Отиди на
Форум "Наука"

Загадката Веда Словена


Recommended Posts

  • Потребител

На 20 юни в зала Люмиер на НДК се състоя премиерата на филма Загадката Веда Словена.

Сценарист: Борис Христов

Режисьор: Анри Кулев

Филмът (на мен ми хареса и го препоръчвам) представя обзор на историята на появата на "Веда Словена" и мненията на някои от участниците в споровете за нейната автентичност.

Опитвайки се да разбера логиката на възгледите "за" и "против", се убедих в първосигналното, неприкрито предубеждение, характерно за историческата наука от ХІХ век, към ролята на българите в историята. Ще дам само един пример.

След като към втората половина на ХІХ век вече са забелязани връзките между много от европейските езици и санскрита и се говори за "индо-европейски езици", е направо забавно да се наблюдават спонтанните реакции на "панслависти" и славянофоби към опитите на някои от ентусиастите на Веда Словена да търсят "индийски" думи във "Ведата". То не са подмятания, намеци ... в немския може да има "арийски" думи, ама тия простаци българите за какво се мислят ... поне да беше в чешки или руски фолклор ...

Според мен самото название "Веда Словена" е крайно неудачно и е допринесло много за това, което имаме сега.

post-6615-031594200 1340366326_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
  • Потребител

Учудващо е как тази тема за Веда Словена е останала в сянка.
Тези дни се захванах да чета тези древни песни или предания и обичаи и учудващо колко леко и приятно за четене е това четиво, пълно е както с архаизми, така и със доста съвременно звучащи думи. При това докато го четох откривам непрекъснато нови пластове едни върху други или едни до други.
В началото признавам си че не разбирах доста от терминологията, но в последствие започнах да си подреждам понятията, термините и картинката ми се изясни до голяма степен.
Няма да се спирам тук на много от тълкуванията.  Само да спомена че откривам доста отговори на въпроси относно произход на някои думи.  
Примерно думата борна - борина, ламба - ламбада..
Търсих ги дори и в етимологичния речник - и учудващи  - такива елементарни думи ги няма в речника. А ги има в изобилие във славянските веди. Срещат се и на други места.. 
Никога допреди не съм правил връзка между Влас - Велес.  А там връзката си я има, дадена е , описана е с всякакви подробности по честване на това божество.. И множество много други такива.
 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...