалите събития? Дали с падането на Константинопол идва и края на Византия? Вероятно дори и това да не е края, то той скоро предстои.

Пътят към завладяването на Балканите е отворен. Трудно българите биха устояли без силни съюзници. Аварите на запад също. Хазарите на изток вероятно биха могли да разчитат на подкрепа от тюрките и други степни народи.

Дали цяла Европа не е застрашена, особено, ако арабите нахлуят в Централна Европа от два фронта - източен и западен.

Имайки предвид, че по-това време днешните европейски народи още не са съществували, едно налагане на исляма дори и не в цяла Европа би променило коренно хода на историята. Вероятно днес Европа щеше да бъде бъде част от ислямската цивилизация, а от европейските култури преди арабите щеше да има само исторически спомен подобно напр. на персите в Иран.

Още една хипотеза за размисъл е какво би станало, ако българите се бяха съюзили с арабите?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Българите, с византийски пари и със сборна армия българи, гърци и наемници превземат града обратно. После е интересно какво ще стане. Към този момент на север е една много, много сериозна държава, която хич не ги ще.

Втори вариант - българите приемат исляма. :head_hurts_kr:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами съдбата на Европа, а и светът можеше да е съвсем друга. Волжка България тъй или иначе приема исляма, а и самият Борис І говори за сарацински книги. Русите също са обсъждали въпросът дали да приемат исляма, но в крайна сметка според руските хроники са решили, че не могат да изповядват религия, която забранява алкохола. :tooth: Разбира се без крупния християнски център Константинопол няма гаранция, че е нямало да се насочат към ала-османски ислям, при който тайничко нямало пречка да се злоупотребява с алкохола. Така на практика целият изток е можел да се окаже ислямски. А натиска от изток към остатъците от християнска Европа е можел да стимулира нови вълни на Пиринейския полуостров, което да доведе до ислямизирането на по-голямата част от Стария континент. Интересен е въпросът дали ислямската мудност би позволила своевременно откриване на Новия свят, преди той технологично да се е изравнил със Стария. Защото ако халифата открие новия свят на нивото, на което го заварват великите геогр. открития, днес можеше и ислямът да е основната религия в света, а вместо английския, международния език да е арабския.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всъщност арабите може и да са достигали до Америка, подобно на викингите, без обаче това достигане да е станало "откриване". Има подобна макар и малко спекулативна хипотеза.

В статията на уикипедия за Идриси има информация за това - раздела Andalusian-American contact

http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_al-Idrisi

Едно е сигурно - арабите са имали добро мореплаване. По-известни арабски мореплаватели:

Khashkhash Ibn Saeed Ibn Aswad

http://en.wikipedia.org/wiki/Khashkhash_Ibn_Saeed_Ibn_Aswad

Ahmad ibn Mājid

http://en.wikipedia.org/wiki/Ahmad_Bin_Majid

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Ето и още една интерпретация в случай че Поатие и Константинопол бяха свършили друго яче...

post-414-008948200 1320775284_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не ми е ясно обаче защо са оставили част от франките и цял Албион неарабски. Опасявам се, че английската военна мощ идва чак след нормандското нашествие. Но ако елитния арабски флот беше атакувал острова, опасявам се, че нямаше да има ни разгром на непобедима армада, ни Трафалгар, ни германски неуспехи по море, а един арабски остров. Единствено студеният Скандинавски полуостров като доста безинтересен е можело да бъде пропуснат от сметката.

