Отиди на
Форум "Наука"

Инженер-химик > работа, стаж (фирми, компании, лаборатории)?


taurus

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, от известно време насам започнах усилено да чукам по вратите на по-известните компании, засега само в Актавис светлина в тунела.

Попаднах на новина, че Софарма довършвали нова сграда/завод, но в момента не търсят хора (420 нови работни места).

По държавните лаборатории - също камък, а пък за стаж още по-малко, спускали се конкурсите от "горе" и нямало как за момента...

Завършил съм Органични химични технологии, модул Полиграфия, преди 2г.

Опитвам се да лансирам и 1-2 субсидирани стажантски програми, т.е. работодателя няма да плаща нищо (една от тях предвижда и квалификационно обучение и средства за работното място - все още съм с идеята да изкарам такова обучение - за инструментални методи, понеже знанията не ми достигат и отпаднах от 1-2 конкурса по тази причина може би) - но засега нямам успех.

Остана да опитам с още няколко фирми (Унифарм, Адифарм, Рамкофарм, Аурубис...Кенди) също така и в БАН - там може би само в института по Органична химия и център по фитохимия се виждам... може би и Неорганичната химия. Някакви препоръки за някоя от лабораториите/департаментите към БАН? Там е хубавото, че ако започна по стажантска програма ще взимам адекватна заплата и ще съм по-близо до науката и няма да е толкова голямо напрежението.

Та, събирам идеи за фирми, компании, предприятия, лаборатории, където мога да опитам късмета си (като химик; химик-аналитик...).

На първо време ще гледам да са в София, но вече се замислям и за близката провинция, стига да са добри условията. Тук се сещам да допълня - можете ли да отличите някои фирми с добри работни условия, където да не се притесняваш за здравето си и т.н. От Оргахим, Каучук АД - даже не съм си и помислял, също и смоли.

Благодаря

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Актавис не е нещо особено. Ако държиш да пътуваш всеки ден до Дупница и обратно - може да се пробваш. Иначе Кенди-то и дори Адифарм са по-добра идея.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Преравянето на сайта Jobs.bg дава следните резултати:

- Пазарджик. Галчев инженеринг груп АД търси лаборант - инженер-химик и/или специалист по пътно строителство.

- София. Металенерджи ООД търси инженер-химик за "управление на отпадъци" (каквото и да значи това).

- Пазарджик. Каучук АД търси инженер-химик, специалист по технология на каучука и/или на полимерите.

- Русе. Производствена фирма (чието име е скрито) търси инженер-химик със специалност Технология на неорганичните вещества, Биотехнологии или Химично производство. Фирмата предлага и обучение.

- Правец. Гриппа АД търси инженер-химик, специалист по полимери. Фирмата е производител на опаковки за хранително-вкусовата и фармацевтичната индустрия.

- София. Институтът по обща и неорганична химия (ИОНХ) към БАН търси химик, физик или геолог за работа с електронен микроскоп. За справки: канцеларията на ИОНХ-БАН, ул. „Академик Георги Бончев” бл. 11, тел. 02 979 25 60 (канцелария) или 02 979 3915 или 0896 75 43 92 (проф. д-р Р. Стоянова). Заплата 400 лв бруто.

- Село Лесново, община Елин Пелин, Софийска област. Чистота Балкани ЕООД търси химик-лаборант. Желателно е кандидатите да са непушачи.

- Стара Загора. Водеща индустриална компания в областта на химическата промишленост (чието име е скрито) търси инженер-химик, технолог за създаването на аморфен силициев двуокис.

- Пловдив. Недекс България ООД търси лаборант, специалист по химия и физика, владеещ английски и/или турски език.

- Варна. Варна клийн сървис ООД търси химик, специалист в сферата на парфюмите, за създаване на парфюми за ароматизатори.

- София. Хюндай хеви индъстрис ко България АД търси инженер-химик, специалист по електрохимия и полимери, владеещ английски език.

- София. Елит медикал ООД търси търговски представител, (химик, биолог, клиничен лаборант или медик), който да има и шофьорска книжка.

