Отиди на
Форум "Наука"

Чингис хан


Recommended Posts

  • Потребител

Според вас какъв е Чингис хан като човек и историческа личност ? Каква е тайната на неговия успех ? Ето информация за него :

Безкрайните степи, простиращи се в средата на Евроазиатския континент, са една естествена природа, която разделя Изтока от Запада, но това е и своеобразен коридор, свързващ тези два свята. В средата на XII в. едно момче — бъдещият Чингис Хан, за който се твърди, че има легендарен произход — се ражда в семейство на номади, чиито предци от векове обитават степите.

Мощта на Чингис Хан е като вихър. С времето тя става все по-силна, подобно на гигантско торнадо, и успява да подчини на своята власт цялата централна част на Евроазиатския континент. Този владетел успява да създаде най-могъщата за времето си империя и като истински потомък на синия вълк повежда безмилостните си орди от Източна Азия към Каспийско море, всявайки ужас сред народите, които покорява.

http://chitanka.info/book/824-chingis-han#page2

http://chitanka.info/book/824-chingis-han#page4

http://chitanka.info/book/824-chingis-han#page5

http://chitanka.info/book/824-chingis-han#page6

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
  • Потребител

Специално за Булгароид (той ме провокира да търся нещо за Едуард Вайда..)

Най-интересното и увлекателно представяне на империята на Чингиз хан. Представящият това изложение е същият този изследовател, дето се опитва да докаже връзката между енисейските езици и северно-американски индиянци. Ако сте гледали филма "Монгол" - много от нещата там са показани. Но тук за по-малко време може да научите дори и повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мен най- интересна личност е Боорчу ТУК. Той е от племе ТУК, част от което говори на тюркски, а баща му е Наху-баян, съзвучно с друг един -баян: Батбаян. Наследниците на Борочу, с вариант Богорчу, което много мяза на нещо познато, са били отговорни за религиозните практики при Чингисхан и възможно с укрепването на култа към Тангра и знамето от конска опашка. Този култ впоследствие бива заменен с източни религии, а и преди това не е бил много популярен сред монголите.

Този верен и умен доверен човек на Чингисхан ми е най- близък.

Източник е и "Тайната история на монголите" ТУК

Редактирано от Втори след княза
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

 

Веднъж в техния стан се явили крадци и пред очите на всички откраднали осемте жълтеникави коня, които пасели близо до юртата. Темуджин и неговите братя нищо не могли да направят, тъй като нямали други коне – Белгутей преди това бил яхнал късо опашатото кулесто конче и бил отишъл да лови тарбагани. Той се завърнал пеш чак след залез слънце, като водел кончето, натоварено с убити тарбагани. – Неизвестни крадци откраднаха осемте жълтеникави коня – казали му братята и Белгутей извикал: – Аз ще ги догоня! – Ти не можеш, аз ще ги догоня! – обадил се Хасар. – Вие и двамата няма да можете, дайте аз ще ги догоня! – се намесил Темуджин, яхнал късо опашатото кулесто конче и се устремил напред по дирите на крадците Препускал три дни, докато една сутрин се натъкнал на един табун с много коне. Редом с табуна един момък доял кобила. Темуджин го попитал за жълтеникавите коне, а той отвърнал: – Днес сутринта преди изгрев слънце оттук минаха някакви хора с осем точно такива коне. Ще те упътя! Момъкът пуснал в своя табун късо опашатото кулесто конче на Темуджин и му дал сиво-бял кон с черна лента на гърба. Самият той яхнал бърз кулест кон. Дори не се отбил у дома си – оставил тулумите и ведрото за доене направо в степта. После рекъл на Темуджин: – Приятелю, изглеждаш много обезпокоен и уморен. Грижите на мъжете винаги са еднакви. Затова ще ти стана приятел. Баща ми се казва Наху Баян. Аз съм негов единствен син. Наричат ме Богорчи. И двамата препуснали по дирите на крадците. Вървели три денонощия. Една вечер, когато слънцето вече се скривало зад планините, те стигнали един стан и видели осемте коня на Темуджин да пасат до стана. Темуджин промълвил: – Приятелю, почакай ме тук! Това са моите коне. Ще ги доведа веднага. Ала Богорчи не се съгласил: – Как мога да те изоставя, след като съм ти станал приятел? Момците се хвърлили напред и в движение подкарали откраднатите коне.