От друга страна в картата е изтървана още една ислямска България, която евентуално да е присъединила към себе си Дунавска България в малко по-големи граници. Което ще рече, че волжките българи и арабите вероятно са щели да си поделят земите на хазарския хаганат, тъй че да има зелено и на изток от Черно море. Русия е обмисляла варианта да приеме исляма и ако Византия я няма, а Дунавска България е последвала Волжка, то общо взето е нямало да има и алтернатива. А народите населяващи земите, където сега са Полша и Германия обградени от ислямски държави са щели да имат лесно предвидима съдба.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен арабите няма как да се разширят по-на север от посочената линия не само заради климата, но и заради липсата на подходящи бази под формата на пасища за тяхната конница. Що се отнася до Англия, смятам, че арабите едва ли са могли да пратят ескадри в Атлантическия Океан...Според мен, земите северно от р. Сена ще останат по-скоро място за водене на спорадични набези отколкото територия за завладяване. Същото важи и за Дунав, където Дунавската равнина щеше да е постоянна арена на сблъсъци между българи и араби... Във всеки случай, Дунавска България щеше да оцелее като независима държава, без значение дали приеме исляма или не... Колкото до Германия, самата идея за арабски конници, които да щурмуват немските лесове ми се струва абсурдна...вероятно Харун Ал Рашид щеше да моли ибн Някой-си да му върне конниците....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едва ли някой може да каже... Според мен не са били чак толкова много, колкото че конницата им е била ефикасна заради тактиката за тормоз на предимно пехотните византийски армии и тежките конници на персите... В момента в който Византия развива конницата си в Мала Азия, везните се накланят в другата посока... Както Константинопол доказва, степните конници каквито са българите и хазарите са напълно способни да контрират арабската кавалерия. При превзет Цариград, обаче, арабите със сигурност щяха да изтласкат българите поне до Стара планина, а Мизия да се превърне в арена на гази набези, което да доведе де изтегляне на центъра на дунавска България на север от Дунав. Италия щеше да е лесна плячка тъй като там няма сериозни опоненти, а единствените по-сериозни градове са били Рим и Равена. Колкото до Франция, то според мен, по-на север от Париж арабите не биха ходили, още повече, че берберите не са на директно подчинение на халифа, което прави всички владения западно от Тунис само де юре под контрола на Дамаск. Така че остава само личната амбиция на берберите от Ал Андалус, които, както знаем по-скоро биха грабили Франция, от колкото да я завладяват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Опасявам се, че за империя простираща се върху толкова много пясък, липсата на изобилна паша на север от Париж ще е някаква съществена пречка. Анклавчето на франките е нямало да оцелее не защото територията му е била някаква ценност, а за да не се превърне в някакъв център за реконкиста.

Без християнските Византия и Германия и при наличието на ислямска Волжка България съдбата на Дунавска българия е лесно предвидима. Като ислямска държава най-вероятно намаше да бъде нападана от арабите, чиято огромна империя и без друго страдала от центробежни проблеми.

Що се отнася до населението - не е от значение какво е населението на арабите. Като се излямизират франките бройката на мюсюлманите ще нарастне без да е необходимо да нараства броят на арабите. В крайна сметка Северна Африка си е била по-християнска от Албион или това, дето е сега територия на Франция.

В този ред на мисли най-забавното е, че в България отъждествяваме исляма с турците, а при едно такова развитие на нещата точно те е можело да се окажат сред най-дълго отлагалите обрязванията.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Големия въпрос е дали биха преместили столицата в Константинопол.Иначе 718 г.далеч не е 1453 г.когато Константинопол означава почти на 100 процента Византия.Потенциала на Източната Римска империя далеч не е изчерпан и варианта Реконкиста не трябва да се изключва.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Както доказват събитията от 11ти век, загубата на Мала Азия означава необратима загуба за Византия. При положение, че арабите държат Мала Азиш И Константинопол, за Източната Римска Империя не остава нищо друго. Солун ще падне лесно (както пада през 904г.)последван от Драч и Атина. Сиргидунум и Ниш ще останат изолирани и или ще бъдат присъединени от арабите или от българите, като първото е по-вероятно. Остават византийските владения в Италия, но те са незначителни като обем и ресурси и ще станат лесна плячка (както стават през 10-11ти век.

Колкото до ислямизирането на франките и българите съм склонен да поспоря, тъй като и двата народа приемат християнството не за да се влеят в редиците а за да се отличат от околните. Нека не забравяме, че за Борис Византия е била далеч по-малък проблем от Немското кралство, Великоморавия и Хазарите, докато Кловис приема ортодоксалното християнство от Рим за да се разграничи от арианите готи и вандали. В този смисъл, през 740г. българите щяха да си останат езичници, а франките да се придържат към християнството за да запазят идентичността си и независимостта си.

Да не забравяме,че независимо от успехите на Умаядите, Абасидите ще нанесат своя удар през 750г. което определено ще отслаби хода на арабско настъпление. В този ред на мисли е интересно как би изглеждал Стария Свят като арена на борбата между двете половини на колосалната арабска империя и дали от тези две половини би могло да излезе само един победител, който с нови сили да консолидира дар-ал-ислам?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...