Отиди на
Форум "Наука"

За вибрациите(цветове,звуци и др.).Автотренинг за здраве?


mnoogo

Recommended Posts

 • Потребител

Човекът е потопен в информация.Чрез основните си сетива-очите,ушите,устата,носа и кожата приемаме определени сложни вибрации, които ни дават представа за това какво се случва около нас.Да вземем например:

Цвят-Знаем какъв е механизма на възприемане. Светлината(определен вид видоизменена вибрация) отразена от червената роза, попада в очите ни, където чрез сложни преобразувания на импулси по нервен път достига до мозъчен център където възприемайки тази вибрация, мозъка си изработва представа за червената роза която виждаме в момента.Дефакто в съзнанието ни се изработва представа за дразнителя отвън.Никакъв цвят не съществува, има само отразена вибрация.Аналогично е за звуците,усещането за топлина и т.н. Докосването до горещата повърхност може да изгори ръката и да изработи в съзнанието ни усещане(представа) за това.Горещината не стига до мозъка ни,а само определен вид вибрация-информация.

От источната философия и бойни изкуства има интересен метод за въздействие върху човека и поддържането на здравето.Нарича се игра на петте животни ,където са добавени и работа с цветове, звуци,усещане за температура,вкус и мирис .По този начин изпълнявайки едно гимнастическо движение например наподобяващо -тигър,едновременно в добавка-представа за червен цвят,усещане за топло(огън) и т.н. в мозъка се изработват съчетани резонансни вибрации които влияят благотворно на сърцето.Движения на змия, съчетани с представа за вода,цвят синьо и усещане за студено пък влияят на бъбреците и т.н.Няма да се разпростираме. Важното е в случая че, чрез наслагване на определени вибрации, може да се влияе благоприятно или пък не на вътрешните органи.А дали е така?Кой ще ни каже? :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Дарение

 • Подобни теми

  • От Du6ko
   Зачетох се в интересна тема - Цвят лилав и Византия . Темата е интересна. Смесване на историята с оптиката. На границата между 2 науки. Исках да напиша там но това което искам да споделя не е съвсем по темата за Византия и пурпуният цвят . Едни възприемат пурпурният цвят като червен, други като лилав, като ален, и даже като индиго ? За това реших да открия тема. Ако е на непраилно място нека бъда коригиран. 
    Доколкото знам в човешкото око има 2 вида клетки за възприемане на светлината - колбички и пръчици. Колбичките виждат цветовете , пръчиците виждат само светлината . Например вечер или в полумрак ние не можем да използваме колбичките и гледаме чрез пръчиците и всички предмети виждаме в различни отенъци на сивото - от черно до бяло. Като старите черно бели телевизори. 
   Някъде четох, че в човека има 3 генни мутации които ни позволяват да виждаме светлината в 3 цвята - Син, Жълт (или зелен) и Червен. За това скалата на нашето цветовъзприемане се дава както комбинация от тези 3 цвята ? Научни изследвания показват, че по - голямата част от животните не виждат както хората цветно, обикновенно доста по- опростено. За много животни се твърди че виждат цвета просто черно бял с отенки на сивото ? 
   https://www.adme.ru/zhizn-zhivotnye/kak-vidyat-koshki-574605/

   Снимка как хората и котките виждат света . Котките не виждат червения цвят ! 

   Нощем котките виждат 6 - 8 пъти по добре света от нас хората !
    
  • От Р. Теодосиев
   Цветовете и техните особености са разгледани във фундаментален научен труд за характеристиките и механизмите на светлинния спектър   Българин – Николай Александров – e автор на основополагащата „Фундаментална теория на цветовете” (ИК „
   Изток-Запад”) – книга, която описва същността, възникването, разпространението, възприемането, измерването и въздействието на цветовете около нас.


   Купи:
   http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=38917
   Във време, в което науката и технологиите се развиват с пълна сила и се задълбочават в детайлите, на които всички вече сме свикнали да обръщаме особено голямо внимание, сякаш изпускаме от поглед цялостната картина на заобикалящия ни свят. „Фундаментална теория на цветовете” на Николай Александров си поставя за цел да помогне в преодоляването на този недостатък. Изданието ни разкрива редица нови или малко познати аспекти на заобикалящия ни свят и ни позволява да надникнем в онези негови скрити кътчета, които все още не можем да проумеем напълно по една или друга причина. Книгата въвежда в науката за цветовете, обхващайки голяма част от нейните направления.
   „Фундаментална теория на цветовете” дава богата информация за физическата същност на цветовете, за видимата и невидимата част на светлинния спектър и начините на получаване, обработване и възпроизвеждане на цветни изображения. Заглавието предлага също различните колориметрични системи – както разработените в миналото, така и въведени за пръв път от автора. В изданието са разгледани допълнителният спектър на светлината, както и спектрите на черната, сивата и бялата светлина. Александров описва също процеса на възприемане на цветовете при човека и останалите живи същества, възникването и еволюцията на цветните възприятия, както и тяхната физиологична основа, биологично значение и съвременните технологични подходи за анализ на електромагнитни лъчения.
   Едновременно амбициозен научен труд и луксозно издание, образователната и аналитична „Фундаментална теория на цветовете” събира в себе си изключително изобилие от гледни точки към цветовете и съдържа богат илюстративен материал – близо 1000 графики, снимки и диаграми (почти всички: дело на самия Александров). „Фундаментална теория на цветовете” би представлявала интерес не само за специалисти в областта, но и за широката аудитория, за ученици, студенти и преподаватели.

   Купи: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=38917
 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  • No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...