Отиди на
Форум "Наука"

Придирчиво хранещите се на възраст ги грози недохранване. Преводна статия от немския сайт http://www.wissenschaft-aktuell.de/


Recommended Posts

  • Потребител

Обитателите в старческите домове показват особено често капризно поведение при хранене при същевременно лош хранителен статус

Ангерс, Франция. За по - старите хора, които повече не могат да се снабдяват сами с храна , съществува повишен риск от недохранване.Сега резултатите от 1 френско изследване посочват една малко вземана под внимание връзка до този момент : По - възрастните при хранене се държат точно толкова придирчиво, колкото по - силно са привързани към помощ в яденето. И след това те се хранят по-скоро небалансирано. Поради това персоналът в учрежденията за грижи по време на хранене би трябвало строго да внимава за това да показва на особено капризните обитатели заплашващите ги вреди за тяхното здраве, но и да се погрижи за едно многообразно хранително меню, пишат изследователите в списанието ,, „Food Quality and Preference“.

,, Между 15 и 38 процента от по - възрастните хора в старческите домове са недохранени, в гериатричните клиники тази стойност нараства на 70 процента", обявяват учените около Изабел Метр от Université Nantes Angers Le Mans " в Ангерс. Един недостатъчен или небалансиран прием на хранителни вещества може да доведе до мускулна атрофия, да увреди имунната система или да влоши вече настъпили болести. В своето изследване изследователите проучват за пръв път връзката между придирчивото поведение при хранене, грижата за себе си и недохранването при хората над 65 - годишна възраст.

559 мъже и жени, от които никой не е страдал от хранителна алергия, в един списък от 71 хранителни продукти са зачеркнали всички тези, които те не обичат. Анализът е взел под внимание и това дали трудностите при раздробяване на храната в чинията или дъвченето и гълтането са причини за това да се избягват определени ястия. Чрез подробни анкети и цялостно изследване на тялото изследователите определят хранителния статус на всяко лице. Според степента на тяхната самостоятелност изследваните хора са разпределени в 4 категории. Те стигат от собствената готовност за хранене вкъщи до пълна зависимост от снабдяването в един старчески дом.

Като ,, доста придирчиви " са квалифицирани 23 процента от участниците, те са заявили, че не харесват повече от всеки пети отбелязан в списъка хранителен продукт. Колкото по - придирчив е бил някой, колкото повече ястия са му създавали проблеми при ядене, толкова по - висок е бил рискът от недохранване. Само 8 % са имали трудности при дъвченето и гълтането. Това е било още по - силно свързано с липса на храна, отколкото придирчивото поведение при хранене, но се е проявявало много по- често. Колкото повече някой е бил зависим при получаване и приготвяне на храна от помощта на други хора, толкова по - скоро е съществувала опасност от недохранване. След настанените в дом е имало 3 пъти повече придирчиви хранещи се, в сравнение сред тези, които още са живеели самостоятелно вкъщи.

Дали все пак зависимостта от грижа за храната причинява придирчивото поведение при хранене, засега остава открит въпрос, според учените. Досега не е изяснено дали придирчивото хранене се развива на млади години и рано се превръща в стабилен белег на личността. Съгласно възгледа на изследователите, би било достойно, чрез това да се редуцира размерът на недохранванията в старческите домове. за да се обърне внимание на хранителните навици на обитателите и те да се съблюдават при хранителното меню.

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...