Отиди на
Форум "Наука"

Според Искра Фидосова бъдещата ЯЕЦ ще работи с гориво вода


Recommended Posts

  • Потребители

„Преди време се пошегувахме и нарекохме Искра Фидосова Искра Кюри и я предложихме за Нобелова награда по физика”, каза в парламента една депутатка от опозицията. Преди два дена видната депутатка от управляващата партия показа, че се е взела действително на сериозно и сякаш за да оправдае новото си прозвище, размаха от трибуната картинка на молекула вода, обяснявайки нагледно що е то атом и ядрен разпад.

Това са извадки от информационните сайтове. По-нататък продължавам с описание на случилото се. Запис на събитието можете да видите на посочения тук в края адрес. Аз следях хода на дискусията директно по радиото, после си опресних конкретните моменти от записите.

От парламентарната трибуна Искра Фидосова изнесе на депутатите-опозиционери лекция за ядрения разпад. Тя беше приготвила две „картинки”: едната с молекулата на водата, другата с ядрения разпад. Давам два фотоса и обясненията на Фидосова като уточнявам, че първата снимка и първият пасаж от „лекцията” на Фидосова се отнасят за първата й „картинка” , вторите снимка и пасаж са за втората „картинка”.

post-2642-047706500 1351245887_thumb.jpg post-2642-003594800 1351245895_thumb.png

Фидосова:

„Уважаеми колеги, няма атомен разпад има ядрен разпад... На първата картинка е молекулата на водата. Това е молекулата на водорода, а това е на кислорода. Е това тука се казва атом, а тия неща тука се казват електрони... Когато говорим по тая тема трябва да кажем, че те си взаимодействат помежду си на ниво електрони. Ето това са електроните и ето тука е взаимодействието на двете ядра.

Когато говорим за ядрен разпад трябва да гледаме ей тази картинка. Тук има едни неутрони, които като стигнат до ядрото, го разцепват, разделят го. При разделянето се образува енергия, която енергия говори вече за ядрена енергия.”

Аз останах с впечатлението, че Фидосова обяснява разпада на водата, а не разпада на урана, какъвто е реалния процес в днешните ядрени или атомни централи. Мисля си, че може би във въпроса за референдума трябва да се уточни новата ядрена централа, за която става дума, с какво гориво ще работи? Да не би действително то да е вода? Тогава депутат Фидосова действително е редно да бъде предложена за Набелова награда за откриване на технология за работа на ядрена централа с нов вид гориво.

Тук има запис на по-важното от дискусията за референдума и пълен запис на лекцията на Фидосова (започва някъде на втората третина от пълния запис) http://www.nbtv.bg/?page=air-event-details&instanceID=1727&category=19&type=47&archive=28256&FCID=FC85b76e704a1fad9cfbeb4f20aa6d80ae За ядреното гориво виж http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Държавният глава заяви пред журналисти, че е благодарен на политическите партии, че са се съобразили с аргументите, дадени от президентството. Той приветства промяната на въпроса за референдума и изключването на АЕЦ „Белене" от него. „Призовавам след като имаме вече въпрос, който е конституционен и приемлив, на българските граждани да се даде максимална информация", каза още президентът. Според него дебатът в парламента не трябва да приключи след формирането на въпроса."Имаме първия референдум, трябва да бъде успешен, не защото отговорът ще бъде "да" или "не", а защото ще го направим честно към българските граждани. Всички цифри, данни, параметри и мнения трябва да се сложат на масата", заяви Плевнелиев. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1605667

След като и Росен Плевнелиев одобри „промяната на въпроса за референдума и изключването на АЕЦ „Белене" от него”, на практика референдум няма да има. Явно, не чувайки се какво говори, веднага след това президентът „призова”: „на българските граждани да се даде максимална информация”, „всички цифри, данни, параметри и мнения трябва да се сложат на масата" по въпроса.

По кой въпрос сега ще започне да се дава информация, след като за АЕЦ „Белене” не би трябвало вече да се говори? Вероятно топ специалистът по ядрените въпроси Фидосова ще ни изнесе реферат на тема: „Що е ядрена енергетика и има ли тя почва у нас?”

Ако пък все пак почне да се говори за АЕЦ „Белене” излиза, че всъщност президентът призовава към характерното напоследък за политиците „заобикаляне на закона”: изключваме АЕЦ „Белене” от въпроса на референдума, за да не е незаконен, ама все пак ще си говорим именно за АЕЦ „Белене”.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...