Отиди на
Форум "Наука"

Акад. Георги Марков: Нобел за мир за спасяването на евреите ще е закъснял жест към България


Recommended Posts

  • Администратор

post-6-097528900 1346429412_thumb.jpg

През март т.г. България ще отбележи 70-годишнината от спасяването на евреите от нацистките лагери на смъртта. До преди десетилетие фактът, че България е единственият съюзник на хитлеристка Германия, който не изпраща своите евреи на смърт, бе малко познат в света. Българското общество обаче има повод за гордост, тъй като през мрачното време на 1943 г., когато нацистите газят Европа, то не позволява профашисткото правителство на Богдан Филов да депортира 48 000 евреи от пределите на Царство България. Заслужава ли България Нобел за мир и защо Македония настоява държавата ни да поеме вина за унищожените 11 343 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия? С тези въпроси „Всеки ден" се обърна за коментар към видния историк акад. Георги Марков.

Акад. Марков, има ли шанс България да получи Нобелова награда за мир заради спасяването на българските евреи преди 70 години?

След като ЕС получи наградата миналата година, защо да не бъде присъден Нобел и на България! Но някой трябва да ни предложи. Спасяването на българските евреи е спасяване преди всичко на човека, на близо 48 000 души през Втората световна война. Българският народ не е очаквал благодарност, така че Нобелова награда за мир за страната ни би бил един жест, макар и закъснял.

Кои според вас са най-големите митове, свързани със спасяването на българските евреи? Преди 1989 г. се твърдеше, че БКП ги е спасила от нацистките лагери на смъртта?

Преди 1989 г. имаше една партия на власт и тя се възползваше от този национален капитал. БКП има роля за спасяването на българските евреи, но тя не е чак толкова голяма, колкото я представяха преди. Принос за този високохуманен акт има цялото българско общество - духовенството, интелектуалците, 43-мата депутати начело с подпредседателя на парламента Димитър Пешев, които изпращат протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов. Там стои подписът и на проф. Александър Цанков, който е идейно близък на Третия райх, но въпреки това се обявява срещу депортирането на евреите от България.

Самият германски пълномощен министър в София Бекерле пише в дневника си, че това е въпрос на народопсихология. Българите от векове са свикнали да живеят с други етноси - турци, евреи, арменци, цигани и др., и българите нямат манталитета на германците за чистата раса и затова не одобряват депортацията. Спасяването на евреите е национален капитал, който ние трябва да опазим. Разбира се, заслуга за спасяването на евреите има и цар Борис ІІІ. България спасява евреите, които са български поданици и живеят в старите предели на Царство България.

С наближаването на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи, която ще отбележим през март тази година, в Македония се засилва антибългарската кампания, че сме отговорни за смъртта на 11 343 евреи от новите земи.

Да, в Скопие сега се води една антибългарска пропаганда и те ни обвиняват, че не сме спасили 11 343 евреи от Западните покрайнини, Вардарска Македония и Беломорието, които са част от т.нар. новоприсъединени земи. Според концепцията на Третия райх за „Окончателното решение на Еврейския въпрос" 11 милиона евреи е трябвало да бъдат изтребени в Европа. В зловещия списък на „Окончателното решение" срещу Царство България фигурира цифрата 48 000 евреи - поданици на Борис ІІІ. Евреите от „новите земи" са пресметнати отделно като наследство от бившите държави Югославия и Гърция, разгромени от Вермахта.

Цар Борис ІІІ се съобразява с „Окончателното решение", взето на конференцията във Ванзее край Берлин, от 20 януари 1942 г. и дава поданство на всички присъединили се към Царство България, но не и на евреите. Защото там изрично е посочено, че решението се отнася за всички територии, завзети със силата на германското оръжие, както става след разгрома на Югославия и Гърция през пролетта на 1941 г. Тези територии са поставени „под българско управление", обаче съдбата на местните евреи е в ръцете на Хитлер. Следователно се прави съществена разлика в техния юридически статут и житейска съдба. Ето това е ключовото обяснение защо не бяха спасени евреите в новоосвободените земи. Тези наричани „новоосвободени земи" са под българско управление, но тези земи са завоювани с германско оръжие след разгрома на Югославия и на Гърция. Има българска административна, финансова, военна, полицейска власт, но нямаме пълен държавен суверенитет. За жалост ние не сме могли да спасим тамошните евреи от Холокоста именно поради факта, че те са били под разпореждането на Германия.

Целия текст тук: http://www.vsekiden.com/129177

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Акад. Марков, има ли шанс България да получи Нобелова награда за мир заради спасяването на българските евреи преди 70 години?

След като ЕС получи наградата миналата година, защо да не бъде присъден Нобел и на България! Но някой трябва да ни предложи..."

Целия текст тук: http://www.vsekiden.com/129177

Един въпрос към акад. Марков:

На кого трябва според него да бъде присъдена нобеловата награда за мир за принос за спасяване живота на евреите на територията на царство България - на Царството като цяло включая и целокупния български народ или само на Негово Величество цар Борис III?

Мисля, че това е основния въпрос, който трябва да се уточни преди да пристъпим към лобиране за каузата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На държавата България! Какво се чудиш, Еньо.

Съгласно завещанието на Нобел, наградата трябва да се присъжда за достижения, направени в годината на присъждане на личности, а не държави.

Царство България не съществува по-вече от половин век, а и цар Борис е трябвало да попадне сред трима номинирани поне в годината на смъртта си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вчера имаше филм за депортирането на гръцките евреи, чрез живота на един боксйор.

Нямах възможност да внимавам много и затова незнам от кои региони биват събрани и чрез кои държави транспортирани, но ги закараха в Аушвиц- Биркенау за унищожение....

Пишат,че българите в македония на март в 1943 в един тютюно завод близо до Скопие са събрали 7144 евреи и изпратили в Треблинка на гас, а от Тракия 4200 гръцки евреи.

Така са се спасили българските евреи.

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Те гръцките евреи дори не са можели да говорят на български, тех па от какъв зор е трябвало ние да ги спасяваме?

А защо въпроса не се постави така - Гърция и Югославия са виновни за смъртта на македонските и беломорските евреи защото допуснаха вермахта да им окупира териториите и да сложи ръка върху въпросното население. Ние къде сме в цялата тая работа? Да - съдействаме за депортацията, защото изпълняваме заповедите на немците като техен подчинен съюзник, на който току що му е било поднесено националното обединение на тепсия. Немците все пак са завладяли тези земи и имат право на кондоминиум над тях макар и не точно така формулирано официално.

Другия варянт е бил да проявим свръхнаглост и вместо "благодаря" в замяна на националното ни обединение да им изтърсим, "абе няма да ви ги дадеме тия евреи дето току що ги окупирахте!" и най-вероятно на Хитлер да му падне пердето, щото достатъчно сме го офлянквали и за евреите в старите предели, и да заповяда на вермахта да ни прегази! Това ли е трябвало да направим, да изгубим държавата си и да дадем хиляди жертви заради югославските и гръцките евреи???

Не мога да разбера защо въобще този достатъчно ясен въпрос въобще се коментира в български форуми. Самите евреи (от Израел) ни признават за спасители и никой от тях не ни обвинява за въпросната депортация. Обвиняват ни единствено гръко-македонски спекулации, на които задръстеняците от Дискавъри примерно са се вързали. С тях вече е въпрос на дипломация да се разберем докога ще ни замерят с кал и сажди без да понесат някаква отговорност за това.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...