- София. Лабимекс ООД търси търговец на лабораторно оборудване и химически реактиви. Кандидатът трябва да е химик, биолог или фармацевт. Изисква се и наличие на шофьорска книжка.

- София. ТеПроМетал ЕАД търси (обявата обаче е изтекла!) инженер-химик, който да контролира фирмената пречиствателна станция.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

От тези обяви, на 90% от тях не отговарям на изискванията.

За Адифарм в няколкото коментара в работодател.бг - добих представата, че не трябва да се ходи там.

Мен ме интересува къде бих могъл да се цаня за работа/стаж с моята диплома.

В държавните структури - къде бих могъл да си опитам късмета или да пусна връзки? Освен в БАН?

Може би РЗИ, БАБХ...?

Подадох CV-та в няколко компании, ще видим.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Надали ще ти кажа нещо ново, но е хубаво да почнеш някъде по принцип.

Ако ще и в БАН. По специалността.

Защото е важна средата - ще виждаш хора, ще чуеш туй-онуй и може да си намериш работа по-хубава след известно време.

Така преди години спорихме с една дама, която ми казваше, че няма смисъл да се работи във Франция за минимална заплата, защото парите от социалните са почти същите. Аз я контрирах с думите, че стоейки върху дивана по цял ден няма шанс да придобием навици за работа и да си намерим работа въобще. Докато ходейки на работа, срещайки се с колеги, ние просто сме в средата.

Успех.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Обяви за инженери - химици и химико-физици излизат всяка седмица. Преглеждай по-често сайтовете за работа.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Интересно ми е какво ви е мнението за институтите на БАН (тези които имат досег с химията)? Смятам да поразпитам за работа в някои от тях. Чувал съм добри неща за Института по Полимери.

Ако започна в лаборатория Х в институт ХУ и след известно време реша да мигрирам в друг институт (или в същия, но в друга лаб-я) - как ще се възприеме това, ще имам ли петно?

Обмислям дали да започна в една лаборатория (ако ме одобрят), но интересите ни (на първо четене) не се припокриват много, а не ми се ще след 3 месеца да си тръгна - утре може пак там да ме довее вятъра. (възможностите/местата в БГ за научно-изследователска работа са единици) :lightbulb::hmmm:

ПП: Плюса в БАН освен стажа, е че може да се съчетае с лекциите (бъдеща магистратура).

Редактирано от taurus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колко от нас са работили в БАН, че да ти дадем мнение?
Аз ти давам моето мнение, ама аз съм работил в биологичното направление.

И в Оксфорд да отидеш, и там е пълно с идиоти.

По принцип. Затова - гледай конкретно какво е положението.

"Конкретното" е различно от "по принцип".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен най-добре си избери лаборатория, която да ти пасне като тематика. Също така избери си такава, която да работи по международни проекти. Аз някога направих грешката да започна на първото място което ми предложиха и не мисля че спечелих особено. Но тогава нямаше избор. А сега има, просто е нужно да намериш лаборатории работещи по темите които те интересуват и да си уредиш по някакъв начин личен контакт с ръководителя и. Посещение на конференция в дадената област е перфектния повод. Но и един e-mail става.

Това смятам и да направя, макар че през това време сигурно ще изтърва свободната позиция, за която говорих преди 5 дни.

Все пак миграцията как се тълкува, то може да прекъсна и за 1г да кажем, предвид заплащането, но прехвърлянето в друга лаборатория/институт - не мога да оправдая с парите. А на първото място малко или много ще са отделили време, за да ме обучат и ще е гадно да си тръгна/преместя след 5-6мес например.

Например преди време питах в лаб-ята за ЯМР - обучението е 6-12мес и си търсеха човек за постоянно, мотивиран и т.н.

ПП: Все пак не мога да си обясни заплата от 320лв (брутно) - сигурно чистачките с 4то отделение взимат толкова (в БАН) :frusty2: За магистри е 400 и нещо.