91. Много мъже се впуснали да ги гонят. Скоро от групата преследвачи се отделил един мъж, яхнал бял кон. С урга* в едната си ръка той вече почти наближавал двамата приятели, когато Богорчи извикал: – Братко, дай ми твойте лък и стрели. Аз ще стрелям! Темуджин му отвърнал: – Остава само да загинеш заради моите коне. Аз ще стрелям! Той се обърнал и стрелял с лъка. Преследвачът с белия кон спрял и взел да маха с ургата на своите другари, които един по един прииждали към него. Ала през това време слънцето изведнъж се скрило и настъпила пълна тъмнина. Преследвачите се върнали в своя стан.

92. Темуджин и Богорчи не спирали цяла нощ, а след това пътували още три дни и три нощи, като водели осемте коня на Темуджин, и най-накрая наближили юртата на Богорчи. Тогава Темуджин казал: – Ако не беше ти, как щях да си върна конете? Хайде да ги поделим? Колко коня искаш? – Аз, мили ми приятеля, видях колко беше загрижен, като гонеше крадците, от чисто сърце реших да ти помогна и тръгнах с теб. Не искам никаква награда! Не забравяй, че съм единствен син на Наху Баян* – имам достатъчно имот от баща си – отговорил Богорчи и нищо не приел.

93. После двамата отишли в юртата на Наху Баян. Горкият баща вече решил, че синът му загинал, затова, когато го видял здрав и читав, се просълзил. Така ту плачейки от радост, ту ругаейки за своеволието, Наху Баян посрещнал двамата приятели с думите: – Синко мой, казвай какво се е случило? Богорчи отговорил: – Татко, случайно срещнах този момък. Нуждаеше се от нечия помощ и затова тръгнах с него. Свършихме добра работа и ето че се завърнахме тук като приятели. След тези думи Богорчи донесъл ведрото и тулумите, дето оставил по-рано в степта. Бащата и синът приготвили за скъпия гост храна за из път: заклали едно агне, бозало от две овце, дали му тулум, пълен с айраг. Най-накрая Наху Баян рекъл: – Момчета, и занапред бъдете верни приятели, помагайте си в беда!

 

 

Редактирано от Втори след княза
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Показателно за това, че Богорчи не е бил от монголско племе е и това, че при определянето на вождове, зад него не е имало племе. Вики.ру

Цитирай

 

Легенда утверждает, что во время Великого курултая 1206 года, когда Тэмуджина провозгласили Чингисханом, и он начал раздавать должности и привилегии своим соратникам, то поначалу он притворно забыл Боорчу. Когда вечером жена Тэмуджина Бортэ упрекнула его за забывчивость, то Тэмуджин сказал, что сделал это, чтобы ввести в заблуждение завистников Боорчу, и что Боорчу всё равно не скажет о хане худого слова. Соглядатаи, посланные к юрте Боорчу, подтвердили, что когда жена Боорчу пожаловалась на ханскую неблагодарность, то муж ответил, что служит хану не за благодарность, и что будет служить, даже если его посадят на хлеб и воду. На следующий день Тэмуджин на курултае объявил, что ставит Боорчу над всеми, и сделал его начальником войска правой руки.

 

Богорчу води войска срещу Хорезм, но не и срещу Волжка България.

И още нещо интересно. Армията на Чингисхан търпи погром, преминавайки през Волжка България през 1223 г.

Цитирай

В 1223 году, после битвы на Калке, монгольские войска ушли на восток через земли волжских булгар и были наголову разбиты булгарскими войсками[15].

От друга страна, Дунавска България е била, ако не васална, то поне позитивно отнасяща се към монголите. Да си припомним краткото царуване на Чака и това, че след неуспешния поход срещу унгарците, монголите се изтеглят през България.

Правя си извода, че монголите са смятали българите оттатък и отсам Дунава за "свои" или поне за не-враждебни и това дължим на Богорчи, но българите са държали да са независими.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...