Отиди на
Форум "Наука"

Общи разсъждения за генеалогическата класификация на унгарският език


Recommended Posts

  • Потребител

Длъжен съм да предупредя форумното общество, че не съм запознат нито с унгарският език, нито с финският, още по-малко с тяхната история. Тук ще пиша само общи съображения. Първо прочетете за aксиомата за естествените езици като основа на генеалогическата класификация на езиците.

Ами пък чудесно прекарване на времето. Вместо кръчмата поне чете нещо човек...

Само за майтапа.

Научномо твърдят, че унгарският е сродствен с финландския. Намерили 10-20 общи думи и нещо в граматиката и направили фин-угорската група. Господата ЛИНГВИСТИ.

Такъв народ угори и език никога не е съществувал.

Най бройният народ от тези са унгарците ~15 милиона говорещи.

И все пак, групата не се казва унгаро-финска ами както са си го исмукали от пръста господата професори, УГРИ. :fool:

Още поне 10-20 езика мога тук да посоча, включително и българският с който унгарският има много повече общи думи от Угрите. :haha:

Приятна игра е ако някой даде една дума и я обсъдим дали и превземка или оригинална. Можем да гледаме справочници, лексикони и се опитаме да докажем от къде е и защо.... :gossip:

Лингвистиката наистина твърди, че унгарският език е родствен с финландският, но за това родство не се предполага да е по-близко от родството между цигански и исландски, например. Това родство е толкова далечно, че всякакви произтичащи от него изводи по отношение на съвременността и дори за исторически периоди, са по-скоро спекулации. То датира от праисторията.

Докато близостта на български, сръбски и руски, както и на испански, португалски и италиански, може да се види с просто око, то само специалисти по сравнително езикознание на индоевропейските езици могат да видят близостта на циганският и исланският. Родството е прекалено далечно, още от праисторическите периоди.

С просто око би могло евентуално да се види близостта между унгарският и мансийският (вогулският) език. Ето тук са дадени три изречения на мансийсйи и на унгарски.

Унгарският, мансийският и хантийският се класифицират като близко родствени в група, наречена угърска. Това е просто измислен лингвистичен термин. Терминът се основава на славянското название на унгарците угри, което пък препредава международното название ан този народ (сравнете с френското Hongrois).

Нататък, финският, естонският, и някои други езици в Северна Европа образуват друга група от родствени езици, наречени фински.

За финските език се предполага произход от общ праезик, който специалистите по финско сравнително езикознание се опитват да реконструират.

Специалистите по угърско сравнително езикознание се опитват да реконструират общият прародител на унгарският, мансийският и хантийският, наречен пра-угърски език.

За така реконструираните пра-угърски и пра-фински специалистите откриват близост и се опитват да реконструират пра-угро-фински език - предполагаемият общ предшественик на финският и унгарският. Във всеки случай, той е бил говорен много отдавна, в пра-исторически времена.

Изглежда реконструкцията на споменатите дотук пра-езици не се оспорва от сериозните лингвисти. Езиците, произлизащи от предполаемият пра-угро-фински език образуват класификационна група на нивото на индоевропейските езици.

Нататък, има класификационна група на т.нар самоедски езици. Това са няколко изчезващи или вече изчезнали езици от Сибирм, например ненецки. Някои лингвисти се опитват да обединят групата на самоедски езици със угрофинските езици в по-голяма група, наречена уралска. За целта специалистите по сравнително уралско езикознание се опитват да реконструират пра-уралски език, такъв, от който да произлизат вече надеждно реконструираните пра-угро-фински и пра-самодийски. Надеждността на реконструкцията на пра-уралският език обаче е обект на съмнения сред лингвистите и не е общоприета.

И тъй, на Вашите конкретни въпроси, уважаеми Skubi, могат да отговорят специалистите по уралска сравнително-историческа лингвистика. Самият аз разбирам родството на циганският и исландският, но приемам родството на финският и унгарският на доверие. Подозирам, че обсъждането на отделни думи е безпредметно. Смислено би било да се обсъжда реконструкцията на праезиците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Незнам славяните (кои) казват угри защото руснаците и други казват венгри....

И интересно, че самите унгарци казват, че говорят маджарски. Magyarul.... И интересно, че единсвено българите знаят как си самоназовават езикът си, защото ние казваме маджари и също казваме и унгарци. Наверно второто е вече превземка от болшинството.

