Отиди на
Форум "Наука"

Миналото на Бургас


JImBeam

Recommended Posts

  • Потребител

"В редица статии във вестник „Народен фар” от 1947 до 1950 г. Георги поп Аянов публикува откъси от подготвената за печат своя книга „Миналото на Бургас”. Тази книга така и не е издадена. В нея Георги поп Аянов, използвайки писмени свидетелства на стари граждани на Бургас, исторически документи и факти, описва увлекателно историята на Бургас от възникването на селището в средата на 17 век до превръщането му в околийски център в средата на 19 век.".....

........"Тия спомени Щирион запомнил от разказа на баща си барба Евтим и на други по-стари рибари, които по-рано са риболували в Бургаския залив.
Ето по този начин К. Попов ни предава спомените на барба Щирион чрез дядо Андон Домусчиев. Това било и един завет на последния, който предчувствайки че наскоро ще умира и вярвайки, че България ще се освободи, имал голямо желание това минало на Бургас „да бъде написано на книга за да види бял свят”.
Според тия спомени, бандарменските рибари, които риболували около Цариград и Мраморно море, изнасяли своята риба на цариградското рибно тържище „Балъкпазар”. На същия пазар често идвали и анхиалски рибари да продават солена риба, ловена в Черно море и в блатата край днешния Бургас.
Правило впечатление, че черноморската риба по-бързо се продавала и на по-висока цена, защото била по-тлъста и по-вкусна и добре приготвена. Това обстоятелство особено заинтересувало бандарменските рибари и те замислили да обиколят нашето крайбрежие и ако могат да заседнат насам. Една „тайфа”(група) около 10-12 души бандарменски рибари гърци тръгнали със своите рибарски лодки и инвентар и спрели във вътрешността на Бургаския залив – около Пода (Порос). Няколко души от тях обиколили насрещния бряг на залива, където е днешния град.
Това първо идване на бандарменци, по думите на Барба Щирион, е било към 1656 г. или десетина години след първите заселници. Тук те намерили около 10-12 колиби на по-рано дошли рибари от Анхиало, Созопол и Месемврия. Новите рибари одобрили местото и се установили при тях, като си построили впоследствие и те десетина колиби. По този начин броят на колибите нараснал на около 22.".......

"......2. Името на града.
Докато Бургас е бил още рибарско селище, между първите му заселници гърци и турци се появява спор за неговото име. Гърците, като по-първи заселници, го нарекли Пиргос или Бургос, а когато наскоро дошли и турски рибари, те го преименовали Бургас, което име е турска форма на римското название Burgos, което значи, както и Пиргос, кула, крепост, укрепление, замък.
Изглежда, че известно време селището се именовало и с двете имена. Когато бележитият турски географ и пътешественик Хаджи Калфа е минал през нашия край в 1657 г., той го споменава и с двете имена Пиргос и Боргас (вм. Бургас), без да ни обяснява произхода на името му. От това съобщение на Хаджи Калфа разбираме, че името на селището ще е дадено наскоро след основаването му, което е било около средата на 17 в."

Повече подробности - http://www.burgas1.org/e107_plugins1/content/content.php?content.73

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...