Отиди на
Форум "Наука"

pH


petetoj

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, въпросът ми е свързан с определяне на pH.

Закупих си електронен уред за измерване на pH и искам да опеделям pH на почва. Ще трява да правя водни разтвори. Доколкото съм запозната това става с дестилирана вода.Искам да знам дали pH на дестилираната вода задължително трябва да е 7 и оказва ли влияние върху резултатите ако не е 7.От къде мога да си закупя дистилирана вода. Благодаря пред

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако е дестилирана, няма начин да не е 7. Дестилирана вода можете да закупите от повечето бензиностанции (в Метро май също има). Ако рН-то на водата не е 7, то в нея има разтворени соли, които влияят на рН-то. рХ-то може да е 7 и пак водата да не е 'чиста' и това да повлияе на концентрацията на протоните вече в пробите за изследване . Хубаво е като закупите дестилираната вода все пак да я проверите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А нямате ли възможност сама да си дестилирате водата?

(Абе, как, по дяволите, се дестилираше вода?)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма смисъл, тя не е много скъпа, а без необходимите уреди (хладници и т.н., които няма смисъл да се купуват само за едното дестилиране) има голяма вероятност водата да се замърси. Това не е преваряване на водата при което се убиват микроорганизмите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

чистата дестилирана вода може и да не е с pH 7

Mисля че уреда притежава достатъчно съпровождаща литература, обясняваща как да се съхранява, калибрира и т.н. електрода, или греша?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не чистата дестилирана вода си е с рН 7. Когато дестилацията се прави при домашни у-вия, а даже при лабораторни тя е под 7 защото при втечняването водните пари поглъщат пари от СО2 и това повишава киселинността. Затова трябва да се дейонизира. Сега дали ще се прекарва през инертна (азотна примерно) атмосфера или там чрез осмоза е друг въпрос. Мисли си обаче, че дестилираната вода по бензиностанцийте е дейонизирана и достатъчно неутрална. Но разбира се не съм замервал с рН-метър. Но дори да е малко под 7 мисля, че няма да навреди на резултатите стига да се отчете разликата (но може и да бъркам де, почвознанието не ми е никак силна страна). Виж ако е 5.5-6 вече определено няма да стане.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Чистата дестилирана вода е с pH около 7 като може да варира до няякоя десета - 6.8, 7.5 Това ависи от температурата, за разтворения кислород не съм се замислял доколко оказва влияние.

Иначе щеше до се ползва вместо калибриращ разтвор за pH 7.

Дестилираната вода е около левче литъра и няма по-евтин начин да се получи вкъщи, освен ако нямаш дестилатор, но само енергията ще е по-скъпа. От 6-8 г това дето се продава по бензиностанциите е дейонизирана вода (коено не е проблем) тя вече се получава чрез обратна осмоза. По-изгодно е.

За pH на почва процедурата е такава (има си и стандарт, не помня кой) според който така си се мери на почва, не помня само съотношението почва-вода, така че ако това го знаеш няма за какво да се притесняваш. Висла, че има електроди дето се мушкат директно в почвата, но отиваш по-други пари тогава.

В инструкциите на рН метъра задължително ще пище как се мери (как се пуска да мери, как индицира, че е спрял), как се калибрира, как се съхранява електрод, кога и как се сменя батерия. До тук ако pH метъра е дръвце от тези елементарните като химикалка. Ако е по-сложен, със сменяем електрод (или няколко - проводимост, редокси, ратворен кислород) юзер менуъчето ще е доста по-дебело. Ще казва и как се сменят, с какви ел. е съвместим, ще има и малко за самите електроди, инсталазионен диск (да, интерфейс за компютър /може да помни еди колко си замера и да се даунлоуднат/)...

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...