Тези проби за реконсрукции наверно са повод на много конференции и докторати с които ние неможем се състезава, но като един от най-неменяещият се език в региона, мадажрският обхваща поне 2000 години. Но 1000 сигурно.

И ако разгледаме тогавашните европейски езици, можем много интересни неща да забележем...

:grin::grin::grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Незнам славяните (кои) казват угри защото руснаците и други казват венгри....

Сега на никой славянски език не се казва точно угри, понеже май на всички славянски езици, освен на полски, тази дума е била забравена. Заместена е или с "маджари", или с "унгарци". Полският език е запазил старата дума формата "венгри", която от полски е била заета и в руски. За това, че "угри" и "венгри" си съответстват, можете да се убедите, като сравните българската "възел", руската дума "узел" и полската "вензел". Впрочем, този проблем си е "вътрешно-славянски".

Съвременната наша дума "унгарци" е заемка от международната лексика (гръцки, немски, английски, испански, ..).

.. И интересно, че самите унгарци казват, че говорят маджарски. Magyarul.

И за други езици и за други страни случаят е подобен. Примери:

Немски/Германия German/Germany Deutch/Deutchland

Гръцки/Гърция Greek/Greece ελληνικά/Eλλάδα

Фински(финландски)/Финландия Finnish/Finland Suomi/Suomi

Унгарски/Унгария Hungary/Hungarian Magyar(ul)/Magyarország

..

Тези проби за реконсрукции наверно са повод на много конференции и докторати с които ние неможем се състезава, но като един от най-неменяещият се език в региона, мадажрският обхваща поне 2000 години. Но 1000 сигурно.

Като всеки естествен език, и унгарският е "звучал още в устата на Адам и Ева", т.е. възрастта му е много повече от 2000 години. Най-старите запазените текстове на унгарски са на около 1000 години.

Впрочем, най-старите запазени текстове на фински и естонски са на около 500-600 години. Това, че няма много стари текстове на тези езици, вероятно е основната причина за съмнението в реконструкцията на пра-езиците в уралската група. Сравнете: най-старите текстове на индо-европейски езици са поне на 3000 години.

Редактирано от Христо Тамарин
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

възел

Синоними на думата възел (същ.) връзка
(същ.) ключ
(същ.) център, среда, средоточие
(същ.) елемент, секция, агрегат, участък
(същ.) пъпка, грапавина
Значение на думата възел мн. възли, (два) възела, м.
1. Вързано място на въже, връв, конец и под.
2. Подутина, надебеляване.
3. Място, където се събират, съединяват, преплитат или кръстосват линии, части, устройства и др. Жп възел. Пътен възел. Планински възел. Бетонов възел.
същ. умал. възелче, мн. възелчета, ср.

Близки думи от речника


въздухоплаване

въздухоплавател

въздържа

въздържа

въздържан

въздържание

въздържател

въздъхвам

въздъхна

възема се

въземам се

възжелавам

възжелая

възкача

възкачвам

възклик

възкликвам

възкликна



узел

Связка

букет

бунт

вьюк

вязанка

вязка

кипа

кисть

место

моток

пачка

пук

связка

свясло

сноп

Значение cвова "узел" по словарю Ожегова:
место скрещивания, связи чего-нибудь (магистралей, линий связи)
Железнодорожный у. Телефонный у. У. связи (учреждение, обеспечивающее почтовые, телеграфные, телефонные услуги). У. противоречий (перен.).

В живом организме:
скопление клеток, утолщение Spec
Нервный у. (скопление нервных клеток). Лимфатический у. У. на стебле растения.

часть механизма или техническое устройство, представляющие собой сложное соединение деталей, отдельных частей Spec
Сборка узлов. Санитарные узлы в квартирах (канализация, водопровод).


Взцех само тази дума. И както се вижда значението и, фактически е също на руски български. Но ако погледнеш близките думи от речникът каква картина се появвява? Как изглежда един възел? Нешо се сплита с друго така, че се заобикаля с него. И ето сродните думи почващи с ВЪЗ това изразяват. Докато в руският вариант това го няма. Даже и думата въздушноплаване. Защото обикновенно плаваме в нешо вътре. Но с ВЪЗ това става вече от горе. И нали крилете фактически се опират върху въздуха...

Така според мен понеже на български думата е много по богата на сродни картини, това означава, че е българска оригинално...

СМСМ

:grin:


Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...