Отиди на
Форум "Наука"

Вярващият мозък


Recommended Posts

  • Администратор

Вярвате ли в призраци, извънземни и предсказания?

Майкъл Шърмър, един от най-активните и харизматични популяризатори на науката и деен скептик, разбулва чрез превъзходната си книга „Вярващият мозък (ИК „Изток-Запад“) мистичния ореол на суеверията, разкривайки механизмите, които еволюцията е създала, за да ни накара да следваме привидно основателни и реални, но на практика безсмислени и илюзорни поличби, знаци и поверия.

Вярвате ли в свръхестественото? В магии, митове и чудовища? В окултни ритуали и заплетени конспирации, в уфология, екстрасензорна сетивност и контактьорство? В зелени човечета, фалшиви спомени, хиропрактика и астрология? В акупунктура, карти таро, хипнотична регресия, извънтелесни възприятия и преживявания, близки до смъртта? Вярвате ли в религиозни същества и в твърденията на някои хора, че могат да разговарят с мъртвите? Може би трябва да преосмислите светогледа си... Сензационната и изцяло научно базирана книга „Вярващият мозък” на известния и популяризатор на науката Майкъл Шърмър е същинска наслада за рационално мислещите читатели, която критикува остро вярата, базирана не на факти, а на невежество.

vqrva6tiqt_mozuk_korica.jpg

Шърмър ни представя цялостна и провокативна теория за това как се раждат, формират, подсилват, оспорват, променят и изчезват вярванията. „Вярващият мозък” синтезира тридесет години изследвания, чрез които се преобръща традиционното мислене за това как хората формират представите си за света. Казано по-просто: вярванията пристигат първи, обясненията ги следват. Мозъкът, твърди Шърмър, е двигател за вяра. От сензорните данни, вливащи се през сетивата, мозъкът естествено започва да търси и намира модели, а след това изпълва тези модели със смисъл. След като мозъците ни свързват точките от картинката на нашия свят във въпросните смислени модели, обясняващи защо нещата се случват, това довежда до формирането на убеждения, базирани на вяра; след като вярата пък се е формирала, мозъкът започва да търси и локализира потвърждаващи доказателства в подкрепата й, което ускорява процеса на нейното засилване. Така се завърта кръгът на положителната обратна връзка при потвърждаването на тази вяра. Шърмър очертава множеството познавателни инструменти, използвани от мозъка, за да подсили вярванията до истини, вплитайки в изложението си безброй реални примери за това как работи този процес: примери от политиката, икономиката и религията до конспиративните теории и паранормалното. Накрая той показва защо науката е най-добрият инструмент, създаван някога, за да се определи дали дадено вярване съответства на действителността.

Шърмър е автор на много книги за развитието на човешките вярвания и поведение (българският читател вече познава провокативното му изследване на еволюцията на икономиката, наречено „Пазарното мислене”). Той е основател и издател на сп. „Скептик”, списва и месечна рубрика в сп. „Сайънтифик Америкън” и е асоцииран професор в университета „Клермонт”, а „Вярващият мозък” не само е една от най-новите му книги, но е и сред най-амбициозните му и високо оценени трудове до момента.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Животът е твърде кратък за да има време да се четат и глупости като тази книга. След изгубеното време в четенето й няма да знаете нищо повече за света, който ви окръжава. Хубавото е, че опита е показал, че пиенето на боза не е успяло да изтрие натрупаното с хилядолетия емпирично познание.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Животът е твърде кратък за да има време да се четат и глупости като тази книга. След изгубеното време в четенето й няма да знаете нищо повече за света, който ви окръжава. Хубавото е, че опита е показал, че пиенето на боза не е успяло да изтрие натрупаното с хилядолетия емпирично познание.

Ти си вярващ нали? Всъщност не ми отговаряй.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

от гледна точка на физиология и невропсихология за един мозък няма никакво значение дали нещо е обективно вярно или само субективно вярно вътре в него

без да искам да омаловажа книгата и вижданията на автора, напротив аз ги споделям, винаги ще има един куп хора, които вярват в глупости, недоказуеми неща или откровенно неверни неща

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Timeo hominem unius libri, както е казвал в такива случаи Тома Аквински ;)

Успех на тези, които смятат, че животът ще им стигне да изчетат всички книги. Тези, които не успеят, неизбежно ще трябва да избират. Книжовните блага може и да са духовни, но на земята достъпа до тях е ограничен от време и пари. Пък според книгата допълнителен живот няма да има. Тъй че по-добре избирайте мъдро.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...