Поне привилегиите да не им бяха отнели, не плащам квартира, нямам опит, вълнува ме научно-изследователската работа, ще мога и да следвам маг-ра успоредно - това засега ме задържа на тази идея с БАН.

Редактирано от taurus
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

260 лв са си 260 лв - ако нямаш да плащаш квартира, си добре (толкова остават вероятно от 320 лв бруто).

За обучението - не зная защо са ти казали, че обучението е между 6 месеца и 12 месеца - явно имат нещо на ум.

Но по принцип би трябвало да отнема поне няколко години. Ако има кой и на какво да ти показва. Иначе става повече.

...

Сега нямаш работа и мислиш, че като ти дадат 260 лв заплата, ще си на кяр. Обаче поне мен заплатата ми в БАН ме беше демотивирала жестоко (беше 203 лв), а ми даваха доста задачи, които държаха да бъдат изпълнени. И бях на квартира, да.

...

Не искам да ти убивам мечтите, но ако закупуването на пуловер и обувки (от най-евтините) са план за двумесечието, не зная колко ще издържиш там. А за зимата трябва и яке.

...

Чудя се какво си мислиш, че правят в БАН без пари за модерна апаратура и консумативи?

Аз наскоро установих, че в България единствените специалисти са историците. Аз съм специалист по история на ветеринарната медицина.

(без икономисти и програмисти, там са в час, вероятно и други).

...

Ако идеята е да отидеш и да научиш нещо, докато караш магистратурата и след това да имаш малко практически знания, съчетани с магистратура и така да си търсиш работа някъде - силно подкрепям тази идея.

...

Слушай, тия в БАН са всичко друго, но не са наивни. Затова недей да плачеш, че си щял да ги "използваш". Те също не спят и ще видиш, че няма да ти наливат знания с фуния само на база твоите обещания : )

...

Дано не се вържеш на обещанията им. Щото ще те лъжат, това е ясно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пробвай, мисля че в началото си на 3месечен срок, така че ако не си доволен не е проблем да се махнеш/преместиш. Със сигурност ще ти е от полза.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Аз наскоро установих, че в България единствените специалисти са историците.

Аз съм специалист по история на ветеринарната медицина."

---

Най-сетне някой да ни оцени по достойнство...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И Георги Седефчов Първанов е историк :)

Колко време работеше като президент :)



В БАН има хора които си разбират материята, според мене

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То не е само да разбират. Да имат материална база, да имат консумативи, да имат желание, да виждат смисъл от обясненията и наливането на акъл - друго.

Трябва ми един жокер от инженер, че съм закъсал с нещо елементарно...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Здравейте колеги химици ,за съжаление след 20 години трудов стаж ,ме съкратиха ,и сега от един месец си търся работа като инженер химик,специалността ми е" технология на каучука и пластмасите" молбата ми е ако някой е чул някъде да си търсят химик да пише тук във форума ,вече пуснах CV по всички обяви във форумите за работа където си търсят химици ,но за сега никой не се обажда,може и за други химически специалности ,през тези години съм се занимавал със анализи на експлозиви,горива,димообразуващи вещества и бойни отровни вещества.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Уау, лошо! В Пардубице търсят, ма трябва да знаеш чешки. Не не си правя майтап с такива неща, но тук н аистина не разбират от химия и имат нужда от кадри, но езика трябва :(.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тя химията си е на английски, но не и в Чехия, там почечето немски учат. Трябва да знаеш чешки да се разбираш с останалите, че не знаят никакъв друг и примерно не употребяват 'световните' наименования, като компютър, секунда и един куп други даже в науката, а техните почитач, втержина и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребител

Някой има ли идея за условията на труд в Декафос - Девня (технолог)?! Трябва да реша до утре дали да приема среща, в завода.

Гледах и сайта на Агрополихим, явно са два различни собственика, но за последните четох кофти коментари в небезисветен сайт. За Декафос нищо не открих, а е доста далеч от София.

Отделно чакам от Актавис (като химик) да ме одобрят (което повече ме устройва).

В София разбрах, че имало преди 2 седмици конкурси, но не съм ги видял навреме...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...